cover image
Egyéb

Döntőben a Vasas és a Miskolc, bronzéremért csatázhat az UVSE és az AVUS

2019. január 18. 21:30

A Komjádi-kupa első elődöntő mérkőzésén Plézer János együttese pattanásig feszülő izgalmak között győzte le Benedek Tibor csapatát 10-9-re. Az UVSE így a bronzéremért csatázhat a Miskolctól 12-7-es vereséget szenvedő Szombathellyel.

Míg a 2017/2018-as szezonban a hagyományoktól eltérő módon Pécs adott otthont a Komjádi-kupa négyes döntőjének, addig a 2019-es esztendőben újra hazatért a fővárosba, a Komjádi-uszodába az egyik legrangosabb hazai sorozat.

A magyar vízilabdázás úttörőjéről, és az első magyar olimpiai bajnok csapat kapitányáról, Komjádi Béláról elnevezett Komjádi-kupa 1933 óta a sportág egyik legfontosabb klubeseménye, a sorozatot rangjában a Férfibajnokság és a Magyar Kupa múlja csak felül. A 21 éven aluliak számára kiírt küzdelmek nívóját pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy évről-évre korosztályos- és felnőtt válogatott tehetségeket vonultat fel. Számos olimpiai- és világbajnok büszkélkedhet Komjádi-kupa elsőséggel.

Az elődöntő első mérkőzésén a tavalyi ezüstérmes UVSE, és a negyeddöntőben a címvédő pécsieket óriási izgalmak közepette búcsúztató, bronzérmes Vasas nézett farkasszemet egymással. A fináléba illő összecsapást a hazai medencében harcba szálló angyalföldiek kezdték jobban - az első nyolc perc végén 3-1-es előnyt harcoltak ki Plézer János tanítványai. A kétgólos Vasas fölényt a második játékrészben sikerült egyre csökkentenie Benedek Tibor legénységének, így 4-3-nál vonultak nagyszünetre a csapatok.
 
Izgalomból és óriási küzdelemből a térfélcserét követően sem szenvedett hiány a szépszámú nézősereg. A harmadik felvonásban felváltva potyogtak a gólok, Vigvári Vendel ötméteresével egalizált az UVSE, majd Sélley Rauscher Domonkos találatára Dala Döme, Bencz Rolf akciógóljára pedig Konarik Ákos felelt. Hamarosan érkezett egy újabb Sélley, majd egy újabb Bencz villanás, ám erre már csak egy Dala-gól érkezett válaszul, 8-7. A mindent eldöntő negyedik negyedben Hajdu Attila találatával meglépett kettővel a Vasas, s bár Baksa Benedek fórgóljával zárkózott a rivális, Bencz Rolf újabb kiváló megmozdulása, másfél perccel a mérkőzés végét jelentő dudaszó előtt, eldöntötte a találkozót. Hiába hajráztak nagyot a lilák, Baksa Benedek révén már csak a szépítésre futotta az UVSE erejéből. Plézer János csapata 10-9-es győzelemmel kvalifikálta magát a szombati fináléba.
 
Míg a Vasasnak sikerült a bravúr, addig a szombathelyi AVUS csapata nem tudott megálljt parancsolni a Kis István irányította, két felnőtt-válogatottal, Nagy Ádámmal és Vadovics Viktorral kiálló Miskolcnak.  A borsodiak az első játékrészt 4-1-re nyerték meg, félidőben pedig már 7-2-re vezetett az MVLC. 
 
Fordulás után némileg kiengedtek a miskolciak, melyet Kiss Csaba tanítványai meg is bosszultak - a harmadik negyedet 4-2-re a dunántúliak nyerték. Nem hagyta ezt annyiban a Miskolc, egy magabiztos negyedik negyeddel 12-7-re megnyerte a találkozót. Mindez pedig azt jelenti, hogy a borsodiak 2014 után szállhatnak újra harcba a Komjádi-kupa döntőjében. 

Komjádi-kupa 2018/2019, Komjádi-uszoda

Elődöntő

Vasas SC–UVSE-Hunguest Hotels
 10-9 (3-1, 1-2, 4-4, 2-2)
Gólszerzők: Bencz 3, Sélley 3, Hajdu 2, Trombitás, Makszim, ill. Baksa 2, Dala 2, Konarik 2, Korbács, Sziládi, Vigvári
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

PannErgy-Miskolc–AVUS 12-7 (4-1, 3-1, 2-4, 3-1)
Gólszerzők:
Vad 2, Vadovics 2, Nagy Á. 2, Tóth L. 2, Méhész, Vismeg Zs., Vismeg B., Sisán, ill. Ekler 3, Irmes 2, Hajmási, Juhász
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További program - helyosztók 
UVSE-Hunguest Hotels-AVUS - 3. helyért, 15:30
Vasas SC-PannErgy-Miskolc - Döntő, 17:30
Vízilabda hírek