cover image
Egyéb

Átadták a 4,5 milliárd forintból épített új versenyuszodát Kaposváron

2019. május 28. 14:35

A Csik Ferenc olimpiai bajnok úszóról elnevezett létesítmény átadóján Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is részt vett, aki joggal bízhat abban, a város vízilabdaéletében is mérföldkő az új uszoda.

A város szülöttéről, Csik Ferenc olimpiai bajnok úszóról elnevezett, a Virágfürdő mellett álló, részben megújuló energiával működő létesítmény a dél-dunántúli régió legkorszerűbb uszodája. Tízpályás, ötvenméteres medencéje nemzetközi úszó-, szinkronúszó-versenyek, vízilabda-mérkőzések rendezésére is alkalmas – adott tájékoztatást az MTI.

A beruházás azért vált szükségessé, mert a Virágfürdőt „kinőtte” a somogyi megyeszékhely, ahol több mint nyolcszázan űznek vizes sportokat és évente ezren tanulnak meg úszni.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: az uszoda méltó a sport iránt elkötelezett somogyi megyeszékhelyhez és azokhoz, akik birtokba veszik, a beruházás pedig nagyszerű példája a kormány és egy megyei jogú város együttműködésének.

Kiemelte, a létesítmény idén ifjúsági és felnőtt úszó országos bajnokságoknak ad otthont, de a versenysport mellett a szabadidősportot is szolgálja, hogy korosztálytól függetlenül mindenki hódolhasson a vizes sportágaknak.

Kevés egészségesebb sport van az úszásnál, ezért a kormány a Magyar Úszó Szövetséggel célul tűzte ki, hogy minden gyermek megtanuljon úszni – mondta az államtitkár. Hozzátette, ez a cél Kaposváron a kitűnő szakemberekkel könnyedén elérhető, ahogy az is, hogy egyre többen szeressék meg a sportágat. Megjegyezte, lehet, az új uszoda kapuján lép be holnap a jövő bajnoka.

D__VG20190528001.jpgKaposváron mostantól minden feltétel adott, hogy egy olyan vizes központ jöjjön létre, amelynek sportolói világversenyeken képviselik a várost és Magyarországot – fogalmazott.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte, hogy a város a fénykorát éli, a néhai polgármesteréről elnevezett és a Modern városok program helyi forrásait is magába foglaló, mintegy 190 milliárd forintos Németh István programmal az évszázad beruházás-együttesét valósítja meg.

A politikus emlékeztetett rá, hogy egy hónappal ezelőtt adták át a Kaposvár Arénát, s utalva az épülő busztelephelyre, közlekedési központra, a Csiky Gergely Színház felújítására, a várost az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi útra, jelezte, hogy "újabb csodáknak lehetünk tanúi" a közlejövőben. „Most építjük azt a várost, amely igazi 21. századi otthona lesz a kaposváriak nagy közösségének” – jelentette ki.

Szita Károly köszönetet mondott Magyarország kormányának, külön Orbán Viktor miniszterelnöknek és Lázár János korábbi miniszternek, fideszes országgyűlési képviselőnek is a Modern városok program támogatásáért.

Lázár János méltatta Szita Károlynak a közszolgálatában végzett negyedszázados tevékenységét, majd arról szólt, hogy a közösségek jövőjét a települések megtartó ereje határozza meg.

D__VG20190528002.jpgA megtartó erőt két dolog, a bevándorlás és az elvándorlás, a fiatalok elvándorlása szorongatja egész Európában – mondta. Utóbbiról megjegyezte, a magyar kormány szövetségese minden olyan településnek, ahol a megtartó erőt fontosnak tartják, ahol arra tesznek esküt, hogy településüket erősebbé, jobbá, nagyobbá teszik. Erre a kormány büszkén költ az adófizetők pénzéből.

A politikus példaként említette a 67-es gyorsforgalmi utat, amelynek hamarosan átadják egy szakaszát. "Somogyország fővárosa közelebb kerül a világhoz, megközelíthetőbb, jobb hely lesz” – közölte.

20190528_124826.jpgLázár János úgy vélte: ma a politika sokszor szól a küzdelemről, a versenyről, a hangos szóról, az acsarkodásról és kevés figyelmet kapnak azok, akik ország-, város-, közösség- , vagy nemzetépítésben gondolkodnak. „Biztatom önöket, hogy az utóbbi mellett tegyék le a voksukat, álljanak azok mellé, szövetkezzenek azokkal és működjenek együtt azokkal, akik várost, közösséget és országot akarnak építeni” – mondta az átadáson megjelent több száz tagú hallgatóságának.

Szavai szerint „rombolásból, ellenállásból soha nem lesz épülő közösség, együttműködésből és összefogásból születhet meg egy új Magyarország és erősödhet Kaposvár”.

20190528_120932.jpgAz uszodaátadón részt vett Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó és Gelencsér Attila, Kaposvár és környéke fideszes országgyűlési képviselője is.
Vízilabda hírek
kaposvár
vári attila