cover image
Egyéb
Utánpótlás

THG leány program – avagy fókuszban a kislányok megfelelő képzése

2020. november 3. 11:23

Elindult a 2008-2009-es és a 2010-2011-es leány versenyrendszer, amelynek megálmodója, Mihók Attila szerint emellett legalább ennyire fontos a korosztály képzési anyagának létrehozása, annak köztudatba való beépítése.

„Léptünk egy szintet előre!” – fogalmaz dr. Faragó Tamás, a női utánpótlás tehetséggondozó szakmai vezetője, aki az újdonsült program kapcsán Mihók Attilához irányít bennünket. A Dunaújvárossal hosszú évek óta sikereket elérő szakember a női utánpótlás tehetséggondozó koordinátoraként sokszor éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy szélesedjen a bázis, hogy minél több leány ismerkedjen meg a női vízilabdával, egyszersmind minél hamarabb kapjanak olyan képzést a gyerekek, amely garantálja a fejlődést.

„Két irányba indultunk el. Fontos feladat az úgynevezett képzési anyag létrehozása, ennek a köztudatba való beépítése, ami valljuk be, nem megy könnyen. A THG-képzéseken keresztül szeretnénk az edzőkkel megismertetni, munkájukba belevinni a meghatározott életkorra írt részletes szakmai anyagot. Hogy miért van erre szükség? Akármennyire is rosszul hangzik, akármennyire is nehéz elfogadni általánosságban, tudományos mérések, szakmai anyagok támasztják alá, hogy a fiatalok, így a lányok képzésének lényegi része 8-14 év között lezajlik” – mondta Mihók Attila, utalva arra, hogy miért is annyira fontos a tehetséggondozó programokban részt vevő lányok megfelelő felkészítése. Arról nem beszélve, hogy tekintettel a gyengébb nem vízilabdában tapasztalható hátrányos helyzetére, kiemelten fontos az ország bármely pontján feltűnő pólós leánygyermek megtartásra, hovatovább adott esetben az ő kiemelése. Többek között ezt a célt is szolgálja a fentebb citált két irány másik része, a versenyeztetés.

No, de halljuk ezzel kapcsolatban a program megálmodóját, vezetőjét! „Gyermekeim révén van tapasztaltom a regionális bébibajnokságok lebonyolítási rendjéről, sikerességéről, éppen ezért szorgalmaztam, hogy a női vonalon is hozzunk létre valami hasonló bajnoki rendszert – ecseteli Mihók Attila. – Így azok a 2008-2011 között született, tehát kilenc-tizenkét éves kislányok is lehetőséget kapnak a játékra, akik ebben a korosztályban többnyire ott pislognak a fiúk mellett a kispadon, és néha mehetnek be csupán közéjük. Felmérést végeztünk, és kiderült, igencsak nagy igény lenne egy saját versenyrendszerre, így a Magyar Vízilabda Szövetség támogatásával belevágtunk.”

Eredetileg az úgynevezett THG-hétvégéken került volna sor a mérkőzésekre és a négy régió (alföldi, északi, nyugati, budapesti) egyéb szakmai foglalkozásaira, ám a kialakult helyzet miatt értelemszerűen csúszott valamelyest a program. De miután a klubedzők is vevők voltak az ötletre, elkészült a versenykiírás, és az előző héten sor került az első fordulóra.

„A női ágon korszakalkotó sorozat valóban elindult, bízom benne, idővel ennek a sikerességét is elemezhetjük. Már csak azért is, mert kimondott célunk a bázis szélesítése, aminek az eredménye számokban is mérhető majd. A nevező klubok mellett a THG-edzők feladatként kapták, hogy az egyes régiókban szedjenek össze csapatokat, méghozzá olyan lányokból, akiknek a klubjai nem tudnak kompletten kiállni. Nagy büszkeség, hogy az első fordulóban ezen régiók csapatai révén behoztunk ötven-hatvan olyan kislányt, akiknek semmiféle esélyük nem lett volna máskülönben játszani!”

Ami a számokat illeti: a 2008-2009-es THG bajnokság első fordulójában 15 csapat, 149 játékos ugrott a dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszoda medencéjébe. A folytatásban a tervek szerint többek között Szentesen és Egerben is rendeznek fordulót, amelyből hetet rendeznek, így játszik majd minden csapat mindenkivel. A 8. forduló lenne maga a fővárosi helyosztó. Mihók Attila kihangsúlyozta, ebben a korban természetesen egyáltalán nem az eredmény az elsődleges, ugyanakkor a gólok számolása nagy motiváció a lányoknak is, ezáltal nagy csatáknak lehettek szemtanúi.

Feltétlen érdemes a szabályokról szólni, különösen azért, mert a korosztályra írt rendszer alátámasztja a program létjogosultságát: „A medenceméret kisebb, keresztbe játszanak a csapatok, így ráadásul két mérkőzés zajlik egyszerre, ami fokozza a fesztiváljelleget. Öt plusz egy játékos van vízben egyszerre egy csapatban, de már hat fővel nevezhetett egy klub. 3-as kis labdával játszanak, hogy kidomborodjon az ügyeségük. Ügyelünk arra, hogy jobbára az egyéni képességek alakítsák a mérkőzéseket, és ne menjenek el a taktika irányába, ami ebben a korban nem elvárható, hiszen a térlátás és a kombinatív készség még nincs azon a szinten. Párharcokat alakítunk ki, ami azt jelenti, hogy a kezdés előtt az edzők megállapodnak abban, hogy az erősorrend alapján ki-kit fog. A gólokat számoljuk, de negyedeket kell megnyerni; minden megnyert negyed egy gólnak számít, döntetlen esetében egyet-egyet kapnak a csapatok, azaz a legnagyobb különbség a végeredmény tekintetében maximálisan négy lehet a felek között. A sorozat rangját azzal is igyekszünk megadni, hogy neves szakemberek, játékvezetők vezetik le a mérkőzéseket – sportágtörténeti klasszikus, hogy az első ilyen találkozót dr. Faragó Tamás vezette.”

Miután Mihók Attila megemlítette, hogy mennyire fontos már a lányok nyolcéves kortól való megfelelő képzése, a még kisebb korosztály is igyekszik megszólítani a program – a 2010-2011-es születésű gyerekeknek is elindult a hasonló sorozatuk! Esetükben nyolc klub nevezését fogadták el, négy a négy ellen, kisebb, 2-es labdával zajlanak a hasonlóan lelkes és küzdelmes mérkőzések.

A program tehát beindult, amelyből a női vízilabda kétségtelenül csak profitálhat.

Mindezt alátámasztják a statisztikák is, íme: 
- 2008-2009-es sorozat - letölthető: ezen a felületen
- a 2008-2009-es sorozat góllövőlistája - letölhető: ezen a felületen
- 2010-2011-es sorozat - letölthető: ezen a felületen

Fotógalériánkban pedig a lányok tekintete, mosolya árulja el, mennyire jól sikerült az 1. forduló! 
Vízilabda hírek
Utánpótlás
THG
Mihók Attila