cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

NŐI VILÁGLIGA SZUPERDÖNTŐ - RAJT AZ AMERIKAIAK ELLEN!

2019. június 4. 11:42

Először rendeznek hazánkban június 4-9-ig Világliga Szuperdöntőt a női vízilabdázók számára. A magyar csapat a B-csoportba került az Egyesült Államokkal (ma ellene kezd 18:30-tól), Kanadával és Oroszországgal. A torna győztese elsőként kvalifikálja magát a tokiói olimpiára.

Két évvel a férfi Világliga megszületése után 2004-ben a nők számára is elindította a sorozatot a Nemzetközi Úszószövetség (FINA). Bár az örökmérleget böngészve, akár azt is mondhatnánk, hogy a Világliga inkább az Egyesült Államok sorozata, mint a világé. A tizenöt kiírásból ugyanis tizenkétszer az USA csapata állhatott a pódium tetejére. Ráadásul további egy-egy ezüst- és bronzérme is van az amerikaiaknak, és csupán egyszer, 2005-ben nem szereztek érmet. Akkor éppen a mieink mögött, az ötödik helyen zártak.

Ami a magyar válogatottat illeti, felemás a részvételi mérleg. Nyolc alkalommal a selejtező jelentette a végállomást a mieinknek, míg kétszer el sem indult a csapat. A maradék öt Világligán viszont mindig bejutott a négy közé az együttes. A legfényesebb és eddigi egyetlen medáliát még az első tornán szerezték a magyar lányok. 2004-ben az USA mögött ezüstérmes lett a Faragó Tamás irányította gárda. Azóta négy negyedik hely a mieink mérlege: 2005, 2010 és 2013 után két éve már a mai kapitány, Bíró Attila vezetésével szerezte meg ezt az előkelő helyezést a válogatott.

A magyar vízilabda-rajongók bíznak benne, hogy idén is bejut a magyar csapat a négy közé. Ehhez kezdésként az egyik legnagyobb esélyes Egyesült Államok vár Keszthelyi Ritáékra kedd este 18 óra 30 perctől. Ezt követően szerdán az orosz, csütörtökön pedig a kanadai válogatottal találkoznak a mieink. Éppen utóbbi búcsúztatta őket két éve a budapesti vb negyeddöntőjében. A négyesből mindegyik csapat bejut a nyolc közé, ahol a sorrend alapján a másik kvartettből kapnak ellenfelet az együttesek. Az „A” jelű négyesben az Európa-bajnok és Európa Kupa-győztes Hollandia mellett Ausztrália, Kína és Olaszország kapott még helyet.

A Világliga Szuperdöntőben az új szabályok szerint játszanak majd a csapatok, ami miatt felgyorsult játékra lehet majd számítani. Ráadásul az utolsó két napon debütál a videóbíró is. Ezzel egyrészt utólag elemzik majd a mérkőzéseket, hogy kiszűrjék és utólag büntessék a túlzott brutalitást, illetve lehetőség van annak megállapítására, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon.

Bíró Attila hétfőn hirdette ki a 15 fős keretét a Világliga Szuperdöntőre, amelyből tizenhárman nevezhetőek a mérkőzésekre. A szűkítésnél a kapusok közül Magyari Alda és Tóth Eszter, míg a mezőnyjátékosok részéről Leimeter Dóra és Máté Zsuzsanna maradt ki.

A Világliga összdíjazása 315 ezer dollár, továbbá a győztes kijut a jövő évi tokiói olimpiára, úgyhogy nagy a tét a csapatok számára! Az eseményre az eventim.hu oldalon lehet jegyet vásárolni.

A mieink a Világliga Szuperdöntő első napján, holnap az amerikaiakkal 18 óra 30 perctől játszanak a Duna Arénában. Az eseményre az eventim.hu oldalon, ezen a felületen zajlik a jegyértékesítés! A napijegyekkel a magyar válogatott mérkőzései mellett a másik három találkozó is megtekinthető!  
 
Női Világliga, Szuperdöntő
A magyar válogatatott kerete
Kapusok: Gangl 
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 

A magyar női válogatott stábja 
Szövetségi kapitány: 
Bíró Attila 
Edző: Tóth László 
Kapusedző: Áts Bertalan 
Erőnléti edző: Ágó Renáta 
Orvos: dr. Pavlik Attila 
Gyúró: Horváth Ákos 
Videoelemző: Buza Balázs 
Pszichológus: dr. Csernus Imre 
Dietetikus: Németh Boglárka 
 
Női Világliga Szuperdöntő, 2019. június 4-9., Budapest, Duna Aréna 
A csoportbeosztás 
A-csoport
 
Hollandia 
Ausztrália 
Olaszország 
Kína 

B-csoport 
Egyesült Államok 
Oroszország 
Magyarország 
Kanada 

A program 
Csoportmérkőzések 
1. forduló, június 4., kedd 

Oroszország-Kanada, 14:30 
Hollandia-Kína, 16:15 
Egyesült Államok-Magyarország, 18:30 
Ausztrália-Olaszország, 20:15 
2. forduló - június 5., szerda 
Ausztrália-Kína, 15:00 
Egyesült Államok-Kanada, 16:45 
Hollandia-Olaszország, 18:30 
Oroszország-Magyarország, 20:15 
3. forduló - június 6., csütörtök 
Oroszország-Egyesült Államok, 15:00 
Hollandia-Ausztrália, 16:45 
Kanada-Magyarország, 18:30 
Kína-Olaszország, 20:15 
Június 7., péntek, negyeddöntő (a meccsbeosztás a televízió-közvetítés függvényében változhat) 
A2-B3, 15:00 
A3-B2, 16:45 
A1-B4, 18:30 
A4-B1, 20:15 
Helyosztók - június 8., szombat 
Az 5-8. helyért, 15:00 és 16:45 
Elődöntő, 18:30 és 20:15 
Helyosztók - június 9., vasárnap 
A 7. helyért, 15:00 
Az 5. helyért, 16:45 
A 3. helyért, 18:30 
Döntő, 20:15
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga