cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Villámlátogatás; fejlődő női póló; közös edzések; Keszthelyi Rita rajongója

2019. február 10. 11:03

Adam Krikorian, az olimpiai- és világbajnok amerikai válogatott szövetségi kapitánya az Európában játszó játékosait nézni meg, nálunk Jamie Neushul miatt járt. Bíró Attila társaságában megnézte az UVSE-FTC rangadót, majd honlapunknak is nyilatkozott.

Mint jeleztük, villámlátogatásra érkezett hazánkba az olimpiai- és világbajnoki aranyérmes, a női pólóban jó ideje egyeduralkodó amerikai válogatott szövetségi kapitánya, Adam Krikorian. A szakember játékosa, Jamie Neushul miatt érkezett (ráadásul nem egyedül, hanem a szakmai stábjába tartozó erőnléti edzővel), megtekintette az UVSE edzését, beszélt Benczur Márton vezetőedzővel, illetve Bíró Attila, magyar kollegája társaságában a csapat FTC elleni bajnoki összecsapását.

„Jamie pályafutása, fejlődése szempontjából fontos, hogy ilyen lehetőséget kapott, nagyon jó csapatban játszhat Magyarországon. Jó volt nézni az edzéseket, a felkészülésbe kicsit belelátni, és játékosom fejlődésével szembesülni” – fogalmazott a 44 esztendős szakvezető, akit Bíró Attilának köszönhetően sikerült megszólaltatnunk. Afféle európai körutat jár, hiszen Spanyolországból érkezett, majd tőlünk Görögországba utazott, hogy megnézze játékosait.

MVLSZ_FTC_UVSE_noi_OB1_20190208_Madar_David_009.jpgA magyar vízilabdáról így fogalmazott: „Az utóbbi időben úgy látom, hogy sok változáson ment keresztül a magyar női vízilabda. Még másfél esztendő van hátra az olimpiáig, sok minden történhet addig, sok csapat fejlődhet, de a magyar mindig ott lesz a legjobbak között a világon.”

Az UVSE Fradi elleni rangadóján Keszthelyi Rita ismét bizonyította klasszisát, és nem pusztán a hét gólja miatt állítjuk ezt – természetesen kíváncsiak voltunk, az amerikaiak kapitánya miként vélekedik a mieink csapatkapitányáról. „Ritáról elmondhatjuk, hogy a világ egyik legjobb játékosa, mindig nagy rajongója voltam. A játék iránti szenvedélye az egyik legveszélyesebb játékossá teszi, aki ellen valaha szembekerültünk.”

MVLSZ_FTC_UVSE_noi_OB1_20190208_Madar_David_017.jpgMint elmondta, a férfi és a női vízilabdát nem érdemes összehasonlítani. A nőit legalább annyira izgalmasnak tatja, ahol tíz éremesélyes csapattal számol: „Ázsiából, Ausztráliából, Amerikából és Európából is vannak olyan csapatok, amelyek bármikor esélyesek a dobogóra, ami roppant izgalmassá teszi a női vízilabda követését.”

A kérdésre, hogy kit tart legveszélyesebbnek az amerikai trónra, nem tudott egyértelmű választ adni, hiszen a kiegyensúlyozottságban látja a szakág fejlődését.

Többször felvetődött, hogy hazája férfiválogatottnak az irányítását bíznák rá – ezzel, a jövővel kapcsolatban így nyilatkozott: „Egyelőre a terveim között a tokiói olimpia szerepel. Nagyon élvezem a női válogatott irányítását, rengeteg kihívással találjuk szembe magunkat, nehéz sikereket elérni, de eddig sikerült. Hogy az olimpia után mi lesz, folytatom a nőkkel a munkát vagy irányt váltok, még nem tudom. Abban bízom, hogy az amerikai férfi póló is fejlődik, mert a sportág szempontjából is nagyon fontos volna. Azt látom, hogy keményen dolgoznak, remélem, Tokióban jobb eredményért érnek el, mint legutóbb.”

A 2017-es vb előtt is voltak közös edzései az amerikai és a magyar válogatottnak

A 2017-es vb előtt is voltak közös edzései az amerikai és a magyar válogatottnak

Bíró Attila és Adam Krikorian természetesen sokat beszélgetett jelenről, jövőről – kapitányunk megkérdezte kollégájától, szerinte a legjobb négy amerikai egyetemi csapat és a legjobb négy női európai klubcsapat mire menne egymással, amivel úgymond bogarat ültetett az amerikai szakember fülébe. Ki tudja, hátha egyszer összejön egy ilyen minitorna, ami kétség kívül rengeteg érdekességgel szolgálna. A válasz egyébként úgy hangzott, hogy most, amikor több tengerentúli játékos is Európában játszik, és az egyetemeken korhatár van, tapasztaltabbak az európai csapatok, ami döntő lehetne.

„Adam nem csak eredményes, kiváló edző, hanem szimpatikus ember, akivel jó ideje jó viszonyt ápolunk. Rövid látogatása során jókat beszélgettünk, és megállapodtunk abban, hogy a júniusi, budapesti Világliga Szuperdöntő előtt néhány napig közösen készül majd a két válogatott” – tudtuk meg Bíró Attilától, aki csapatával ma kezdte meg a közvetlen felkészülést a keddi, Hollandia elleni Világliga/Európa Kupa-selejtezőre.

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga
adam krikorian