cover image
Egyéb

A MOB Érdemérmet kapott Köpf Károly, az MVLSZ volt főtitkára

2019. május 24. 21:01

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén a pólócsalád tagját is kitüntették - két olimpiai bajnokunk, Vári Attila és dr. Bodnár András is köszöntötte.

A Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése május 24-én elfogadta a szervezet tavalyi beszámolóit és a 2018-28-as időszakra vonatkozó stratégiáját. A budapesti Larus Étteremben tartott eseményen döntöttek az idei Európa Játékokon, a nyári EYOF-on és World Beach Games-en résztvevő Magyar Csapat és delegáció összetételéről, a jövő évi téli ifjúsági olimpiai részvételről, és elfogadták az azokkal kapcsolatos célkitűzéseket, felkészülési irányelveket is. Kulcsár Krisztián elimeréseket adott át - számolt be róla az olimpia.hu.
 
Kulcsár Krisztián a közelmúltra visszatekintve gratulált a szarajevói téli EYOF magyar sikereihez, hozzátéve a házigazda ország sportdiplomáciai jelentőségét. Elismerését fejezte ki a jelentős hazai sportesemények megrendezéséért, kiemelve a budapesti asztalitenisz-világbajnokságot. A sportvezető kifejtette, hogy a MOB a következő évtizedre tervezett stratégiáját közel egy évig készítette és egyeztetett széles körben. Elmondta, hogy a tokiói olimpiáig még 427 nap van hátra, s ez idáig 4 kvalifikációt szereztek a magyar sportolók; emlékeztetett, hogy ez a szám eggyel több, mint Rio előtt ilyenkor volt. Nemzetközi aktualitások közt kitért a 2026-os téli rendezésre - idén Lausanne-ban fog választani a NOB Stockholm és Milánó/Cortina d' Ampezzo közül -, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) körül kialakult helyzetre, az ökölvívás tokiói szereplésére, az orosz doppingügyek lezárására. Beszélt arról is, hogy hamarosan Budapest ad otthont a NOB marketing szemináriumának és jövőre Magyarországon rendezik a Közép- és Dél-Kelet Európai olimpiai bizottságok vezetőinek találkozóját, továbbá beszámolt arról is, hogy a minszki Európa Játékok lángjával Budapesten váltófutást rendezett az idén 124 esztendős MOB 124 futó részvételével; a Valóra Váltó jótékonysági célokat is megvalósított.
 
A közgyűlést köszöntötte dr. Szabó Tünde is. A sportért felelős államtitkár azt mondta, a tokiói olimpia előtt mozgalmas hónapok előtt áll a magyar sport, a felkészüléshez és a sikeres kvalifikációhoz a magyar kormány igyekszik minden segítséget megadni. Beszélt arról, hogy idén a sportért felelős államtitkárság 150 rangos hazai rendezésű sporteseményt jegyzett be, köztük a négy nagy világbajnokságot, ezekhez a kormányzat szintén támogatást biztosít. Készül a 2030-ig szóló sportstratégia, cél, hogy sportoló nemzetté váljunk. A sportpolitikus azt mondta, az államtitkárság szakmailag az olimpiai családra, a szakszövetségekre és a sportegyesületekre támaszkodik; egyben kiemelte a tehetséggondozás, az utánpótlás-nevelés, a kiválasztás fontosságát. Az olimpiai ezüstérmes úszó méltatta az olimpiai életjáradék megemelt összegét, mely a világon egyedülállóan az olimpikonok, azok edzőik megbecsülését fejezi ki.

Kulcsár Krisztián kijelentette, hogy a MOB és az államtitkárság között harmonikus az együttműködés, amiért köszönetet mondott Szabó Tündének.
kopf3.jpg  
Az eseményen levetítették a Valóra Váltóról, a minszki Európa Játékok budapesti lángfutásáról és a szarajevói téli EYOF-ról készült videót.
 
A résztvevők megemlékeztek az olimpiai család 2018. december 8-ai közgyűlése óta elhunyt tagjairól. Nincs már köztünk Vajna Rezső (a MOB egykori munkatársa), Bolvári Antal (olimpiai bajnok vízilabdázó), Zsitnik Béla (olimpiai bronzérmes evezős), Ihász Kálmán (olimpiai bajnok labdarúgó), Vásárhelyi (Weckinger) Edit (olimpiai ezüstérmes tornász), Keserű Ferenc (olimpikon kerékpáros), Füle Judit (olimpikon tornász), Rátonyi Gábor (edző, sportvezető), Novák Ilona (olimpiai bajnok úszó), Martin Miklós (olimpiai bajnok vízilabdázó), Balogh László (olimpikon sportlövő), Bíró Mihály (sportvezető, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke) és Faragó Lajos (olimpiai bronzérmes labdarúgó).
 
A napirendi pontok előtt MOB-elismeréseket is átadtak. MOB Érdemérmet kapott Köpf Károly sportvezető, a Magyar Vízilabda Szövetség egykori főtitkára, akit a MOB-tag Vári Attila, az MVLSZ elnöke és dr. Bodnár András, a Mező Ferenc Bizottság elnöke is köszöntött; Martos György gyorskorcsolyázó olimpikon, sportdiplomata és Magyar László sportvezető, gyűjtő; MOB Életműdíjban részesült Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, edző; Nők Sportjáért Életműdíjat vehetett át dr. Ormai László sportvezető; Nők Sportjáért díjat dr. Szécsényiné dr. Fekete Irén tanár, sportvezető; Nők Sportjáért különdíjat pedig Kozma Erzsébet edző, sportvezető. A díjazottak méltatása itt olvasható.
kopf2.jpg  
A közgyűlés elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság 2018. évi pénzügyi beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, a 2019. évi költségvetését, a könyvvizsgáló jelentését, jóváhagyta a felügyelő bizottság 2018. évi beszámolóját és 2019. évi ellenőrzési tervét.

Jóváhagyták az elnökség 2018. évi szakmai beszámolóját is. A dokumentum - melyet Vékássy Bálint főtitkár ismertetett - kitért többek közt az olimpiai jellegű multisport-eseményekre, az olimpiai sportágak vb- és Eb-eredményeire, a nemzetközi szerepvállalásokra, a marketing és kommunikációs vonatkozásokra, a tokiói előkészületekre, a hagyományőrzésre és a szociális tevékenységre, búcsúztatásokra, megemlékezésekre, valamint nemzetközi elismerésekre is.

Vékássy Bálint bemutatta az Ötkarika frissen festve című, a MOB 2018-28-as időszakára vonatkozó stratégiát. A tervezetet tavaly decemberben már megismerhette a közgyűlés, majd széleskörű sporttársadalmi egyeztetés következett, 74 érdemi hozzászólás érkezett. A koncepció három alappillére a sportszakmai vezető szerep, az önálló értékteremtés és az aktív nemzetközi jelenlét; 18+28 cselekvési pontot tartalmaz. A stratégia ittmegtekinthető. 
 
Dósa Viktória csapatvezető a Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról számolt be. A szarajevói eseményen 46 ország 911 sportolója vett részt, a magyar delegáció 17 sportolót számlált. A fiatalok a nem hivatalos éremtábla 5., a ponttáblázat 8. helyén végeztek 3 arany- és 3 bronzéremmel. A fesztivál legeredményesebb sportolója a rövidpályás gyorskorcsolyázó Talabos Attila lett 3 aranyérmével, akit az Európai Olimpiai Bizottság 40., bécsi szemináriumán holtversenyben a kontinens harmadik legjobb sportolójának választottak a Piotr Nurowsky-díj téli rangsorában. Külön örömöt okozott az olimpiai eseményen debütáló curlingesek bronzérme.
 
Döntés született az olimpiai játékokra történő nevezés minimumkövetelményeiről, melyről Fábián László tartott ismertetést. A kritériumok közt a doppingellenes tevékenység markánsan megmutatkozik a NOB törekvéseivel összhangban. A sportigazgató elmondta, hogy a MOB feladatrendszere egy olimpiai cikluson belül 10 multisport-eseményre terjed ki.

A közgyűlés elfogadta a 2019-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal, az Európa Játékokkal és ANOC World Beach Games-szel (Strandsport Világjátékok) kapcsolatos célkitűzéseket, felkészülési irányelveket, döntött az oda utazó Magyar Csapat és küldöttség összetételéről is, valamint a 2020-as Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon történő részvételről és elfogadta az eseménnyel kapcsolatos célkitűzéseket, felkészülési irányelveket. Az ifjúsági olimpiára a curlingesek, rövidpályás gyorskorcsolyázók, síugró és 3x3-as jégkorongozók is kvalifikáltak már.
 
Kulcsár Krisztián bejelentette, hogy a következő közgyűlést a MOB 2019. november 30-án, szombaton rendezi.

Vízilabda hírek
vári attila