cover image
Egyéb

Fradi a BL-győztes ellen – előre a trófeáért!

2018. november 30. 7:13

A Komjádi-uszodában 20 órától az Európai Szuperkupa a tét – a Magyar Vízilabda Szövetség által is támogatott összecsapáson a magyar bajnoknak az Olympiakosz Pireusz lesz az ellenfele. A mieink kiemelték a görögök szervezettségét, avagy kimondottan nehéz csata vár az FTC-re.

Már a csütörtöki sajtótájékoztatón érezni lehetett, itt bizony nem mindennapi mérkőzés következik! Mind magyar, mind görög oldalon kiemelték, hogy az egymeccses Európai Szuperkupa mennyire jó alkalom arra, hogy így a szezon negyedénél járva, trófeát szerezve javuljon az önbizalom, avagy a diadal jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen.

No, de vajon melyik együttesnek van erre nagyobb esélye?

Papíron a Bajnokok Ligája-győztese volna a favorit. Arról nem beszélve, hogy az Olympiakosz kerete minimálisan változott az előző idényhez képest, a kulcsemberek maradtak, továbbra is a megszokott gyors vízilabdát játssza. „A Szuperkupa a Ferencváros ellen az európai vízilabda ünnepe lesz, Európa egyik leghíresebb sportuszodájában, a Komjádiban. Nagyon motiváltak vagyunk és győzelemre készülünk. Európa bajnokaként szeretnénk ezt a trófeát is elhódítani és egy fantasztikus évet zárni” – fogalmazott Theodoros Vlachos vezetőedző, akinek az említett jótékony hatás is fontos lehet, lévén csapata a vártnál döcögősebben rajtolt az idényben: az olasz Busto otthonában elszenvedett 7-6-os vereség után Hannoverben is otthagyott két pontot (9-9), így a Spandau 11-4-es legyőzése már a harmadik fordulóban kulcsfontosságúnak volt nevezhető.

Az Európai Szuperkupa történelme is a görögök mellett szól, hiszen 27-9 arányban a BL-győztes hódította el ezt a serleget – utoljára 1993-ban a Pescara borította a papírformát. Nem mellesleg a 16 év után Európa trónjára ülő Olympiakosz szeret Budapesten játszani: 2002-ben a Margitszigeten nyert Euroligát (akkor így hívták a BL-sorozatot), edzője pedig az a Kásás Zoltán volt, akit csütörtökön külön köszöntöttek a görögök! Az akkori Európai Szuperkupát is bezsebelte fővárosunkban a társaság, hiszen 6-5-re győzte le a Vasast.

Fotó: Olympiakosz Pireusz

Fotó: Olympiakosz Pireusz

Persze, az FTC-t nem kell félteni! A múlt és a jelen miatt sem. 1978-ban és 1980-ban elhódította már ezt a trófeát, húsz évvel ezelőtt a KEK-döntőt nyerte meg az Olympiakosz ellen. Varga Zsolt együttese tavaly is közel állt ahhoz, hogy Szuperkupa-győztes legyen, hiszen akkor is az Euro-kupa címvédőjeként mérkőzhetett a BL-győztessel, ám a Komjádi-uszodában a Szolnok ellen emlékezetes csatában ötméteresekkel maradt alul.

„Nagyon hosszú utat tettünk meg idáig, nagy megtiszteltetés itthon fogadni a BL-győztest, a nagy múltú Olympiakosz Pireusz csapatát, amely az elmúlt évtized nemzetközi vízilabdájának egyik főszereplője. Az Olympiakosz erősségének a kiváló játékoskereten túl az összeszokottságot látom, hiszen a csapat gerincét alkotó játékosok hét-nyolc éve együtt játszanak. Úgy érzem, mindkét együttes számára hasonlóan fontos ez a trófea. Tüzes, harcos meccsre számítok” – mondta Varga Zsolt.

A görög bajnok által korábban rendre csábított Vámos Márton is dicsérte az ellenfelet, illetve kitért arra, mivel lehet felülmúlni a riválist: „Nem véletlenül nyerte meg a Bajnokok Ligáját, hiszen nagyon fegyelmezett, jó emberelőnyös játékos játszó stabil csapatról van szó. Ennek megfelelően az emberhátrányos védekezésünkre kell majd különösen odafigyelnünk, ez lesz a kulcs. Ha sikerül kevés gólon tartani őket, akkor meg tudjuk nyerni a mérkőzést, hiszen hat a hat ellen nem érzem annyira veszélyesnek ellenfelünket.

Válogatott társa, Jansik Szilárd – noha nem beszéltek össze – ugyanezt említette: „Kisebb testű játékosok, nagyon mozgékonyak, gyorsak, így hátul lehet megnyerni ezt a mérkőzést. A kulcsposztjaikon játszó játékosok semlegesítése fontos. Bízom benne, hogy hazai közönség előtt százhúsz százalékot tudunk nyújtani, és a jó formánk elég lesz arra, hogy ezúttal mi nyerjünk!”

A zöld-fehérek válogatott kapusa, Vogel Soma szerint a hétközi, Eger elleni bajnoki győzelem jó alkalom volt arra, hogy feltüzelje magát a társaság – „Az Európai Szuperkupa ritka alkalom egy játékos életében, mi tavaly is játszhattunk, akkor sajnos nem sikerült nyerni. Most remélem, minden összejön. A meccs elejétől küzdeni kell, hiszen ellenfelünk rendkívül összeszokott alakulat, sajátossága a gyors labdajáratás, nagyon résen kell lenni hátul.”

A mérkőzésre jegyek még kaphatóak – erről ezen a felületen tudhatnak meg mindent!

MVLSZ_FTC_sajtotajekoztato_20181129_MaD_009.jpgFérfi Európai Szuperkupa
2018. november 30., péntek, Komjádi-uszoda

Olympiakosz Pireusz (görörg)-FTC-Telekom, 20:00 – tv: M4 Sport


Vízilabda hírek
ftc
szuperkupa