cover image
Egyéb

Kínai játékosok az UVSE-nél

2013. november 5. 17:35

Három ázsiai hölgy érkezett az újpestiekhez. Több oka is van a keret bővülésének.

Zhang Wei Wei a kínai válogatott kerettagja 23 éves, a nyáron már volt az Újpestnél próbajátékon és igen tehetségesnek bizonyult, mondta Áts Bertalan, a csapat vezetőedzője. Jing Zhang és Nie Yuyuan 17 évesek, Jing balkezes, míg Nie center poszton játszik.

De vajon mi vezetett oda, hogy a fővárosi csapathoz, amely köztudomásúan az utánpótlás-nevelés egyik legsikeresebb műhelye, kínai játékosok érkezzenek. Erről Benczur Márton, a klub szakmai elnökhelyettese beszélt.

"Idén tavasszal a vezetőségünk azt a döntést hozta, hogy a klub női együtteséből az eddigi utánpótlás-nevelői profilból egy magasabb szintre lépő csapatot építünk fel. Egy olyan együttest, amely a nemzetközi porondon is megmutatja magát, a későbbiekben pedig ott meg is ragad" - utalt a stratégiai változásra a szerda este a felnőtt csapat vezetőedzőjeként is tevékenykedő Benczur Márton (Áts Bertalan az OSC kapusaként a Szentes ellen száll majd vízbe, a két meccs egy időpontban kezdődik).

"Ennek első elemeként próbáltuk visszahívni a klubhoz azokat a játékosokat, akik itt nevelődtek. Kisteleki Hanna személyében sikerült is ilyen játékost szerződtetni, de próbálkoztunk Gangl Edina és Keszthelyi Rita megszerzésével is, ez különböző okokból idén még nem sikerült. Ezzel párhuzamosan eldöntöttük, hogy nyitott szemmel járunk, és ha van olyan külföldi játékos, aki a segítségünkre lehet, akkor nem zárkózunk el a szerződtetésétől, már csak azért sem, mert az Euroliga már egy más kávéház - és itt egyáltalán nem az utánpótláskorú játékosokat és műhelyeket akarom megbántani."

Az UVSE a kínai nagykövetség és a Vasas utánpótlásánál edzőként dolgozó Váradi Ákos közreműködésével (nekik ezúton is mond köszönetet a klub) akadt a 23 éves Zhang Wei Wei-re, aki a nyáron ismerkedett az itteni körülményekkel, nyolc napot töltött az UVSE-nél. A felek úgy egyeztek meg, hogy ha a játékos tud még olyan társakat az újpestiek figyelmébe ajánlani, akik hasznára lehetnek a csapatnak, ne tétovázzon. Így került most Budapestre Jing Zhang és Nie Yuyuan.

"Ez a kapcsolat valóban a kölcsönös segítségnyújtáson alapszik. Ők tanulnak nálunk, megtapasztalnak egy másfajta vízilabdakultúrát, ugyanakkor mi is látjuk és tanulunk az ő mentalitásukból, a munkához való hozzáállásukból. Nem baj, ha a játékosokat a komfortérzetükből egy kicsit kirángatjuk, előfordul, hogy többen is elkényelmesednek. Most egy kis versenyhelyzet alakult ki, és ez tudjuk, már az edzéseken is nagyon fontos" - tette hozzá Benczur Márton.

Az UVSE egyébként érdeklődött a remek játékerőt képviselői kínai nagyválogatott tagjairól is, de mivel az orosz kapitány szinte egész évben leköti a játékosokat, nem nagyon örültek volna az európai klubba szerződésnek a helyiek. 

Zhang Wei Wei már bemutatkozott a Szeged elleni idegenbeli bajnokin, rá az Euroligában is számítanak majd az UVSE-nél. Nem is csoda, hiszen olyan ellenfelekkel találkoznak majd, mint a spanyol BL-címvédő Sabadell vagy az olasz Imperia.
Vízilabda hírek
uvse
zhang weiwei
benczur márton