cover image
Egyéb

„A befektetett munka meghozta a gyümölcsét!"

2018. november 30. 23:35

A Ferencváros csapata telt ház előtt, drámai csatában, pattanásig feszülő izgalmak között hódította el az Európai Szuperkupát pénteken este a Komjádi-uszodában, 1978 és 1980 után immáron harmadszor.

Mint arról beszámoltunk, az FTC fantasztikus hangulatú mérkőzésen, hatalmas csatában 7-7-et játszott a Bajnokok Ligája-győztes görög Olympiakosz Pireusszal, majd ötméteresekkel 4-2-re győzött. A dunaújvárosi hölgyek után tehát a ferencvárosi urak is felülhettek Európa trónjára, 1978 és 1980 után immáron harmadik alkalommal. 
 
Az ünneplés után érthetően fáradt, ugyanakkor mosolygós vezetőedző nyilatkozott nekünk. Varga Zsolt higgadtan formálta szavait: „Az első két negyedben is viszonylag nagy ritmust adtunk a meccsnek, ám akkor nem működött jól a helyzetkihasználásunk, nem találtuk a rést a pajzson. Ami persze nem meglepő, ha azt vesszük, hogy Pavic személyében kiváló játékos védte az Olympiakosz kapuját, úgy takarta a szöget, úgy állt a lábán, hogy nem nyílt meg a rés, ezáltal talán túl is helyeztük a lövéseket, és jöttek a kapufák. A harmadik negyedtől sikerült még inkább emelni a ritmuson, ezáltal a vezetést is átvettük, az emberelőnyök is magabiztosabbak lettek, ennek volt eredmény, hogy úgy tűnt, kézben van a meccs. De a végén nekik sikerült feljönniük, annak ellenére, hogy fáradtabbnak éreztem őket – ez is bizonyítja az erejüket.”

Esztendeje a BL-győztes ellen nem sikerült a Fradinak az Európai Szuperkupában az ötméteres párbaj, hiszen akkor a Szolnok volt a jobb. Vajon ezúttal erre is készült a csapat? „Ismerős volt a helyzet valóban, ráadásul a Szolnok ellen a Magyar Kupában is ötméteresekkel veszítettünk. Azóta sokat foglalkoztunk ezzel a helyzettel is, talán nem is volt olyan edzésünk, amikor ne lett volna a téring eleme az ötméteresek gyakorlása. A befektetett munka meghozta a gyümölcsét. Le volt tisztázva minden, erre is készültünk, tudtuk, mikor és ki fog lőni. Ez nem csak a lövőknek, a kapusunknak is magabiztosságot adott.”

MVLSZ_FTC_Olympiakos__20181130_MaD_016.jpg„Elképesztő meccs volt, olyan, amilyenre számítottunk. Volt esélyünk a győzelemre, de két fontos emberelőnyben sem lőttünk gólt, így az ötösök döntöttek. Elismerésem a Ferencvárosnak, ám a saját csapatomra is büszke vagyok, hiszen a Bajnokok Ligája megnyerésével begyűjtöttük a legfontosabb trófeát” – értékelt Theodorosz Vlahosz, az Olympiakosz szakvezetője.
 
Varga Dénes mellett a mérkőzés egyik kulcsembere a nyáron a Debrecen csapatából a zöld-fehérekhez igazoló balkezes játékos, Kállay Márk volt, aki higgadtan értékesítette az utolsó ötméterest, s döntötte el a találkozó és az Európai Szuperkupa sorsát. „Nagyon-nagyon boldog vagyok, hiszen mégis csak egy klubról, egy csapatról és egy kiváló közösségről van szó, ez a siker pedig egy fantasztikus csapatmunka eredménye. Örülök neki, hogy én is hozzá tudtam tenni ehhez a győzelemhez, az pedig külön öröm számomra, hogy az ötméteres-párbaj így végződött, ez egy életre szóló élmény marad! Azt éreztem, hogy mindannyian pozitívan és magabiztosan álltunk oda a lövéshez, mindemellett pedig nyugodtak tudtunk maradni, ami talán a legfontosabb volt az idegek csatájában. Annak azonban nem örültem, hogy elolvadt a kétgólos előnyünk, de így még szebb a győzelem" - vélekedett boldogan a Ferencváros hármasa.
MVLSZ_FTC_Olympiakos_ffi_Europai_Szuperkupa_donto_20181130_Madar_David_011.jpg  
Nagy szerep hárult a Fradi hálóőrére, Vogel Somára is, aki az ötméteres-párbajban egy görög lövésnek az útját állta, egyet pedig kapufára tolt: „Pörgős és fárasztó párharc volt, fizikálisan is, ám leginkább fejben fáradtunk el, hiszen előbb ők léptek meg kettővel, aztán felzárkóztunk és mi léptünk el tőlük, majd ők egalizáltak, na és persze az ötösök. Rögtön a tavalyi finálé jutott az eszembe, de természetesen készültünk erre is, hogy ötméteresekre marad a döntés. Rengeteget videóztunk, elemeztünk és gyakoroltunk Bandival (Gárdonyi András - a szerk.), hogy ki hova fog lőni. Örülök, hogy most sikerült úgy kezdenünk a szezont, hogy megnyertük az ötös párbajt!" 

MVLSZ_FTC_Olympiakos_ffi_Europai_Szuperkupa_donto_20181130_Madar_David_020.jpg „Tavaly is ötméteresekkel dőlt el a Szuperkupa sorsa, ám akkor nem a mi javunkra. Idén sem úsztuk meg a büntetőpárbajt, de most nekünk volt szerencsénk és a mi nyakunkba akasztottak aranyérmet, nagyon akartuk ezt a sikert! Két hete annyira vártam már a mérkőzést, alig tudtam aludni és nap mint nap úgy keltem, hogy le szeretném már játszani a meccset - végre ez a nap is eljött, győztünk, miénk a legfényesebb medália és a trófea" - fogalmazott Német Toni.
 
MVLSZ_FTC_Olympiakos_ffi_Europai_Szuperkupa_donto_20181130_Madar_David_033.jpg „Köszönjük a szurkolást, nagyon jó érzés volt itthon nyerni, ráadásul úgy, hogy egy nagyon erős Olympiakoszt győztünk le. Örülök, hogy nem adtuk fel, amikor elmentek kettővel - miért is adtuk volna?! A védekezésünk nagyon stabil volt, akárcsak nekik, azonban elől pontatlanok voltunk, rengeteg kapufát lőttünk, és az emberelőnyeinket sem sikerült minden esetben értékesítenünk. Kiegyenlítettek, mi pedig a végén nem kaptunk meg egy fórt, és az esélyt arra, hogy eldöntsük a meccset. Annak viszont nagyon örülök, hogy ötösökkel sikerült nyernünk, hiszen tavaly pont ötméteresekkel maradtunk alul. Soma szenzációs volt, annyira féltek tőle, hogy a lövéseket is a kapu fölé célozták" - mondta nevetve Jansik Szilád
MVLSZ_FTC_Olympiakos_ffi_Europai_Szuperkupa_donto_20181130_Madar_David_041.jpg  
Férfi Európai Szuperkupa 
Olympiakosz Pireusz (görög)-FTC-Telekom 7-7 (1-1, 3-1, 1-4, 2-1) – ötméteresekkel 2-4 
Komjádi-uszoda, vezette: Buch (spanyol), Severo (olasz) 

Olympiakosz: Pavic – Mylonakis 1, Gennidounias 1, Fountoulis, Buslje, Mourikis 1, Gounas. Csere: Skoumpakis, Nikolaidis 2, Dervisis 2, Argyropuolus, Obradovic. Vezetőedző: Theodorosz Vlachos 

FTC: Vogel – Vámos, Mezei, Jaksics, Younger 1, Varga D. 3, Mitrovics 2. Csere: Gór-Nagy, Kállay 1, Pohl, Német, Jansik Sz. Vezetőedző: Varga Zsolt
 
A győztes csapat: FTC-Telekom (Gárdonyi András, Gór-Nagy Miklós, Nikola Jaksics, Jansik Szilárd, Kállay Márk, Mezei Tamás, Sztefan Mitrovics, Német Toni, Pohl Zoltán, Aaron Younger, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma; edző: Varga Zsolt)

Vízilabda hírek