cover image
Szövetség
Utánpótlás

Utánpótlás: tíz hónapos kapusprogram indul

2020. október 2. 10:14

Az Utánpótlás Bizottság az egyik legfontosabb poszt képzésének támogatására szakmai konferencia-sorozatot indít. A cél, hogy a válogatottak segítsék a klubokban folyó munkát.

Október 17-ére várja a klubedzőket először az Utánpótlás Bizottság, a konferenciasorozat nyitányára. Cseh Sándor utánpótlás szakmai igazgató mondta el, miért érezte úgy a testület, hogy kiemelje és bővítse a kapusokra vonatkozó tudásanyagot.

„Nagyon fontos poszt a kapusé a vízilabdában. Az Utánpótlás Bizottságban többször is beszélgettünk arról, hogy Magyarországon mindig is nagyon jó kapusok voltak, és a cél az lenne, hogy ne szakadjon meg a tendencia, és a magyar válogatottak mindegyikében fennálljon ez a minőségi választék. Azon kezdünk el gondolkodni, hogy az utánpótlás legalsó szinjtétől a legutolsó utánpótlás évig rendszerbe és programba foglaljuk a kapusképzést. Ez jelenleg azért (is) nehéz, mert vannak klubok, ahol nincsenek kiemelt kapusedzők, illetve sokszor olyan edzők foglalkoznak velük, akik mezőnyjátékosok voltak korábban."

Cseh Sándor elmondta, a mostani különálló szakmai anyagon elsősorban az utánpótlás-válogatottak kapusedzői, így Bisztritsányi Dávid, Kardos István, valamint Bóta Krisztián dolgoznak majd, de felkérték egyfajta szakmai felügyeletre Mátéfalvy Csabát, Gergely Istvánt és Kósz Zoltánt is.

„Egy olyan fórumot szeretnénk, ahol a kapusok úgymond egymás közt alakítanának ki egy előremutató programot. A fő célunk az, hogy a válogatott segítse a klubban folyó munkát, technikai dolgokkal, konkrét edzésprogramokkal. Azok, akiknél nincs kiemelt kapusedző, kapjanak szakmai anyagokat, lássanak egy olyan szakmai konferenciát, amely alapján jobban, hatékonyabban tudják végezni a hétköznapi munkát. Szeretnénk, ha a klubok és a válogatott között komoly párbeszéd alakulna ki."

A programot 10 hónaposra tervezi az Utánpótlás Bizottság, minimum négy, de inkább öt konferencia van tervben két-három havonta, az első három alkalom terve tematikája lényegében kész is van, és az első időpont is ismert már (október 17.), az előkészítő munka tehát igen komoly volt. Cseh Sándortól megtudtuk, hogy az első két fórumra az edzőket várják, főleg azokat, akik ténylegesen kapusokkal foglalkoznak, de a harmadik alkalommal már az a terv, hogy a klubok magukkal hozzák az utánpótláskorú kapusaikat is.

A posztonkénti képzés fontossága nem újkeletű felismerés, már évek óta ez alapján készülnek a szövetség szakmai programjai, és a közelmúltban is történtek konkrétumok.

„Még tavaly elindítottunk, aztán az év elején folytattunk a válogatott edzéseken egy speciális center-bekk képzést, ami, nyugodtan mondhatom, nagyon sikeres volt. Sajnos, a koronavírus első hulláma félbeszakította ezt a gyakorlatot. Viszont nagyon fontosnak találtuk a célt, ezért most, hogy sajnos nem tudnak a válogatottak együtt lenni, egy szakmai anyag összeállításán dolgozunk, amelyet nagyjából egy hónap múlva kapnak meg a klubok. Ez az anyag bemutatja majd, hogy fél éven keresztül milyen módszerek mentén haladt volna a center-bekk képzés. Szerettük volna végigvinni ezt a programot, sajnos, nem volt rá mód, de legalább egy összefoglaló anyaggal jelentkezni fogunk, ami roppant hasznos lehet a klubok számára" - fogalmazott Cseh Sándor szakmai igazgató.

Szövetségi hírek
Utánpótlás
cseh sándor