cover image
Egyéb

NŐI VILÁGLIGA SZUPERDÖNTŐ, MÁR CSAK 5 NAP! Ellenfélnézőben: A-csoport

2019. május 30. 19:22

Bár a magyar női vízilabda-válogatott az A-csoport tagjaival biztos nem találkozik a Világliga Szuperdöntő első három napján, azért érdemes szemügyre vennünk azt is, hogy mely csapatok közül kaphat majd ellenfelet a pénteki negyeddöntőben. Egy biztos, nem adják könnyen, hogy az éremért küzdjenek a mieink a Duna Arénában.

Ausztrália
Talán az ausztrálokról lesz az egyik legfrissebb emléke a Világliga Szuperdöntő előtt a magyar csapatnak. Ugyanis Bíró Attila tanítványai a múlt heti montenegrói edzőtábor utolsó napjaiban kétkapuztak riválisukkal. Ausztrália az Egyesült Államokhoz hasonlóan Világliga-specialistának is mondható. Igaz az aranyérmek és érmek számában elmaradnak az USA-tól, de a tíz begyűjtött medáliával így is kiemelkednek a mezőny többi együttese közül. Ami fájhat nekik, hogy hiába a sok dobogós helyezés (4 ezüst, 6 bronz), nyerniük még nem sikerült, ráadásul a legutóbbi két VL-döntőben még az érem sem jött össze (két hetedik helyezés). Budapestről sem lehetnek jó emlékeik, hiszen a 2017-es vizes vb-n a nyolcadik pozícióban zártak. Ennek ellenére nem szabad leírni őket, ugyanis a selejtező döntőjében csak két góllal kaptak ki az amerikaiaktól.

Hollandia
9.oldalFOTÓ.jpg
Igazi hullámvasútnak is tűnhetnek a holland női válogatott világversenyeken elért helyezései. 2015-ben a világbajnokságon, majd fél évvel később az Európa-bajnokságon is ezüstérmesek lettek (utóbbin éppen a mieink győzték le őket a fináléban), majd lemaradtak a riói olimpiáról és a budapesti vb-n is csak kilencedikként zártak. Tavaly óta viszont ismét a „sikervasúttal” utazik a holland csapat: Világliga ezüstérem, Európa-bajnoki cím és idén márciusban Európa-kupa aranyérem a mérlegük. Ha ezt a szériát folytatják, akkor jobb lenne Bíró Attila együttesének elkerülni őket a negyeddöntőben, bár ebben a szezonban már sikerült legyőzni a holland válogatottat.

Kína
10.oldalFOTÓ.jpg
Az ázsiaiak számára különleges lehet az idei Világliga abból a szempontból, hogy legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy nem Kínában rendezték a sorozat Szuperdöntőjét. Azóta nyolcszor is ők voltak a házigazdák, és eddigi egyetlen érmüket éppen 2013-ban szerezték, amikor a dobogó legtetejére állhattak fel. Nem ők számítanak a torna esélyeseinek, de egyik csapat sem veheti félvállról az ellenük vívott mérkőzést. Igaz két éve a budapesti vb-n a 10. helyen végeztek, de a Világliga-selejtezőben Kanadát legyőzték a bronzmeccsen.

Olaszország
11.oldalFOTÓ.jpgA közelmúltból kellemes emlékeket őrizhetnek a magyar lányok az olaszokkal kapcsolatban. Március végén éppen Torinóban, az Európa Kupa bronzmeccsén győzték le a mieink 13-11-re nagy riválisukat. Ráadásul a selejtezőben is Keszthelyi Ritáék nyertek itthon, igaz idegenben egy góllal alulmaradtak. Az olasz női vízilabda mindig is ott volt a legjobbak között, az utóbbi években viszont mégis lemaradnak az érmekről. A tavalyi Eb-n és a 2017-es vb-n is a hatodik helyen zártak (utóbbin a mieinktől kaptak ki az 5. helyért vívott mérkőzésen), igaz a riói olimpián még ezüstérmesek voltak. A Világligában három ezüst- és egy bronzérem a mérlegük, legutóbb 2014-ben sikerült dobogóra állniuk.

A mieink a Világliga Szuperdöntő első napján is az amerikaiakkal találkoznak június 4-én 18 óra 30 perctől a Duna Arénában. Az eseményre az eventim.hu oldalon, ezen a felületen zajlik a jegyértékesítés! A napijegyekkel a magyar válogatott mérkőzései mellett a másik három találkozó is megtekinthető!

Női Világliga Szuperdöntő, 2019. június 4-9., Budapest, Duna Aréna 
 
A csoportbeosztás 
A-csoport 

Hollandia 
Ausztrália 
Olaszország 
Kína 

B-csoport 
Egyesült Államok 
Oroszország 
Magyarország 
Kanada 

A program 
Csoportmérkőzések 
1. forduló, június 4., kedd 

Oroszország-Kanada, 14:30 
Hollandia-Kína, 16:15 
Egyesült Államok-Magyarország, 18:30 
Ausztrália-Olaszország, 20:15 
2. forduló - június 5., szerda 
Ausztrália-Kína, 15:00 
Egyesült Államok-Kanada, 16:45 
Hollandia-Olaszország, 18:30 
Oroszország-Magyarország, 20:15 
3. forduló - június 6., csütörtök 
Oroszország-Egyesült Államok, 15:00 
Hollandia-Ausztrália, 16:45 
Kanada-Magyarország, 18:30 
Kína-Olaszország, 20:15 
Június 7., péntek, negyeddöntő (a meccsbeosztás a televízió-közvetítés függvényében változhat) 
A2-B3, 15:00 
A3-B2, 16:45 
A1-B4, 18:30 
A4-B1, 20:15 
Helyosztók - június 8., szombat 
Az 5-8. helyért, 15:00 és 16:45 
Elődöntő, 18:30 és 20:15 
Helyosztók - június 9., vasárnap 
A 7. helyért, 15:00 
Az 5. helyért, 16:45 
A 3. helyért, 18:30 
Döntő, 20:15
Vízilabda hírek
Bíró Attila
Női válogatott
világliga