cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga Szuperdöntő, 2. nap: minden egy helyen – élő hírfolyam!

2019. június 5. 12:30

Az olimpiai kvalifikációs Női Világliga Szuperdöntő küzdelmeinek második napján történtek egy helyen – így semmiről sem maradhatnak le.

2019. június 5., szerda
12:30
Íme, a mai program
Női Világliga Szuperdöntő, 2019. június 4-9., Budapest, Duna Aréna
2. forduló

Ausztrália-Kína, 15:00
Egyesült Államok-Kanada, 16:45
Hollandia-Olaszország, 18:30
Oroszország-Magyarország, 20:15

12:35
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_20190604_Madar_David_028.jpg
Megtekinthetőek az 1. napon, az Egyesült Államok-Magyarország összecsapáson készült képekből összeállított galériánk – ezen a linken!

12:36
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_20190604_Madar_David_039.jpg
Egy kép, amit jellege miatt külön kitennénk – merthogy kedden a nap képének tituláltuk. Madar Dávidnak, az MVLSZ fotósának remekműve, a Kasó Orsolyáról készített fotója a ma az oroszok ellen játszó lányok körében is nagy népszerűségnek örvend.

12:45
JÁTÉK, JÁTÉK, JÁTÉK – JEGYEKÉRT!

13:00
Garda Krisztina, Keszthelyi Rita
és Bíró Attila az amerikaiak elleni meccs után már az oroszokkal szembeni csatára is kitért!
 
15:00
Nem mindennapi kabalával érkeztek a Női Világliga Szuperdöntőjére a kanadaiak, akikkel holnap este találkoznak Bíró Attila tanítványai. Igencsak ritka látvány tárulhat ugyanis a Duna Aréna szemfüles nézői elé: a lelátón a kanadai csapat egy különleges tagja csücsül, Miko. A mérkőzések alatt lelkesen szurkol a válogatottnak, bár alig várja a végső dudaszót, hiszen akkor végre visszafuthat gazdájához. Bár Kyra Christmas alapvetően csak magának, érzelmi támogatásként fogadta örökbe Mikót, a válogatott túrák alatt, mondhatni, csapatkabalaként, igazi lelki gyógyírként van jelen a hét hónapos francia bulldog. „Már hozzászokott az utazáshoz és a mérkőzések hangulatához is, hiszen egészen kicsi kora óta velem jön mindenhova. Amikor játszom, mindig a lelátón vigyáz rá valamelyik csapattársam vagy a stáb egyik tagja. Pár percig sírni szokott, amikor elmegyek melegíteni, de aztán megnyugszik. Most kicsit nehezebben ment az első pár nap, kellett neki egy kis idő, amíg megszokta az időeltolódást, de alapvetően jól érzi magát és nyugodt, főleg a meccsek után, amikor visszajöhet hozzám.”

 
15:30
A Női Vízilabda Világliga Szuperdöntőn sok egykori kiváló játékosunk feltűnik a lelátón, köztük olyanok is, akik szakvezetőként látogatnak ki az Duna Arénába. Az olimpiai bajnok Gerendás György, a Fradi női szakosztályának vezetőjékent, arra kíváncsi többek között, hogy miképp alkalmazzák az új szabályokat a gyakorlatban. „Papíron már olvastam őket, de élőben egészen más. A lányok máshogy reagálnak az új szabályokra, amikor azt már éles bevetésen alkalmazzák. Természetesen nem csak a szabályok érdekelnek, szurkolok a magyar válogatottnak, remélem, a lányok nyernek és ezzel kvalifikálják magukat a tokiói olimpiára. Ha itt nem sikerül, és a világbajnokságon sem, akkor nagyon zsúfolt versenynaptárral kell számolnunk a kvalifikációs versenyek miatt." És hogy hány játékosa érdekelt a válogatottban? „Három játékosom a felnőtt keretben játszik, négyen-öten az Universiadé válogatottjában érdekeltek, és két utánpótlás játékosom pedig az utolsó pillanatban került ki a szűk keretből, de ők is kijönnek a meccsekre. Amúgy is jó itt lenni, csodálatos a létesítmény, nemzetközi szinten is dicséri mindenki. A magyar vízilabdázás szentélye eddig a Margitsziget volt, most már kettő van: egy a nyári, ami továbbra is a Margitsziget, egy pedig a téli, fedett szentély, a Duna Aréna."
 
15:55
australiavschina_20190605-8.jpg A Női Világliga Szuperdöntőjének második játéknapját az Ausztrália-Kína összecsapás nyitotta. A mérkőzést egy fordulatos és végletekig kiélezett találkozón Ausztrália nyerte 10-8-ra. A meccs legjobbjának az ausztál Hannah Brucklinget választották. Az MVP-nek járó különdíjat a háromszoros ötkarikás bajnok, Dr. Molnár Tamás adta át. A mérkőzés jegyzőkönyve: itt
 
16:15
„Elég szerencsétlenül jött ki, hogy tegnap mi játszottuk az utolsó mérkőzést, ma pedig már az elsőn medencébe kellett ugranunk, de fel vagyunk készülve az ilyen megterhelésekre is. Nehéz mérkőzést játszottunk, Kína megnehezítette a dolgunkat. Még mindig vannak olyan területek, amelyeken fejlődnünk kell, de ezt tűztük ki célul a hétre, hogy mérkőzésről mérkőzésre haladjunk, és teljesítsünk mindig jobban, mint előző nap” - vélekedett az Ausztrália-Kína ütközet legjobbja, Hannah Bruckling.
 
16:23
„Sokkal jobban játszottunk, mint tegnap, a lányok nagyon keményen küzdöttek a győzelemért. Rengeteg kínálkozó lehetőséget megragadtunk, azonban a kulcsszituációkban többször is elbizonytalanodtunk, amit az ausztrálok ki is használtak. A következő, olaszok elleni meccset nagy reményekkel várjuk, természetesen a győzelem a cél, de ha a játékosok képesek tanulni a mai mérkőzésből, már elégedettek lehetünk" - értékelt Gong Dali, Kína szövetségi kapitánya. 
 
16:28
„Az egész meccsen mindig mi voltunk elől, és igyekeztünk megfelelően kontrollálni a játékot. A kínaiak folyamatosan üldöztek bennünket. A végére sikerült felgyorsítani a játékot és ez hozta meg számunkra a végső győzelmet. És hogy mit mondtam a játékosaimnak, az utolsó időkérésnél nem sokkal a vége előtt? Azt, hogy tegyék az ellenkezőjét mindannak, amit addig csináltak. Bejött" - mondta az ausztrál kapitány.
 
17:17
„Magyarország egy fantasztikus hely, legfőképp, ha vízilabdáról van szó. Csak néhány olyan hely van a világon, ahol ilyen hangulat övezi ezt a sportot, és ez még inkább igaz a női vízilabdára. Mindig különös érzés az itt töltött idő és fantasztikus élmény ebben az országban játszani. A Duna Aréna egy tökéletes hely egy ilyen eseményhez, nagyon jó érzés itt medencébe ugrani. Természetesen, nekem kiváltképp különleges érzés visszatérni Magyarországra, mivel tavaly itt játszottam egy évig a Fradiban. Persze más miatt is kedvelem Magyarországot, először is, itt minőségi vízilabdát játszanak, másodszor pedig a vízilabda nagyon népszerű sportnak számít. Amikor mész az utcán olyan emberekbe botlasz, akik pontosan tudják, mi is az a vízilabda, rengetegen járnak ki a mérkőzésekre és nézik a tévében az összecsapásokat. Fantasztikus volt minden meccset a magyar bajnokságban egy olyan hatalmas közönség előtt játszani, akik végig támogattak minket és szurkoltak nekünk. Ez a város, Budapest pedig annyira él, mindig lehet valamit csinálni. A Budai Vár a Halászbástyával egyszerűen gyönyörű, a kilátás onnan fentről olyan, amire minden reggel szívesen ébrednél. Az tényleg az egyik kedvenc helyem volt" - áradozott hazánkról az ausztrálok tizese, Lena Mihajlovics.
 
17:48
Usa_vs_Canada_20190605-3.jpg A nap második mérkőzésén az olimpiai- és világbajnok Egyesült Államok csapata nézett farkasszemet Kanadával. Az összecsapást Maggie Steffens vezérletével a címvédő amerikai együttes nyerte magabiztosan, 15-4-re. A mérkőzés jegyzőkönyve: itt. A találkozó legjobbja USA kapusa, Amanda Longan lett.
 
18:10
„Nagyon lassan kezdtük a mérkőzést, ennek is köszönhető, hogy az első negyed után 6-0 állt az eredményjelzőn, az amerikaiak javára. Ebből a hátrányból bármelyik csapat ellen nehéz lett volna felállni, az egyik legnagyobb esélyes ellen ez végképp így volt. Ettől függetlenül örülök, hogy a kezdeti sokk után sikerült egy kicsit magasabb fokozatra kapcsolnunk, és a következő negyedekben sokkal jobban játszottunk. A holnapi, magyarok elleni meccs is nehéznek ígérkezik, remek lövőik vannak, így ott is össze kell szednünk magunkat, ha nyerni szeretnénk" - nyilatkozott a meccs után David Paradello, a kanadai kapitány.
 
18:18
„Ne az eredményből induljunk ki, ez egy nehéz mérkőzés volt, Kanada nagyon agresszívan játszott, de szerencsére az egész meccs alatt nagyon koncentráltak voltunk, és a csapatmunkánkra is büszkék lehetünk. Az első és az utolsó negyedben kiemelkedően jól támadtunk és védekeztünk, de a meccs közepén elkövettünk pár bosszantó hibát, amelyekből tanulnunk kell. Mindig jó érzés Kanada ellen nyerni, mert az utolsó pillanatig küzdenek, mindig is nehéz ellenfélnek számítottak” - mondta a meccs legjobbja, Amanda Longan.
 
18:30
Kevés ember van, aki nem ismerné Biros Péter nevét. Háromszoros olimpiai bajnokunk már nem játékosként, hanem edzőként éli mindennapjait. Most a Női Világliga Szuperdöntője volt a téma. Hogyan látja a magyar válogatott esélyeit? „Egyértelműen ez a nehezebb csoport. Úgy gondolom, innen lehetne a legkönnyebben kijutni a 2020-as olimpiára, ha ezt a tornát megnyernénk. Nehéz bármit mondani, ha itt elöl végzünk, akkor már nagyon jó esélyünk lenne, arra hogy megszerezzük a kvótát, de hát lépésről-lépésre kell haladni. Erős ellenfeleink vannak, nem szabad előre rohanni, de bizakodó vagyok. Itthon vagyunk, miért ne mondhatnánk azt, hogy mi nyerünk?!" És vajon kit tart a legerősebb csapatnak? „Az Egyesült Államokat és Hollandiát, de szerintem lesznek itt ”fekete lovak” is, nem tudjuk Kína, hogy szerepel az egyenes kieséses szakaszban. Nagy előny lehet egyes országoknak, mint például Ausztrália, hogy az utolsó évben otthon, együtt készülnek az olimpiára. Ilyenek a hollandok is, szóval, ezt majd csak a felkészülés végén lehet megmondani, ki a legesélyesebb, de a magyar lányokat sem szabad leírni. Meg hát az új szabályok mit fognak hozni, még nagy kérdés, az viszont biztos, hogy pörgősebb játékra lehet számítani. Ezért is jó nekünk, hogy a bajnokság előtt élőben láthatjuk, hogy fognak ezek a változtatások működni. Lesznek támpontok és lesznek olyan dolog, amiket át lehet venni, no meg látni lehet, hogy ítélnek a bírók, szóval összességében kíváncsi vagyok."
 
18:50
20190605_183643.jpg A medencében Hollandia-Olaszország, a lelátón Bíró Attila, ellenfélnézőben...
 
19:00 
MVLSZ_VL_noi_USA_HUN_20190604_Madar_David_050.jpg Milyen tényezők vezettek a 15-4-es amerikai győzelemhez? Van valami titka Adam Krikorian szövetségi kapitánynak? „Ha elmondanám a titkot, akkor nem lenne már többé titok. Természetesen jól védekeztünk, különösen Amanda, a kapusunk tett ki magáért. A kulcs az első negyedben volt, amikor sikerült a kanadaiakat kizárni a játékból. Ez a negyed döntötte el az egész meccset. Fizikailag nehéz volt a nagyarányú győzelem ellenére. Minél többet játszunk, annál jobban érzi magát mindenki, nem csak mi." A magyar férfi vízilabda-válogatott világhírű. Mennyire népszerű ez a sportág az USA-ban? „Amerikában az emberek bizonyára értékelik a teljesítményünket, de szerény véleményem szerint nem annyira, amennyire megérdemelné. Ez is az egyik célunk, hogy olyan népszerűvé tegyük a női vízipólót, mint amilyen a magyar férfi vízilabda Magyarországon. Ők a mi nagyszerű példaképeink. Remélem, még sokat fogunk fejlődni addig!"
 
19:29
Netherlands_vs_Italy_201906051_3.jpgNagy csatát vívott egymással Hollandia és Olaszország nemzeti együttese is. A szoros küzdelmet végül - ezzel együtt pedig az A-csoport küzdelmeit is - az olaszok nyerték 8-7-re. A mérkőzés jegyzőkönyve: itt. Az összecsapás legértékesebb játékosának ezúttal az olaszok hálóőrét, Giulia Gorlerot választották.
 
19:35
„Azt gondolom, nagyon jól játszottunk. Legutóbb Torinóban mérkőztünk meg egymással, akkor a hollandok bizonyultak jobbnak. Szerencsére ma nagyon jók voltak a körülmények, kihoztuk magunkból a maximumot, de ez a győzelem csak akkor ér valamit, ha sikerül holnap is győznünk. A végső cél pedig nem lehet más, mint az egész tornát megnyerni, ezzel biztosítva a szereplésünket a jövő évi tokiói olimpián" - bizakodott a mérkőzés MVP-je, Giulia Gorlero.
 
19:40
„A mai mérkőzés azért volt fontos számunkra, mert már most be szerettük volna biztosítani a csoportban az első helyet, szóval az egyetlen célunk az volt, hogy a saját játékunkat tudjuk játszani, és hogy megnyerjük ezt a meccset. Így szintén van helyem és időm is a ma kimaradó két játékosomra, a holnapi összecsapáson ők is szerepet kapnak. Természetesen nem egyszerű megoldani a rotációt és azt, hogy mindegyik játékosomnak elegendő ideje legyen a megfelelő regenerációra. Jobb már most ilyen rendszerben játszani az olimpia előtt, hiszen ott is mindennap medencébe kell ugrani. Tehát sokat tudunk ebből tanulni. Ezen a mérkőzésen a kulcsa a győzelmünknek valószínűleg az volt, hogy jól és gyorsan úszott a csapatom, legfőképp védekezésben” - összegzett Fabio Conti, Olaszország szövetségi kapitánya.
 
19:44
„Habár ma van a születésnapom, nem terveztünk nagyobb ünneplést. Természetesen rengetegen felköszöntöttek a csapattagok közül is, de jelenleg leginkább a meccsekre koncentrálunk. Holnap fontos mérkőzésünk lesz Kína ellen, így tiszta fejjel kell gondolkoznunk, nincs most lehetőség arra, hogy bármi elterelje a figyelmünket. A családom sajnos nem tudott eljönni velem a mérkőzésekre, de természetesen követik az eseményeket otthonról" - mondta Domitilla Picozzi, az olaszok születésnaposa.
 
19:48
„A kezdés után valahogy megváltozott a játékunk, a filozófiánk, a ritmusunk és ez vezetett a meccs elvesztéséhez. Most ki kell elemeznünk a meccset. Nem hiszem, hogy túl sokat kellene változtatnunk a játékunk általános képén, mert eddig sok jó eredményünk volt. Minden ellenfelünk nagyon jó. Most ki kell pihennünk magunkat, feltöltődni, felállni és újra elkezdeni jól játszani. Az új szabályok nagyon tetszenek. A gond csak az, hogy a játékvezetők még nem alkalmazzák egységesen őket, az egyikük ötméterest ad ugyanazért, amiért a másik nem. Ez egy kicsit megnehezíti az új szabályok értelmezését. De általában véve tetszenek. A Duna Aréna pedig egyszerűen tökéletes. A vízilabda fővárosa. Nem is lehet uszodának nevezni, ez egy sportpalota. Ez az egyik legszebb sportlétesítmény amit valaha is láttam. Remek, hogy a bemelegítő és a levezető medence közvetlenül a főmedence mellett vannak. Ez nagyon kényelmes mind a játékosok, mind az edzők számára. Minden játékosom imádja" - lelkendezett a holland kapitány.

20:21
MVLSZ_VL_noi_RUS_HUN_2019_0605_MaD_005.jpg
Megérkezett a lelátóra a csapat hűséges és hangos szurkolótábora, a Carpathian Brigade is – a hangulat pazar a Duna Arénában!

20:33
MVLSZ_VL_noi_RUS_HUN_2019_0605_MaD_010.jpg
A lelátón a Märcz Tamás irányította férfiválogatott is szurkol a lányoknak.

21:22
MVLSZ_VL_noi_RUS_HUN_2019_0605_MaD_006.jpg
A Bíró Attila irányította válogatottunknak nem ment az oroszok ellen, 14-9-es vereséget szenvedett. Tudósításunkat ezen a felületen olvashatják!
 
22:55
„Annak ellenére, hogy az Edina nem védett rosszul, amit kapura lőttek, bement, amit elterveztek és meg akartak valósítani, az gyakorlatilag gördülékenyen ment, nem tudtunk akadályt képezni, Már a mérkőzés elején eldőlt az összecsapás, hiszen elhúztak az oroszok három-négy góllal, ez a különbség pedig a világ egyik legjobb csapata ellen nagynak számít" - kezte értékelését Bíró Attila. Az Oroszország-Magyarország (14-9) összecsapás nyilatkozatait ezen a felületen olvashatják!
 
A holnapi program
3. forduló - június 6., csütörtök 
Oroszország-Egyesült Államok, 15:00 
Hollandia-Ausztrália, 16:45 
Kanada-Magyarország, 18:30 
Kína-Olaszország, 20:15 
 
További program
Június 7., péntek, negyeddöntő (a meccsbeosztás a televízió-közvetítés függvényében változhat) 
A2-B3, 15:00 
A3-B2, 16:45 
A1-B4, 18:30 
A4-B1, 20:15 
Helyosztók - június 8., szombat 
Az 5-8. helyért, 15:00 és 16:45 
Elődöntő, 18:30 és 20:15 
Helyosztók - június 9., vasárnap 
A 7. helyért, 15:00 
Az 5. helyért, 16:45 
A 3. helyért, 18:30 
##IMG15197##Döntő, 20:15
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga