cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: „Kellett a lelkeknek ez a győzelem!”

2021. július 27. 14:02

A házigazda elleni győzelemmel folytatta szereplését a magyar férfiválogatott a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokon. Helyszíni tudósításunk a nyilatkozatokkal.

Megérkezett a vihar Tokióba, de kedd délelőttre el is állt az eső, így a vízilabdacsarnokba már a szokásos fülledt időben utazhattunk ki. Alapvetően reményekkel telve, de azért egy kis óvatossággal is egyben.

Éppen Märcz Tamás fogalmazott úgy a Japánba utazást megelőzően, hogy az olimpiai torna egyik meglepetéscsapata lehet a japán válogatott, hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, igaz, úgy tűnik, az újabb lépcsőfokot már nem tudják megugrani, még egy kicsit várni kell erre talán.

Ezt az alapvetést erősítette meg aztán a keddi mérkőzés is, amely - a szokásoknak megfelelően - kevésbé hasonlított egy átlagos pólómeccsre, tudósításunk itt olvasható.

Merthogy az a speciális játék ugye, amit a japánok játszanak, most is alapjaiban befolyásolta a játék képét. A győzelem így is meglett, a játékosok a vízben megfelelő higgadtsággal és türelemmel várták ki, hogy a végére megmutatkozik a tudásbeli különbség.

„Nagyon speciális taktikánk van a japánok ellen mindig, most azt mondom, hogy ma úgy 70 százalékban meg is valósítottuk, amit elterveztünk" - kezdte a vegyes zónában az értékeléseket Vámos Márton. - Kaptunk az első két negyedben 7 gólt, amit tudtunk, hogy így lehet, hiszen a félidőig mindig szorosan alakulnak a meccseink. A harmadik negyedben sikerült egyet robbantani, és a magabiztos előnyt végig tartva megszereztük a két pontot. A lelkünknek is kellett ez és a végelszámolásnál is fontos lehet."

Szenvedélyesen játszott ma is Erdélyi Balázs, aki azért önkritikus volt a mieink játékát illetően:

„Rettenetesen nehézzé tettük magunknak ezt a meccset. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy az első félidőben jobban tartják magukat a japánok és a másodikban le lehet őket leszakítani. De ha ma az első félidőben egy kicsit jobban koncentrálunk, már eldönthettük volna a mérkőzést, a védekezésre jobban lehetett volna figyelni. A második félidőre érkeztünk viszont csak meg védekezésben, akkor már többet tudtunk segíteni Somának, akinek az első félidőben is akadtak szép védései. De a fordulás után már tényleg könnyebb dolga volt, nem hagytuk akkor már, hogy blokk nélkül lőjenek. Nagyon ügyes játékosok a japánok."

Balázs szerint tudatos volt, hogy a támadásoknál nem úszott fel a magyar válogatott az elején.

„A korábbi évek alapján mindig az működött, ha egy kicsit szétszakítjuk a pályát, 6 a 6-ban rettenetesen nehéz ellenük támadni. Annyira picik, gyorsak, fürgék, hogy nem lehet egy centerpasszt adni, kiállnak az emberek mellé, tényleg nagyon nehéz. Speciális játékot képviselnek, arra készültünk, hogy az egy az egyes mozgásokkal oldjuk meg a támadásokat, három a háromban alakítjuk ki a helyzeteket. A második félidőben is nagyjából ezt játszottuk, de ott már feljavult a védekezésünk, és ez volt a kulcsa a győzelemnek."

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Csapatkapitányunk, Varga Dénes elmondta, hogy azért a félidőben nem volt feltétlenül elégedett.

„A félidőben egy kicsit én is izgultam, nem vártam, hogy ikszre fogunk állni. Nem tetszett, hogy kaptunk 8 gólt addigra, hiszen ugyan mi is lőttünk annyit, majd aztán a végére 16-ot - ami rendben is van -, de az elején folyamatosan betaláltak. Ráadásul speciális ugyan a játékuk, de az elején nem emiatt kaptuk a gólokat, hanem a hagyományos vízilabdás szituációkban. Talán túlságosan arra készültünk, hogy káosz lesz, és túlbiztosítottuk a segítést, így néha üresen maradt egy-egy ember, amit kihasználtak."
Persze, a győzelem az győzelem, nem kell túlmagyarázni.

Jansik Szilárd sem tette:

„Nyilván minden meccs nagy koncentrációt igényel, de a japán elleni meccsek teljesen mások, így végig higgadtnak kell maradni. Egyedüli a világon az ő stílusuk, a félidőig mindig nagyon jól bírják, más csapatok ellen is. Az első félidőben ezzel együtt butaságokat csináltunk, sokszor ott hagytuk az embert, blokk nélkül lőhettek, de aztán összeszedtük a védekezést. Túl kell őket lőni, ez a recept, hiszen általában mindig meglövik a maguk 10 gólját."

A kérdésre, miszerint milyennek látja eddig a vízilabdatornát (így például mit szól a görög-olasz 6-6-hoz), Szili így válaszolt:

„Látszik, hogy a görög tényleg jó csapat, 6-2-re is vezettek az olaszok ellen, és hát van az a 6-7 csapat, amelyik tényleg azonos minőséget képvisel. Két nap múlva mi bebiztosíthatjuk a negyeddöntős szereplésünket, az sem mellékes. Azzal, hogy utána mi lesz, mi még nem foglalkozunk."

S akkor jöjjön a mester, Märcz Tamás, aki joggal dicsérte meg csapatát abban a tekintetben, hogy az elég türelmes volt, és nem vesztette el a fejét/koncentrációját akkor, amikor még mindig ott lihegtek a nyakunkon a roppant szimpatikus japánok.

„Az történt, amire számítottunk. Elég sok meccset játszottam a japánok ellen szövetségi kapitányként, edzőként, Világligában, az Universiadén, majdnem mindig ugyanez volt a forgatókönyv. Van egy kis zűrzavara az elején, egy kis izgalom abból fakadóan, hogy a csapat nem tud leszakadni tőlük. Lehet változtatni a védekezésen, ma is így történt, és alapvetően is úgy készítettük fel a játékosokat előzetesen, hogy egy pillanatra se idegeskedjenek amiatt, hogy fej fej mellett haladunk. Vagyunk annyira jók, hogy behúzzuk a meccset, ha tudatosan játszunk. Nagyon tisztelem a japán csapatot, üde színfoltja a nemzetközi vízilabdának, mindenkinek megnehezítik a dolgát két, három vagy akár négy negyeden keresztül, ahogyan tették itt az amerikaiak ellen. Szórakoztatónak is tartom a játékukat kívülről, főleg, ha más ellen játszanak, így, amikor velünk, kevésbé. Amikor két-három góllal elhúzunk, akkor azért már én is jobban érzem magam."

S hogy mit lehet magunkkal vinni ebből a meccsből a folytatásra?

„Például azt a mentális koncentrációt, ami négy negyeden keresztül kell, hogy tartson. A japánok teljesen más stílust képviselnek, de mégis tudtunk a mai meccsen is gyakorolni egy-két dolgot, főleg védekezésben. Más erőpróba lesz az amerikai vagy az olasz csapat elleni meccs, de várakozásokkal teli vagyok. Örülök, hogy megvan az első győzelem, ez megadja a nyugalmat a játékosoknak, de azért kell maradnia egy kis feszültségnek is, hogy jelezzük, mi valamit nagyon szeretnénk ettől a tornától" - így a kapitány.
A srácok a szünnap után Dél-Afrika ellen folytatják.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott
Női válogatott