cover image
Egyéb

Drávucz Rita: „Úgy érzem, mi nők más szemüvegen keresztül látjuk a világot

2020. szeptember 5. 17:26

Továbbra is tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Nők a Sportban Bizottságának Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok, olimpiai 4. helyezett vízilabdázónk, aki jelenleg is aktív részese a magyar sportéletnek, szűkebb értelemben a II. kerületben. Azt mondja, vannak pozitív történések, de a jelenleginél nagyobb szerepet is kaphatnának a nők a sportvezetésben.

A Magyar Olimpiai Bizottság szerdai elnökségi ülésén a többi közt döntöttek a szervezet különböző bizottságainak összetételéről. Ennek megfelelően a 2018-ban megalakult Nők a Sportban Bizottság elnöke Kelemen-van de Konijnenburg Ildikó maradt, tagjai dr. Bukta Zsuzsanna, Fodor Anett, dr. Kolbenheyer Zsuzsa, Kökény Beatrix, Monspart Sarolta, Kolozsi Lázár Ildikó, Sastin Marianna és Drávucz Rita, sportágunk klasszisa, illetve az elnökség részéről együttműködő tagként a MOB elnöke, Kulcsár Krisztián.

„Nagyon örülök, hogy folytathatjuk a munkát a Magyar Olimpiai Bizottságban, megtisztelő ez a feladat. Kelemen Ildikó vezetésével bíztunk benne, hogy a jövőben is folytatni tudjuk a megkezdett munkát, és annak is nagyon örülök, hogy új tagként Kolozsi Ildikó is bekerült a bizottságba, neki is rengeteg tapasztalata van ebben a témában" - mondta kérdésünkre Drávucz Rita, akitől arra voltunk kíváncsiak, mit jelentett a gyakorlatban az elmúlt két évben a Nők a Sportban Bizottság munkájában részt venni.

„Egyrészt rendszeresen konzultáltunk, valamint kutatásokat végeztünk azzal kapcsolatban, hogyan jelennek meg a nők a hazai és nemzetközi sportvezetésben, milyen trendek figyelhetők meg és hogyan lehetne megerősíteni a szerepüket. Ezt több konferencián dr. Gál Andrea és dr. Bukta Zsuzsanna vezetésével be is mutattuk. Szerettünk volna egy oktatást, egy sportvezető képzést is indítani nők számára, ez egyelőre még várat magára, de nem adtuk fel a tervünket. Úgy érzem, hogy egy kis előrelépést tapasztalhatunk, egy kicsit erősebb a nők részvétele a sportirányításban. Csak két példa: Pálinger Katalin a kézilabda-szövetség alelnöke lett, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna a hazai szövetségben elnökségi tag, emellett a Nemzetközi Jégkorong Szövetségben is számítanak rá. Szabó Tünde államtitkár asszony munkája és képviselete is kiemelendő, ő is sokat tesz azért, hogy egy kicsit megerősödjünk úgy egészében is. Örülök, hogy a vízilabdában tartják magukat a női edzők, így Zantleitner Kriszti, Sós Ildi, Tóth Andi, megmaradt a sportág mellett, de Takács Orsolya, Kisteleki Dóra is az uszodák és csapatok életét irányítja" - fogalmazott Montreal világbajnoka, aki jelenleg a II. kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. munkatársaként dolgozik.

De vajon miért lenne üdvözlendő, ha még erőteljesebben megjelennének a nők a sportirányításban?

„Úgy érzem, sokkal türelmesebbek vagyunk, kommunikációban átgondoltak, hatékonyak, és ezeket a jó tulajdonságot sokan anyaként helyeztük biztos alapokra, hasonlóan a küzdeni akaráshoz és tudáshoz, a céljaink megfelelő és határozott képviseletéhez. Más aspektusból tudunk viszonyulni egy-egy problémához, és így annak megoldásához is többféleképpen közeledünk. Érdemes meghallgatni a nőket, bármilyen közösségben és sportágban, így a vízilabdában is. Ennek feltétele a tiszta kommunikáció, egymás személyének és véleményének a tisztelete" - mondta Drávucz Rita, hozzátéve, hogy egy Sportolói Bizottság létrehozása sokat lendíthetne ezen az ügyön.
Vízilabda hírek
Drávucz Rita