cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Mindenki tisztában van az idei célokkal”

2019. január 9. 13:44

Női válogatottunk a hollandiai és franciaországi Világliga/Európa Kupa-selejtezőre készül; azt ezt megelőző megbeszélésen szóba kerültek a 2019-es feladatok. Nem lesz hiány meccsekből, amit a nyári vb koronáz meg – de ne feledjük, június 4-9. között Budapesten lesz a Világliga Szuperdöntője!

Az esztendő első sajtónyilvános edzése bizonyította: 2019-ben is kiemelt figyelemre számíthat női válogatottunk. Persze ezen cseppet sem kell meglepődni, hiszen olimpiai kvalifikáció-esélyes csapatról beszélhetünk, fiatalok és rutinosabb játékosok remek elegye alkotta társaságról, amely a meglehetősen sűrű december után bevallottan nehezen kezdett bele a január eleji munkába.

Miként Bíró Attila fogalmazott: „Érthetősen kissé fásult, de fizikálisan jó állapotban lévő játékosokkal kezdtük meg a munkát. Volt egy megbeszélésünk, amelyen sorba vettük az idei feladatokat, amelyeken beszéltünk a célokról, amit persze nem kellett részletesen ecsetelni, hiszen minden kerettag tisztában van velük.”

No, igen. Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság évét írjuk, plusz június előtte június 4-9. között Budapesten lesz a Világliga Szuperdöntője, amelynek győztese szintén tokiói indulási jogot szerez. Ezen világversenyek előtt a Világliga/Európa Kupa-selejtező négy hátralévő összecsapás vár a mieinkre – ezek közül kettő most lesz aktuális: szombaton Hollandia, kedden Franciaország vendége lesz a válogatott, hogy aztán majd februárban és márciusban a holland és az olasz vetélytársát fogadhassa.

4Y3A8030.JPGA szövetségi kapitány kedden kezdte meg a munkát korábban kihirdetett keretével: „A felkészülés első két napján a saját taktikánkat vesszük elő, frissítjük fel, holnaptól fókuszálunk a hollandokra. Szerencsés, hogy a két meccsnek hála most többet tudunk együtt készülni, hiszen a szombati mérkőzés után vasárnap utazunk Franciaországba, ahol kedden játszunk majd. A két meccsen más-más keret kap majd szerepet, igyekszem mindenkinek lehetőséget adni a bizonyításra. Annak ellenére, hogy a Világliga Szuperdöntőjére házigazda révén nem kell kvalifikálni magunkat, természetesen szeretnénk megnyerni a csoportot – a tekintély, a presztízs miatt, a saját hitünk erősítése miatt. Az erőviszonyok várhatóan 2019-ben sem változnak, Európából ugyanaz a hat csapat küzdelme várható majd az olimpiai kvótás helyekért, amelyek eddigi is harcoltak, azaz rajtunk kívül a hollandok, az olaszok, az oroszok, a spanyolok és a görögök küzdenek a legnagyobb eséllyel a világversenyeken.”

A keretben négy kapus van, hiszen az immáron „szokásos” Gangl Edina, Kasó Orsolya, Tóth Eszter trió mellé meghívást kapott a Polo SC/Honvéd 18 esztendős játékosa, Magyari Alda is, aki már korábban is megfordult a keretben, így már rutinosan nyilatkozta, hogy „Nagy megtiszteltetés, hogy a legjobbakkal lehetek, az edzéseken, illetve amikor lehetőséget kapok, igyekszem bizonyítani, hogy lehet rám számítani.”

4Y3A7775.JPGBíró Attila eképpen indokolta meghívását, illetve kitért a jövőre is: „Az utánpótlás-világversenyeken a komoly mérkőzéseken kiemelkedőt nyújtott, már szerettem volna az ősz folyamán is lehetőséget adni neki, de sérült volt. Most azonban bizonyíthat, ott lesz velünk az edzéseken, aztán meglátjuk, hogyan tovább. Amit korábban is mondtam, ahhoz tartom magam, a kísérletezés ideje lejárt, ergo nem most kezdünk el fiatalítani, azaz nem várhatóak hasonló meghívások, hacsak nem nyújt valaki olyan teljesítményt, ami alapján megkérdőjelezhetetlen lenne a helye. A keret tagjai jó esetben már többször bizonyították, hogy helyük van a legjobbak között, hogy aztán az adott utazó csapatba ki kerül be, a jövő kérdése.”
 
A női válogatott kerete 
Kapusok: Gangl 
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Honvéd), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros) 
 
Női Világliga/Európa Kupa-selejtező 

Az állás 
A-csoport:
 1. Oroszország 11, 2. Spanyolország 7, 3. Görögország 6, 4. Izrael 0 
B-csoport: 1. Olaszország 9, 2. Hollandia 3, 3. Magyarország 3, 4. Franciaország 0 

További program 
A 6. játéknapról pótolt mérkőzés
2019. január 12. 
B-csoport: 
Hollandia-Magyarország 

7. játéknap, 2019. január 12. 
A-csoport: 
Izrael-Spanyolország 

8. játéknap, 2019. január 15. 
A-csoport: 
Oroszország-Görögország 
B-csoport: 
Franciaország-Magyarország 
Olaszország-Hollandia 

9. játéknap, 2019. február 12. 
A-csoport: 
Oroszország-Izrael 
B-csoport: 
Olaszország-Franciaország
Magyarország-Hollandia 

10. játéknap, 2019. március 5. 
A-csoport: 
Görögország-Spanyolország 
B-csoport: 
Magyarország-Olaszország 
Hollandia-Franciaország 

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 29-31. között Torinóban rendezik. 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga