cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Tokió 2020: „Türelmetlenek voltunk…!”

2021. augusztus 5. 14:58

Csalódottan, de önkritikusan értékeltek a lányok a tokiói olimpia elődöntője után. Helyszíni nyilatkozatok Bíró Attilától, Gurisatti Grétát, Szilágyi Dorottyától, Garda Krisztinától, Magyari Aldától.

Tényleg meg lehetett volna verni ezt a spanyol csapatot, hiszen úgy éreztük a tokiói uszodában, hogy a lányok a meccs során is újra és újra megkapták erre a lehetőséget. Egy szavunk sem lehet a játékvezetőkre például, és a spanyol védelem sem állt a helyzet magaslatán.

Valami mégis rendre hiányzott. A vegyes zónában azt próbáltuk kideríteni, hogy micsoda. Ezúttal nagy számban képviselték magukat a magyar újságírók, nemhiába, hiszen történelmi siker lett volna a női vízilabda-válogatott döntőbe jutása.

Még várni kell rá, legalább három évet. Érmet viszont még lehet nyerni.

Gurisatti Gréta szerint csak saját magát verte meg a válogatott, így felesleges is másban keresni a hibát.

„Nagyon pontatlan lövéseink voltak az elején. Azért sajnálom, mert ma verhető lett volna ez a spanyol csapat. Aki az utóbbi években látta őket, az tudja, hogy ma nem az igazi arcukat mutatták. De két negyed alatt két gólt lőni... Nos, ez megbosszulja magát a végén. Nem értem, miért helyeztük túl a lövéseket az elején, mert az adottságai alapján ez a kapus ebben a mezőnyben igazából átlag alatti. Az viszont tény, hogy jó védelem van előtte. Nagyon sajnálom, mert ma magunkat vertük meg, a saját hibáinkból fakadt a vereség. De továbbra is éremért jöttünk, és azt a bronzot haza is visszük."

Garda Krisztina kereste az okokat, de még nem nagyon találta úgy 25 perccel a meccs vége után.

„Ha tudnék válaszolni arra a kérdésre, miért kaptunk ki, akkor nem így végződött volna ez a meccs. Az biztos, hogy ugyanúgy, ahogyan Kína ellen, így nem lehetett volna meccset kezdeni. Nulla gól az első negyedben, utána meg nem is tudom, mikor lőttük az elsőt... Nem adhatunk senkinek ilyen előnyt, főleg egy elődöntőben. De még így is megvolt sanszunk, akár feljönni egy gólra is a hajrá előtt, aztán onnan meg bármi lehetett volna. Addig kell menni, amíg le nem fújják a meccset, mi ezt azért megtettük, de rossz megoldásokat választottunk. Ez most így alakult, az utolsó meccset viszont mindenképp meg szeretnénk nyerni. A bronzmeccset az a csapat fogja megnyerni, amelyik hamarabb feláll ebből a mostani helyzetből. Ilyen értelemben az orosz csapatnak egy kicsit könnyebb most, mert ők olyan meccset vesztettek el, amit bravúr lett volna megnyerni. Nekünk jobban kell akarni majd azt a győzelmet, és persze jobban is kell játszani."
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ


Szilágyi Dorottya egyértelművé tette, mi volt a baj.

„Leginkább a türelem hiányzott, az elejétől kezdve, és ebben én is nagyon benne voltam. Bátor próbáltam lenni, de leginkább türelmetlen voltam. Ez nem fog beleférni a bronzmeccsbe, ha érmet szeretnénk nyerni, márpedig szeretnénk. Úgy érzem, magunkat vertük meg, nem hinném, hogy bármi újat mutattak volna a spanyolok, sőt. Teljesen fel voltunk készülve minden játékosukra, nyilván azok is lőttek, akikre ki kellett volna jobban érni, de a mai meccs nem a védekezésen múlt. Sokkal inkább a támadásainkon, amivel pedig általában nem szokott gond lenni. Megkaptuk a lehetőségeinket, sokkal jobban szoktuk a fórjainkat lőni, de most valamiért nem ment."

Magyari Alda hevesen értékelt az újságíróknak:

„Azért nem ment úgy a támadás, mert a védekezés sem olyan volt, mint a hollandok vagy az amerikaiak ellen. Ha megbeszélünk valamit, és nem úgy csináljuk aztán, akkor nincs keresnivalónk a döntőben. Nagyon sokszor nem tartottuk be a megbeszélteket, és ezért magunkat hibáztathatjuk kizárólag. A Kína-meccs után kijavítottuk a hibákat, most is erre lesz szükség, és elfelejteni a butaságokat."

Bíró Attila érthetően csalódott volt, és mire odaért hozzánk az interjúzónában, higgadtan értékelte a meccset. Arról érdeklődtünk, mit rontott el a csapat ezen az estén.

„Egyértelmű, hogy az emberfórok nem úgy mentek, ahogy szerettük volna, ez döntőnek bizonyult, illetve sok energiát felemésztett a védekezés is. Bárki ellen aláírom egy elődöntőben a nyolc kapott gólt, ettől a spanyol csapattól pusztán nyolc gólt kapni, fantasztikus teljesítmény. De talán tényleg túl sok energiát tettünk ebbe, ezért lehettünk elöl defenzívebbek. Volt olyan 5 perces periódus, amikor csak védekeztünk, és nem tudtunk feljebb menni. Ennek ellenére is megvoltak a lehetőségeink, a pontosabb befejezésekkel ez egy egygólos meccs lehetett volna. Főleg az első két negyedben éreztem én is a türelmetlenséget, volt egy-két olyan helyzet, amit ellőttünk idő előtt, amiket aztán nem kapunk vissza később, ezt pontosan tudjuk. Meg kellett volna jobban becsülni ezeket a helyzeteket, ziccereket, amiket véres verejtékkel kiharcoltunk magunknak. Egy-két játékost talán elvitt a hév, a spanyolok ebben rutinosabbak voltak, tovább játszották a támadásaikat."

No és mégis mi volt ennek az oka? Az izgalom? A tét nagysága? Az olimpia nyomása?

„Lehet, hogy ezek közül valamelyik, de százszor elmondtuk a játékosoknak, mit kell csinálniuk. Sokszor nemcsak lövésben, hanem passzban is rossz döntéseket hoztunk, rossz helyre passzoltunk, többet rontottunk így, mint az ellenfelünk. S hát hiányzott egy-két extra teljesítmény is nyilvánvalóan. Sajnálom, csalódott vagyok emiatt, mert ezt a spanyol csapatot meg lehetett volna verni. Ez benne van a mi csapatunkban, ebben az évben is bizonyítottunk ellenük. De ez egy más szituáció. Mindenképp szeretnénk megszerezni az érmet, és ehhez most egy kicsit el kell, hogy engedjem a lányokat. Nem szabad rágörcsölni erre a mai meccsre, viszont, ha egy kicsit felszabadultabb lesz a játék, meg tudjuk szerezni az érmet."

Így legyen!
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Női vízilabda
Negyeddöntő
2021. augusztus 5., csütörtök
 
Spanyolország-Magyarország 8-6 (2-0, 3-2, 3-2, 0-2)
Tatsumi Water Polo Center, vezette: Peris (horvát), Putnikovics (szerb)
 
Spanyolország: Ester - A. Espar 3, Ortiz 1, C. Espar, Pena, Tarrago, Leiton. Csere: Bach, Ruiz 2, Gonzalez, Forca 1, Garcia-Godoy 1. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
 
Magyarország: Magyari - Szilágyi 3, Vályi 1, Szücs, Parkes Keszthelyi-Nagy 1, Garda. Csere: Gurisatti, Illés 1, Leimeter, Gyönygössy, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
További eredmények
 
Elődöntő
Orosz csapat-Egyesült Államok 11-15 (3-2, 4-4, 2-5, 2-4)
Gólszerzők: Bersneva 3, Prokofyeva 2, Simanovich 2, Karimova 1, Fedotova 1, Serzhantova 1, Soboleva 1, ill. Musselman 5, Steffens 3, M. Fischer 2, Seidemann 1, Fattal 1, Haralabidis 1, A. Fischer 1, Williams 1
 
Az 5-8. helyért
Kína-Hollandia 6-13 (0-1, 2-5, 1-2, 3-5)
Gólszerzők: Deng 2, X. Wang 1, Lu 1, D. Zhang 1, Chen 1, ill. Keuning 5, van der Sloot 2, van de Kraats 2, Megens 1, Genee 1, Joustra 1, Koolhaas 1
 
Ausztrália-Kanada 10-10 (2-3, 3-2, 3-3, 2-2) - ötméteresekkel 4-2
Gólszerzők: Arancini 5, Knox 2, Gofers 1, Webster 1, Ridge 1, ill. Wright 2, Eggens 2, McKelvey 2, la Roche 2, Crevier 1, Christmas 1,
 
2021. augusztus 7., szombat - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
A 7. helyért
2.30: Kína-Kanada
Az 5. helyért
4.00: Hollandia-Ausztrália
Az 3. helyért
6.40: Magyarország-Orosz csapat
Döntő
9.30: Spanyolország-Egyesült Államok
Vízilabda hírek
Női válogatott
tokió 2020
tokió 2021