cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Ünnepi hangulat, magabiztos csapat – győzelem Hollandia ellen

2022. február 22. 19:46

Női válogatottunk a világliga európai selejtezőjében játszott először az olimpia óta itthon – megadta a módját: Bíró Attila csapata a szurkolók által teremtett ünnepi hangulatban, két újoncot avatva 11-9-re nyert a Tüskeuszodában. Az E.ON a 2021/2022. évi Magyarországon megrendezett FINA Férfi- és Női Világliga-mérkőzések hivatalos partnere.

Keszthelyi-Nagy Rita fogadta a Tüskeuszodába látogató szépszámú nézősereget - persze „csak" képletesen. A válogatott csapatkapitányának embernagyságú fotójával volt tele az aula, ahol a népszerű fotóapp, a Seyu alkalmazás segítségével kerülhetett bárki közel klasszisunkhoz. Akit aztán a mérkőzés előtt külön köszöntött a csapat, valamint Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, hiszen Rita a felejthetetlen tokiói bronzmeccsen ünnepelte 300. válogatottságát.
 
A hangulat már ekkor a tetőfokára hágott, hiszen mondhatjuk a megszokottak szerint ott szurkolt a lelátón a társaság hűséges tábora, a Carpathian Brigade csoport, amely az ötkarikás játékok óta először itthon játszó lányokat ünnepelte.
 
20220222_HUN_NED_12.JPG Bíró Attila újoncot avatott, hiszen ott volt a vízben a dunaújvárosiak játékosa, Mahieu Geraldine, akinek feltett szándéka, hogy kiharcolja állandó helyét a csapatban. Az első negyed támadásban klubtársáról, Gurisatti Grétáról szólt elsősorban, aki 0-1 után akcióból és fórból is betalált, így a jól védekező válogatott 2-1-re vezetett az első etap után.
 
watch?v=DakkXaOO-9c A jó védekezésről, emberhátrányos védekezésről szólt aztán a második nagy része is, amelyre alapozva lépett meg csapatunk: Horváth Brigitta fórból, Vályi Vanda lefordulásból, majd Dömsödi Dalma centerakcióból talált be - nem pusztán 5-1-re vezetett a válogatott, hanem uralta a medencét. A negyed végén aztán kettős, majd szimpla előnyből szépített Hollandia.
 
watch?v=1_SJmWEFDHc A félidőben nyolc személyi hibánál tartó csapatunk határozott védekezését igyekezett nem feladni, de miután ezt nem honorálták a partról, nem volt egyszerű dolga. A rivális feljött fórból 5-4-re, majd ötméteresből egyenlíthetett volna - de Magyari Alda kivédte Sleeking lövését! Ez már csak azért is volt rettentő fontos, mert támadásban megakadt a gépezet, hat az öt ellen sem sikerültek az akciók. A kapitány egy ilyen lehetőség után időt is kért - jól tette: a megjátszás sikeres volt, középről Garda Krisztina lövése talált utat a kapuba. Ez a találat meglökte a szekeret, hiszen kisvártatva Faragó Kamilla is bevette a holland válogatottba visszatérő Laura Aarts kapuját, majd egy holland gólra válaszul a Leimeter Dóra-Rybanska Natasa duó akciója révén állt 8-5 a táblán.
 
20220222_HUN_NED_4.JPGA záró szakaszban az FTC játékosa, Dömsödi második találatával jelezte tehetségét, a túloldalon van de Kraats negyedik gólját jegyezte. A jó hangulatú meccsen aztán Gurisatti tripláig, Faragó dupláig jutott, így nem csak őrizte, növelte is előnyét csapatunk, amelynek győzelméhez nem férhetett kétség. Hogy még ünnepi legyen a hangulat, Bíró Attila beküldte 11-8-nál a kapuba Neszmély Boglárkát, újabb újoncot avatott. A parti vége az örömjáték jegyébent telt, a 11-9-es győzelem után együtt ünnepelt csapat és közönség. A vastaps joggal szólt az uszodában.

watch?v=24OgKLHLb78 Bas de Jong: – Jól kezdtünk, majd elkövettünk néhány hibát, és máris négygólos hátrányba kerültünk. Örülök, hogy képesek voltunk ellenállást mutatni, és visszajöttünk a meccsbe. A harmadik negyed legvégén dőlt el a mérkőzés. Összességében elégedett vagyok, három újonccal is jó meccset tudtunk játszani Budapesten.
 
Bíró Attila értékelését itt lehet megtekinteni.
 
Gurisatti Grétát is kérdeztük a meccs után, a beszélgetés itt nézhető meg. 
 
Mahieu Geraldine, Dömsödi Dalma és Neszmély Boglárka nyilatkozata pedig itt nézhető vissza. 
 
Az E.ON a 2021/2022. évi Magyarországon megrendezett FINA Férfi- és Női Világliga-mérkőzések hivatalos partnere.
 
Női világliga, európai selejtező
A-csoport, 2. játéknap
 
MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 11-9 (2-1, 3-2, 3-2, 3-4)
Tüskeuszoda, vezette: Dreval (orosz), Rakovic (szerb)
 
Magyarország: Magyari - Vályi 1, Gurisatti 3, Máté, Keszthelyi-Nagy, Leimeter, Rybanska 1. Csere: Dömsödi 2, Horváth B. 1, Mahieu, Faragó 2, Garda 1, Neszmély (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
Hollandia: Aarts - van de Kraats 4, Ten Broek, Wolves 2, Schaap, Sevencih, Sleeking 3. Csere: Koopman, Rogge, van der Weijden, Koolhaas, Bosveld. Megbízott edző: Bas de Jong
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila