cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A vízilabda-történet első kínai aranyérme

2013. június 6. 19:36

Mondhatnánk: már itt is… A kínaiak kihasználták a hazai medence előnyét, és történetük során először nyertek aranyérmet vízilabda-világversenyen.

A kínaiak végig vezettek, ám végül igencsak izgalmasra sikeredett a végjáték a döntőben, amelynek érdekessége, hogy két orosz edző igyekezett a másik esén túljárni (az oroszoknál Mikhail Nakoryakov, a kínaiaknál Alekszander Klemejnov állt a parancsnoki hídon). A hazaiak többször is elmentek két góllal, a harmadik rész elején hárommal is (7-4), ám az oroszok csak tapadtak rájuk.

8-6 után a kínaiak kétszer is elvarrhatták volna a szálakat, ám kihagyták a fórjaikat, és 2:33-mal a vége előtt az oroszok feljöttek egy gólra (8-7). Három támadásuk is volt az egálért, az első végén kontrát fújtak, a másodiknál jártak a legközelebb, ám Bjelova egy lefordulás végén Jang kapusba vágta a labdát, majd Ivanova ejtése jött vissza a felső lécről 33 másodperccel a duda előtt – ezt követően a teljesen passzívvá váló kínaiak már nem adták el a labdát, és aztán fene nagy örömködést csaptak a történelmi diadalt megünneplendő.

A bronz az amerikaiaké lett, akik csapatunk harmadik negyedbeli megingását kihasználva a maguk javára fordították a meccset. A spanyolok értek oda az ötödik helyre, miután legyőzték az olaszokat, megjegyzendő, a hispánok hat pekingi találkozójukból ötöt megnyertek, csupán egyet veszítettek el, épp a negyeddöntőt…

Ausztráliáé lett a hetedik hely, a kanadaiak a mezőny egyetlen nyeretlenjeként zárták a tornát. Folytatás Barcelonában, immár a világbajnoki címvédő görögökkel és a 2008-as olimpiai bajnok hollandokkal kiegészülve. Csinos kis hacacárénak ígérkezik…

A helyosztók eredményei

Döntő: Kína–Oroszország 8-7
Bronzmérkőzés: Egyesült Államok–Magyarország 10-9
Az 5. helyért: Spanyolország–Olaszország 10-8
A 7. helyért: Ausztrália–Kanada 9-8

A végeredmény

1. Kína
2. Oroszország
3. Egyesült Államok
4. Magyarország
5. Spanyolország
6. Olaszország
7. Ausztrália
8. Kanada
Vízilabda hírek
Női válogatott