cover image
Egyéb

2014, 2015, 2016, 2017, 2018 – az UVSE trónja megingathatatlan!

2018. december 16. 15:10

A waterpolo.hu Női Magyar Kupa döntőjében Benczur Márton csapata 10-5-re győzte le a BVSC-t, így megvédte címét, sorozatban ötödször szerezte meg a serleget.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt négy szezonban egyaránt az UVSE diadalmaskodott, némi agytorna kellett ahhoz, hogy az utolsó BVSC MK-siker évszámát elevenítsük fel. Nos, a 2011/2012-es szezonig kell visszamenni az időben, amikor is a Szőnyi úton a Szentest győzte le Petrovics Mátyás csapata 9-8-ra a fináléban. Nos, abból a társaságból hárman maradtak hírmondónak: Illés Anna, Kele Nikolett és Farkas Kata tempózik még a vasutasoknál. Annál az együttesnél, amely a 2015/2016-os idényben és egy évvel később is finálét vívott, ám az UVSE előbb 6-5-re, utána 9-5-re legyőzte. Avagy a BVSC szemszögéből harmadik nekifutásról beszélhettünk.

És a harmadik sem sikerült…

MVLSZ_moi_MK_20181216_MaD_004.jpgA nyitó negyed UVSE-védekezéséről mindent elmond, hogy Gangl Edinának csupán három kötelező védést kellett bemutatni, amúgy jól „takarított” előtte a fal – az egyetlen BVSC-előnyben speciel lövésig sem jutott a rivális. Speciel az első két emberelőnyében a címvédő sem brillírozott, de miután Vivan Sevenich büntetőt érően forgatta meg Máté Zsuzsannát, ami után Szücs Gabriella jegyzett gólt, majd Kiss Eszter középről a hosszúba ejtett, Benczur Mártonnak nem kellett túlzottan idegeskednie. Ráadásul a menet végén egy már elbaltázott fórt mentett meg csapata, és lőtt végül Baksa Vanda a rövidbe, 3-0-s vezetéssel látszott igazolódni a papírforma.

A második negyedben már az Európa-bajnok kapusnak is meg kellett néha mutatnia, hogy kiválóak a reflexei, leginkább Illés Anna büntetőjénél. A BVSC-nek nagyon nem ment támadásban, Gyöngyössy Anikót remekül őrizte az UVSE-zóna, amelyet képtelennek voltak átlőni a zuglóiak. Többször leginkább azért, mert bátortalanság tükröződött rajtuk.

Avagy nem is lőttek…

MVLSZ_moi_MK_20181216_MaD_006.jpgA negyedben a címvédő is csak egy gólt szerzett (Keszthelyi Rita), hiszen két emberelőnyét is parlagon hagyta, mégis nőtt az előnye.

Fordulás után szemernyit sem változott a mérkőzés forgatókönyve, avagy úgy nőtt újabb góllal az UVSE előnye, hogy nem kellett hozzá sziporkáznia. Sevenich volt az, aki a mezőny fölé nőtt, hiszen a hollandok balkezesét centerben képtelenek voltak megtartani, három ember között is képes volt ötméterest kiharcolni, amit Keszthelyi ismét gólra váltott. A 21. percben egy UVSE zóna ellen talán meggondolatlanul előtt akcióját tudott jól megkontrázni az BVSC, Leimeter Dóra törte meg tehát csapata gólcsendjét – a balkezes aztán a Kuna Szonja által kiharcolt büntetőt a fára lőtte. Sevenic mázlis fórgólja (kézről pattant a labda Tóth Eszter mögé) jelentette a 6-1-et – tükörsimán halad célja felé az UVSE.

MVLSZ_moi_MK_20181216_MaD_005.jpgS miután a záró negyed elején Gyöngyössyt könyökös miatt cserével végleg kiállították, a fórt pedig Szücs gólra váltotta, megpecsételődött a zuglóiak sorsra. Farkas Kata és Antal Dóra gólváltása után Kuna a BVSC harmadik ötméteresét is kihagyta (Gangl védett), a szegény embert az ág is húzza kategória… Szücs és Illés következett, majd a negyedik BVSC-büntető – s hiszik vagy sem, ez is kimaradt: Gangl Leimeter lövésére mozdult jó irányba. Négy büntetőből nulla gól, ez sok mindenre választ ad. Leginkább a 10-5-ös végeredményre – hiszen Kuna és Kele Nikolett, illetve Rybanska Natasa jegyzett gólt. Avagy zsinórban ötödször az UVSE gyűjtötte be a Magyar Kupa-serleget!

MVLSZ_moi_MK_20181216_MaD_010.jpg „Csak számszerűen volt könnyű, hiszen nagyon jó csapatot győztünk le, nagyon nagy munkát tettünk bele, nem csak ma, hanem hónapok óta. Rengeteg utánpótlás-játékos játszik nálunk, nem hét-nyolc felnőtt válogatott játszik most nálunk, le a kalappal a fiatalok előtt, megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. És ennek nagyon örülök! Jól ki tudtuk kapcsolni az ellenfél kulcsjátékosait. Együtt érzek a BVSC-vel, van olyan nap, amikor semmi sem sikerül. Nekünk szinte minden bejött, nekik semmi, a sport már csak ilyen. Örülünk a győzelemnek!” – értékelt a mérkőzés után a természetesen „megfürdetett” Benczur Márton UVSE-vezetőedző.
 
Kollégája, Petrovics Mátyás így fogalmazott: „Úgy érzem, hogy a pénteki elődöntő mérkőzés nagyon sokat kivett fejben a csapatból, nem láttam se azt a tüzet, se azt a hitet, hogy nyerhetünk. Az első fél perc meghatározta a folytatást, és utána sem sikerült megvalósítanunk, amit előre elterveztünk. Számtalan lehetőségünk volt, fórok, büntetők, melyekkel nem tudtunk élni. Az első félidőt nulla lőtt, és négy kapott góllal lehozni még nem tragédia, de hiába próbáltam meg tüzelni a lányokat és higgadtan belenyúlni, valamennyi taktikai variációnkat bevetettük, ám ezúttal nem jött be az "all in". Az UVSE van olyan jó csapat, hogy ezt ki is használta - a finálé előtt elmondtam, hogy ezen a meccsen az nyerhet, aki tökéletesen játszik, ők tökéletesen játszottunk, bennünk pedig nem volt ma több."

MVLSZ_moi_MK_20181216_MaD_007.jpg Az érmeket és a serleget Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és Benedek Tibor, az MVLSZ elnökségi tagja, az UVSE szakmai igazgatója adta át.

waterpolo.hu Női Magyar Kupa, döntő
UVSE-Hunguest Hotels-BVSC-Zugló 10-5 (3-0, 1-0, 2-1, 4-4)
Komjádi-uszoda,
vezette: Berki, Rubos
UVSE: Gangl – Szücs 3, Keszthelyi 2, Faragó K., Sevenich 1, Kiss E. 1, Rybanska 1. Csere: Lantos, Antal 1, Baksa 1, Mucsy, Peresztegi, Telek. Vezetőedző: Benczur Márton
BVSC: Tóth E. – Illés 1, Farkas T., Leimeter 1, Kuna 1, Máté, Gyöngyössy. Csere: Farkas K. 1, Hertzka, Takács O., Utassy, Kele 1, Koncz. Vezetőedző: Petrovics Mátyás
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Vízilabda hírek
női Magyar Kupa