cover image
Egyéb

Kárpáti György érmei, relikviái a Duna Arénában

2019. június 8. 18:18

Háromszoros olimpiai bajnokunk fényes gyűjteményét sokan csodálták meg eddig a Női Világliga Szuperdöntője során. A bajnok szombaton eljött az eseményre, Vári Attila, az MVLSZ elnöke fogadta.

„Minden idők legfiatalabb magyar vízilabdázó olimpiai bajnoka” – hirdeti a kiállítás táblája, amihez Kárpáti György, uszodák „Gyurikája” csak ennyit tett hozzá: „A világon is én voltam minden idők legfiatalabb pólós olimpiai aranyérmese.”

MVLSZ_VL_noi_Karpati_Gyuri_bacsi_2019_0608_MaD_004.jpgA Nemzet Sportolója minden érdeklődőnek szívesen mutatta be érmeit, relikviáit, fiatalok, idősebbek csodálták egy fényes pályafutás gyűjteményét. Így tett Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is, aki a Nemzet Sportolója büszke címmel is rendelkező Kárpáti Györggyel jót beszélgetett a Magyarország–Kína mérkőzést követően.

„Gyönyörű ez az aréna és szépen megszervezték a rendezvényt. Minden nap kijövök, amikor csak tehetem, és nagyon drukkolok a lányoknak. Nehéz dolguk van, mert nincs annyi 190 cm fölötti játékosuk, mint mondjuk az amerikaiaknak. Én sem voltam egy óriás, míg az ellenfeleink 100 kilósak voltak, én csak 70. Például van rólam egy kép, amin azt hitték gödörben állok, pedig ekkora vagyok a többiekhez képest. Kicsi voltam, de gyors és borzalmasan felerősítettem magam súlyzókkal, hogy tartani tudjam a tempót a jugoszlávokkal. Lehet a lányoknak is ilyesmi megoldás működne. A gyorsaságra és az erőre építeni” – elemezte az eddig látottakat a magyar vízilabda egyik legkiemelkedőbb alakja. 

Amire a legbüszkébb Kárpáti György a gyűjteményéből, az a három fényes olimpiai aranyérem: Helsinki, Melbourne, Tokió.

MVLSZ_VL_noi_Karpati_Gyuri_bacsi_2019_0608_MaD_006.jpg„1952-ben felvonultunk az Andrássy úton. Ott volt Puskás, Kocsis, Bolvári, jómagam pedig eléggé fáradtan ballagtam a sor szélén. Sokat repültünk és a győzelem után még fröccsöt is ittam. Mivel csak 17 éves voltam akkor, ezért külön engedélyt kellett kérnem Puskástól. Miután nyertünk, ő mondta a banketten a beszédet és megengedte, hogy onnantól kezdve tegezzem. Nagy volt a szigor és én addig csókolommal köszöntem neki. Amire nagyon büszke vagyok, hogy 17 évesen olimpiai bajnok lettem, és a mai napig nincs olyan vízilabdázó a világon, aki nálam fiatalabban nyert volna aranyérmet az ötkarikás játékokon. Azóta is uralom ezt a posztot” – emlékezett vissza.

Akkoriban a medálok mellett más tárgyakat is szívesen haza hozott magával: „Nekem az volt a szokásom, hogy egy-egy nagy világeseményen az utolsó meccsek után a sapkákat is elloptam, én voltam a 7-es. Ezen még nem volt fülvédő, szabadon ütötték a dobhártyánkat. Rendesen ment a bunyó a vízben.”

Az 1952-es Helsinki olimpián életre szóló barátságot kötött Bud Spencerrel, vagyis Carlo Pedersolival: „Carlonak még a római lakásában is jártam. Engem azért szeretett ennyire, mert majdnem mindenben egyformák voltunk, csak a nagyságunkban nem... én a hónaljáig értem. Többször járt itt Budapesten is, azokat a napokat mindig együtt töltöttük, imádtunk jókat enni, inni, jártuk a várost és együtt vacsoráztunk isteni vendéglőkben. 50-szeres válogatott volt vízilabdában és ha nem megy el színésznek, akkor Rómában ő is tagja lett volna az olaszok olimpiai bajnok csapatának.”

A kiállított tárgyak között rengeteg magyar, - és Európa-bajnoki érem, a Fradival megnyert Kárpáti kupa, valamint számos kuriózumnak számító fénykép is megtalálható a legenda életének főbb állomásairól. Melbourne-ből fotó az aranycsapattal, Rómából Bud Spencerrel, Miamiból pedig Gyarmati Dezsővel, az 1982-es Hírességek Csarnokába való beiktatásról.

MVLSZ_VL_noi_Karpati_Gyuri_bacsi_2019_0608_MaD_005.jpgDR. KÁRPÁTI GYÖRGY
Született:
1935 június 23., Budapest

A NEMZET SPORTOLÓJA

Válogatottsági szám: 162

Legjobb eredmények:


Olimpiai bajnok 1952 (Helsinki)
1956 (Melbourne)
1964 (Tokió)

Olimpiai bronzérmes 1960 (Róma)

Európa-bajnok 1954 (Torino)
1958 (Budapest)
1962 (Lipcse)

Universiade-győztes 1963 (Porto Allegre)

Magyar bajnok 1956 (FTC)
1962 (FTC)
1963 (FTC)
1965 (FTC)
1968 (FTC)

Vízilabda hírek
kárpáti györgy
vári attila