cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

„Célunk, hogy a most még csak tehetséges pólópalántákat a válogatottig juttassuk"

2019. június 19. 11:50

Fiatal és ambíciózus edzőpáros irányításával készül február óta, hónapról hónapra a 2005-ös B-válogatott. Szilágyi Kristóf és Kovács Olivér tanítványai jelenleg Szegeden készülnek az A-válogatottal, a hét végén pedig egy rangos, ötcsapatos tornán, a K&H-Kupán teszik próbára tudásukat a Tisza-parti városban.

Miként arról korábban beszámoltunk, a január 18-ai elnökségi ülésen Benedek Tibort megválasztották az Utánpótlás Bizottság társelnökének, míg a férfi tehetséggondozó utánpótlás szövetségi kapitánya dr. Vincze Balázs, az utánpótlás általános sportszakmai igazgatója pedig Cseh Sándor lett. Az Utánpótlás Bizottságot Bíró Attila és Märcz Tamás, Cseh Sándor, dr. Vincze Balázs, Madaras Norbert és Varga Zsolt alkotja.

A Magyar Vízilabda Szövetség célja a hagyományok tisztelete mellett az utánpótlás-nevelés szakmai megújítása, erősíteni kívánja a generációk közötti együttműködést, számít arra, hogy az idősebb korosztály tapasztalataival segíti a fiatalok munkáját, melyhez biztosítják a legmodernebb sportszakmai hátteret.
 
Az átalakított utánpótlás-rendszer egyik újítása, hogy a 2004-es, valamint a 2005-ös korosztályban két-két csapat, „A" és „B" válogatott készülhet összetartásról összetartásra. A 2005-ös korcsoport A-válogatottját Regős Áron és Lehmann István, a B-válogatottat pedig dr. Szilágyi Kristóf és Kovács Olivér irányítja. A békéscsabai klub vezetőedzője számára nem volt ismeretlen a kihívás, hiszen korábban a 2006-os születésű, alföldi gyerekekkel dolgozott együtt tehetséggondozó edzések keretein belül. Hogy mikor és kitől érkezett a megtisztelő felkérés?
MVLSZ_UP_fiu_2005B_edzes_20190521_Madar_David_006.jpg  
„Pontosan emlékszem, mert előző éjszaka jutott be a New England a Super Bowl-ba, január 21-én, hétfőn kora délután keresett dr. Vincze Balázs tehetséggondozó szövetségi kapitány, hogy átstruktúrálják az utánpótlás válogatottak kiválasztási rendszerét és hogy ebben milyen minőségben számítanának rám. Természetesen nagyon örültem a felkérésnek, de kértem egy rövid „formális" gondolkodási időt, mert le kellett egyeztetnem a békéscsabai klubommal, de szerencsére a vezetőség ezúttal is mindenben támogatott" - kezdte a B-válogatott vezetőedzője, dr. Szilágyi Kristóf.
 
„A B-válogatott egy teljesen új intézmény ezekben a korosztályokban, amelynek a fő célja, hogy az A-keretbe még nem bekerülő tehetségeket felmérje, rendszerben tartsa és szélesítse a korosztály merítési lehetőségeit. A képzési tematikát mindig megkapjuk Balázstól, amit nekünk edzésről edzésre kell megtöltenünk elméleti és gyakorlati tartalommal. Napi szinten érződik, hogy van célja és eredménye a közös munkának. A célunk nem lehet más, minthogy a most még csupán tehetséges pólópalántákat minél messzebbre, az első osztályig vagy akár a válogatottig juttassuk. Fiatal, még a pályafutásuk elején járó fiatalemberekről van szó. Nagyon szembetűnő, hogy egy-egy műhelyben milyen elemeken van a hangsúly, teljesen más szakmai és nevelési problémák jönnek elő, mint mondjunk egy klubedzésen. Itt például mindenki vízilabdázó, azon belül is jó játékos szeretne lenni, ez az egyik célja, ezért sokkal több mindent lehet elvégezni ezeken az edzéseken, mint egy egyesületben. Egy keretszűkítés mindig bonyolult és kényes, de szükségszerű feladat. Jelen helyzetben a legnehezebb talán az volt, hogy kevés alkalommal találkoztunk velük előtte."
MVLSZ_UP_fiu_2005_2005B_edzotabor_Madar_David_013.jpg  
Joggal merül fel a kérdés, hogy ennyi tehetséges pólópalánta van-e, amely indokolja a 2004-es és 2005-ös korosztályokban az A-, és B-válogatottakat? „Úgy gondolom, hogy igen, de mindig fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ez csupán egy pillanatnyi állapot. Van aki most a társai előtt jár, de van olyan aki megfelelő környezetben és szakmai impulzusokkal akár évek múlva messzebb juthat, mint mostani társai. Ez a szisztéma jelenleg kétszer annyi gyereknek biztosít kitörési lehetőséget, kétszer annyi edző előtt, arra, hogy edzésről-edzésre megmutathassa magát. Volt már példa a két csapat közötti átjárásra, és szerintem lesz is. A célunk is az, hogy egy egészséges versenyhelyzetet hozzunk létre a tehetséges gyerekek között, amiben sokkal gyorsabban fejlődnek, hiszen húzzák egymást. Szinte napi kapcsolatban vagyunk az edzőkkel, néha egészen szokatlan időpontokban zajlanak az eszmecserék, mert mindannyiuknak ott vannak a klubbéli kötelezettségei is" - mondta a fiatal szakember.
 
Az ifjú kiválóságok nem maradnak megméretés nélkül, hiszen a napokban Szegeden, ideális körülmények között készülnek a péntekről vasárnapig tartó, rangos K&H Kupára. Az ötcsapatos viadalra a belépés ingyenes! „Közvetlenül a tanév és az utolsó bajnoki fordulók után, az A-válogatottal közösen egy edzőtáborban veszünk részt Szegeden. Az egyhetes felkészülést egy háromnapos nemzetközi torna zárja, amelyen mindkét csapat részt vesz. Nagyon komoly erőpróba lesz a srácoknak és az edzői stábnak egyaránt, már mindannyian nagyon várjuk!"
MVLSZ_UP_fiu_2005_2005B_edzotabor_Madar_David_020.jpg  
62387513_2589843877706861_2835671390323998720_n.jpg IV. K&H-Kupa, nemzetközi fiú U14-es vízilabdatorna, Szeged
A program
2019. június 21., péntek

Magyarország „B"-Horvátország, 9:30
Magyarország „A"-Szlovákia, 10:45
Szerbia-Szlovákia, 17:30
Magyarország „B"-Magyarország „A", 18:45
2019. június 22., szombat
Szerbia-Horvátország, 9:30
Szlovákia-Magyarország „B", 10:45
Magyarország „B"-Szerbia, 17:30
Horvátország-Magyarország „A", 18:45
2019. június 23., vasárnap
Horvátország-Szlovákia, 9:30
Magyarország „A"-Szerbia, 10:45
Záróünnepség, 12:00
MVLSZ_UP_fiu_2005_2005B_edzotabor_Madar_David_011.jpg
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2005