cover image
Egyéb

Együttműködés a Testnevelési Egyetemmel - előrelépés a sportszakember-képzésben

2018. november 8. 15:20

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke ma délelőtt a Testnevelési Egyetemen járt, ahol egy hosszútávú megállapodást írt alá az egyetem vezetőivel, mely Európa egyik meghatározó testkulturális oktatási intézményének számít. Az együttműködési kontraktus célja, hogy még magasabb szinte emelje a szakemberképzést.

Első ízben a Magyar Vízilabda Szövetséggel, a Magyar Evezős Szövetséggel, a Magyar Íjász Szövetséggel valamint a Magyar Tenisz Szövetséggel írták alá a megállapodást. Az aláíró ceremónián a sportszövetségek első emberei mellett Dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Dr. Genzwein Ferenc kancellár, Dr. Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes, valamint Lukács Dénes ügyvivő szakértő vett részt. A Magyar Vízilabda Szövetséget Vári Attila és Kovács Zoltán képviselte.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy ma négy szövetséggel írhattuk alá azt a megállapodást, melyet közel egy éven keresztül készítettünk elő. Az elmúlt száz esztendőhöz képest új küldetése van a Testnevelési Egyetemnek. Tizenkét évvel ezelőtt befejeződött az edzőképzés diplomás szakedző-képzése, ez idő alatt pedig olyan deficit alakult ki, hogy a magyar sportélet kishíján belerendült. Szeretnénk, ha az intézmény visszakerülne a magyar sportélet fejlesztésében elfoglalt, méltó helyére. Ezért szeretnénk magasabb szintre emelni a diplomás edzői alapképzést, a ráépülő mesterképzést és a PHD-képzéseket egyaránt. A ma megköttetett együttműködés négy alappillérre épül. Az első, hogy az oktatásban egy megfelelő kontroll, amolyan minőségellenőrzés alakuljon ki, melyhez elengedhetetlen egy nagyon szoros kapcsolat kiépítése a felek között. Céljaink között szerepel továbbá, hogy a világ legjobb szakembereit alkalmazzuk, melyre a TE-nek, mint oktatási intézménynek nincsen megfelelő anyagi háttere - ezért kell ebben is összefognunk a szakszövetségekkel. Az elmúlt évtizedeket felölelő szakirodalmi munkásságok és a kutatási hátterek jelentősen elmaradtak, ezeket szeretnénk az egyetem megújulásával, az integrált laboratóriumi rendszerrel valamint a világ élvonalához szükséges technológiák megjelenésével felzárkóztatni és gyakorlati értékké tenni. Végzetül pedig vállaltuk, hogy a tanulmányaikat nálunk folytató élsportolók tutorálásával és mentorálásával, a versenyidőszakhoz igazítva minőségi képzést nyújtsunk, hiszen a diploma értékét a képzés minősége növeli" - ismertette röviden az együttműködést Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.

Fotó: Zádor Péter

Fotó: Zádor Péter

„Nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek, az első diplomámat itt szereztem és mindig jó ide visszajönni. A Magyar Vízilabda Szövetség korábban is partnere volt a Testnevelési Egyetemnek, számtalan olyan komoly szakember, edző került ki az intézmény falai közül, akiknek mind a hazai, mind a nemzetközi vízilabdázás rengeteget köszönhet. Nagyon örülünk a kezdeményezésnek és teljes mellszélességgel támogatjuk ezt az együttműködést. A mai felgyorsult világban a sport egyre több tudomány ötvözeteként írható le. Ez komoly kihívás, amivel nekünk is meg kell küzdenünk. A magyar sport a világon egyedülálló, ahhoz azonban, hogy ezt a színvonalat tartani tudjuk, elengedhetetlen a magas fokú egyetemi képzés" - köszönte meg az együttműködés lehetőségét Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.
Fotó: Zádor Péter

Fotó: Zádor Péter

 
Vízilabda hírek