cover image
Egyéb

E.ON NŐI OB I: döntő - m4sport.hu; bronzmeccs - weboldalunkon!

2022. április 7. 18:00

Pénteken 19 órától megkezdődik az egyik fél második győzelméig tartó UVSE-Dunaújváros párharc, az első meccset az m4sport.hu oldalon lehet élőben követni! Szintén kezdetét veszi az FTC-BVSC bronzcsata, amelyet pénteken 20:30-tól weboldalunkon lehet élőben nézni!

Zsinórban hatodszor az UVSE vagy 11 év után újra a Dunaújváros?
 
Sokáig kérdéses volt, hogy ez a két együttes csap össze a két nyert mérkőzésig tartó, pénteken kezdődő női fináléban, hiszen ebben a szezonban a jelentősen megerősödő FTC teljes mértékben felvette a versenyt az évek óta meghatározó szerepet játszó, az Euroligában is felettébb jó szereplő ellenfeleleivel, és az utolsó fordulóig nyílttá tette a csatát. Sőt - sokáig úgy nézett ki, a zöld-fehérek lehetnek az egyik befutók, ám mind az UVSE, mind a Dunaújváros jól hajrázott, így ismét egymással néznek farkasszemet.
 
Az esélyek? A szakértők szerint szinte teljesen azonosak, hiszen mindkét oldalon válogatott játékosok a húzóemberek - Keszthelyi Nagy Rita, Szücs Gabriella, Magyari Alda, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, illetve Garda Krisztina, Szilágyi Dorottya, Gurisatti Gréta, Mahieu Geraldine, Horváth Brigitta. És mindkét oldalon több fiatal tehetség törhet borsot a rivális orra alá, nem véletlen, hogy a felek aktuális összecsapása garantálja az izgalmakat, a feszültséget. Benczur Márton és Mihók Attila, a két vezetőedző nagy taktikus - a szerdai alapszakaszmeccsből nem szabad kiindulni, már csak azért sem, mert a válogatott csapatkapitánya, zsenije, Keszthelyi-Nagy Rita is ott lesz a medencében.
 
A finálé első összecsapását sporttörténelmi módon két hölgy, két nemzetközi játékvezető, Várkonyi Gabriella és Debreceni Nóra vezeti! Miként dr. Fekete Balázs, a Játékvezetői Bizottság elnöke megemlítette: „A nemzetközi trend erre próbál haladni, így természetesen mi is követjük. Mindez nem esik nehezünkre, hiszen a döntő első mérkőzésének két játékvezetője egyaránt bizonyított mind itthon, mind a nemzetközi porondon, elég csak megemlíteni, hogy egyikük Európa-bajnoki döntőt, a másik Európai Szuperkupa-meccset vezetett elismerésre méltóan."
 
 
NÉHÁNY ÉRDEKESSÉG
 
A 2021/2022. évi szezonban a 39. női élvonalbeli vízilabda-bajnokságot bonyolítják le.
 
A döntő két csapata közül eddig a Dunaújváros nyolc, az UVSE hat bajnoki címet szerzett. A két csapatnál több bajnoki címet csak a Szentes tudott nyerni, 11 alkalommal.
 
A címvédő UVSE az első bajnoki címét a 2014/2015-ös szezonban szerezte, és azóta minden bajnokságot megnyert (a 2019/2020-as bajnokságban nem avattak győztest, mert a koronavírus járvány első hulláma miatt félbeszakadt a szezon.)
 
A Dunaújváros az első öt bajnoki címét a 2000-es évek első felében szerezte (2000/2001, 2001/2002, 2002/2003, 2003/2004, 2004/2005), a másik három bajnoki címet a 2008/2009-es, a 2009/2010-es és a 2010/2011-es szezonban ünnepelte.
 
A két csapat idén ötödik alkalommal játszik döntőt egymással. Az eddigi négy döntő közül az első hármat magabiztosan nyerte az UVSE. A 2015/2016-os, a 2017/2018-as és a 2018/2019-es döntőben is 3-0-ra nyerte a három győzelemig tartó párharcot.
 
A tavalyi, 2020/2021. évi döntő már nem volt olyan sima, mint az első három. A bajnoki címhez csak két győzelem kellett, de a párharc három mérkőzésen dőlt el! A Hajós Alfréd uszodában rendezett első mérkőzésen az UVSE 11-9-re nyert, de a dunaújvárosi második mérkőzésen a hazaiak egyenlítettek a párharcban, miután 8-8-as rendes játékidőt követően a büntetőpárbajt 4-3-ra megnyerték. Így következett a harmadik, mindent eldöntő mérkőzés a bajnoki címért a Hajós Alfréd Uszodában. Az utolsó mérkőzés a várakozásokkal ellentétben nagyon sima eredményt hozott: az UVSE 7-2-re győzött, ezáltal újból bajnoki címet ünnepelhetett.
 
Az idei döntőbe egyik csapatnak sem volt egyszerű bejutni, hiszen az alapszakaszban az FTC mindkét csapattól szerzett pontokat. A zöld-fehérek a Dunaújvárost idegenben 13-12-re, az UVSE-t pedig a Népligetben 13-10-re győzték le.
 
A két döntős csapat egymás elleni alapszakasz eredményei is érdekesen alakultak. A Hajós Alfréd uszodában az UVSE 16-13-ra nyert. Dunaújvárosban viszont a hazaiak győztek 8-6-ra.
 
 
Fontos megemlíteni, hogy a pénteken a női bronzcsata is kezdetét veszi: a Népligetben az FTC a BVSC-t fogadja. A párharc itt is az egyik fél második győzelméig tart. A további játéknapok mindkét párharcban: április 14., április 16.

Vízilabda hírek
női bajnokság