cover image
Egyéb

„Gyerekek, itt nincs is nagyon szükség bírókra”

2013. október 29. 18:25

Kísérleti szabályokkal játsszák az idei szezonban a Komjádi Kupát: minden szabálytalanság kiállítást ér, igaz, a kiállított azonnal visszajöhet, mihelyst járt a kötél mögött.

A világ vezető vízilabda-nemzeteként muszáj kipróbálni egy-egy forradalmi újítást – ennek jegyében lesz kísérleti terep az idei Komjádi-kupa: ügydöntő változásként minden szabálytalanságért kiállítás jár. Igaz, a kiállítás nem húsz másodperc, csak addig tart, ameddig a kiszórt ember kimegy, majd visszatér a kötél mögül. Minden más pont marad, azaz a brutalitás és az ötméteresek megítélése is ugyanaz, mint eddig.

„A rendszer azért zseniális, mert teljesen annulálja a játékvezető szerepét, nincs terepe a mérkőzések befolyásolásának – közölte Horváth János, a KSI vezetőedzője, aki kétkapuzások alkalmával már tesztelte az új elképzelést. – Pörgősebb, gólérzékenyebb, érthetőbb a játék, igaz, a magyar pólós okos, azaz azonnal a zóna válik alapvetővé védekezésben.”

Horváth János tehát három fontos szempont miatt tartja jónak a kezdeményezést: érthetővé válik a játék a közönség számára, látványosabb, és sokkal pörgősebb (ők játszották úgy is, hogy mindenképp másnak kell bejönnie a kiállított helyett).

Felvetődhet ugyanakkor, hogy a testi kontaktus nélkül vajon vízilabda-e a vízilabda, avagy ismerjük a híres mondást: ne szabadítsd meg a tevét a púpjától, talán épp a teveségétől szabadítod meg. Nos, Horváth szerint erre is van adekvát válasz a vezetők részéről: sokkal fontosabb, hogy a vízilabda még ott legyen a 2024-es olimpia műsorán is.

Az eddigi tapasztalatok alapján egyébként a legfőbb pozitívumnak azt nevezték az érdekeltek, hogy egy edzőmeccs után egyik neves játékvezetőnk kissé bánatosan közölte: „Gyerekek, itt nincs is nagyon szükség bírókra.” Szemben, az arcokon mosoly terült szét: „Épp ez volna a cél...”
Vízilabda hírek