cover image
Egyéb

Tartásból jeles, még ha a bravúr elmaradt

2018. december 3. 19:57

Női válogatottunk 0-4-gyel kezdte a Világliga/Európa Kupa selejtezőt Olaszország otthonában, de utána alaposan feljavult, és közel járt a bravúrhoz. Végül a hazaiak 13-12-re nyertek.

Mi tagadás, borzalmasan indult. A házigazda olyan hévvel kezdte a partit, ahogy hazai közönség előtt kell, a mieink pedig talán kicsit álmosan nyitottak. Mindez az eredményben is megmutatkozott: Avegno és Garibotti távolija akadt be, majd Garibotti fórból is gólt jegyezett, elöl semmi sem jött össze – a gyors 3-0 után időt kért Bíró Attila. Úgy tűnt, hiába, mert Avegno a negyedik olasz találatot szerezte…

A Fradi kapusát, Kasó Orsolyát a BVSC kapusa, Tóth Eszter váltotta, nyilván nem csak azzal a céllal, hogy labdát fogjon, hanem hogy a korai cserétől összekapja magát a védelem. Nos, mindez úgy-ahogy megtörtént, és az Európa-bajnokságon is szerepet kapó játékos is védett. Nem is egyet! Szép lassan támadásban is jelentkeztek a mieink: Keszthelyi Rita lepte meg a rövidbe lőtt labdával Gorlerót, majd egy fór alakult úgy, hogy Csabai Dóra került ziccerbe, s Vályi Vanda távolija is beakadt. Hamar jött fel egy gólra a csapat.

A tartását bizonyítva a második menetben Emmolo találata után sem eset kétségbe – sőt! Szilágyi Dorottya szépített, majd Horváth Brigitta már egyenlíteni tudott! Ahogy várható volt, iszonyatos birkózás zajlott a veronai uszoda medencéjében, így az emberelőnyös helyzetek sűrűn jöttek. Gyöngyössy Anikó és Keszthelyi Rita is válaszolni tudott (utóbbi megúszás után) az olasz gólra, Chiappini találatával viszont egygólos előnnyel mehettek a hazaiak.

Válogatottunk, miként ígérte, felvette a kesztyűt! Csabai Dóra ismét egyenlített, majd Chiappini újabb találatára kettős válasza érkezett: Horváth Brigitta mesteri centergólja után Gurisatti Gréta ejtette a hosszúba! Jó volt látni, a küzdést, a védekezés stabillá tételét, Tóth Eszter produkcióját. A 11-9-ért fórban adogathattunk, időkérés után, de sajnos nem sikerült élni a lehetőséggel. Chiappini egyenlített, majd Quieirolo tett be egy fórt, így 11-10-zel mentek a felek az utolsó negyedre.

Előbb Tóth Eszter védett nagyot, majd lefordulás után Szilágyi ziccerét fogta Gorlero. Keszthelyi ellenben emberelőnyből pontos volt, így 11-11 állt a táblán. Tabani távolija sajnos beakadt, de Csabai ismét villant egyet. A játékvezetők rövid időn belük a második páros kiállítást fújták, ami jelezte a hevességet. Sokat nem támadhattunk, ítéletet nem kaptunk, odaát 1:19cel a vége előtt Palmieri brusztolt ki egy ötöst, amit Chiappini váltott gólra. A végén Gurisatti kiharcolt egy előnyt, 21 másodperc volt hátra, időkérés után azonban nem jött össze a gól, így 13-12-re Olaszország nyert. De csapatunk megmutatta erejét, idegenben rossz kezdés után volt esélye a bravúrra, tartásból jól vizsgázott!

Világliga/Európa Kupa-selejtező
B-csoport
Olaszország-Magyarország 13-12 (4-3, 4-4, 3-3, 2-2)
Gólszerzők:
Chiappini 4, Garibotti 3, Avegno 2, Emmolo, Giustini, Quieirolo, Tabani, ill. Keszthelyi 3, Csabai 3, Horváth B. 2, Vályi V., Szilágyi, Gyöngyössi, Gurisatti

A női válogatott meccskerete
Kapusok: Kasó
Orsolya (FTC), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Az állás
A-csoport:
1. Oroszország 6, 2. Görögország 3, 3. Spanyolország 3, 4. Izrael 0
B-csoport: 1. Olaszország 6, 2. Magyarország 3, 3. Hollandia 0, 4. Franciaország 0

További program
4. játéknap, december 4.
A-csoport:

Izrael-Oroszország
B-csoport:
Franciaország-Hollandia

5. játéknap, 2018. december 15.
A-csoport:

Spanyolország-Görögország

6. játéknap, 2018. december 18.
A-csoport:

Spanyolország-Oroszország
Izrael-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Olaszország
2019. január 12.
B-csoport:
Hollandia-Magyarország

7. játéknap, 2019. január 12.
A-csoport:

Izrael-Spanyolország

8. játéknap, 2019. január 15.
A-csoport:

Oroszország-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Magyarország
Olaszország-Hollandia

9. játéknap, 2019. február 12.
A-csoport:

Oroszország-Izrael
B-csoport:
Olaszország-Franciaország
Magyarország-Hollandia

10. játéknap, 2019. március 5.
A-csoport:

Görögország-Spanyolország
B-csoport:
Magyarország-Olaszország
Hollandia-Franciaország

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 28-31. között később kijelölendő helyszínen rendezik.
Vízilabda hírek
Bíró Attila
Női válogatott
világliga