cover image
Egyéb

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Millenáris Parkban

2021. július 21. 19:54

A Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem című interaktív tárlat az eddigi magyar ötkarikás győzelmeknek állít emléket.

Dobor Dezső, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkára, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: az ereklyék több mint száz személytől és intézménytől származnak, fél év alatt 25 településen gyűjtötték őket össze. Hozzátette, nagyon büszke arra, hogy az ünnepélyes megnyitóra elfogadta a meghívást a legidősebb élő olimpiai bajnok, Keleti Ágnes, valamint a legidősebb férfi aranyérmes is, a 95 éves, Németországban élő Benedek Gábor.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kiállítás védnöke, a megnyitón is beszédet mondott, ahogyan Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is, aki a kiállított ereklyék közül kiemelt egyet, amely őt a legjobban megérinti: Kolonics György kenuját.

Fotó: Millenáris

Fotó: Millenáris

A kiállításon a 305 ereklye között van Kemény Dénes korábbi szövetségi kapitány három inge, amelyekben a győzelmeket ünnepelve a megnyert döntőket követően játékosaival a vízbe ugrott, valamint Mező Ferenc szellemi olimpiai aranyérmét hozó eredeti kézirata 1928-ból vagy épp Ónodi Henrietta saját tervezésű dressze, amelyben aranyérmes tornagyakorlatát bemutatta.

millenaris_MTI_3.jpg A megnyitón egyébként ott volt Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, kétszeres olimpiai bajnokunk is, és még sokan mások.

millenaris_MTI_2.jpg A kiállítás október 10-ig látogatható.

Vízilabda hírek