cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Keményebben és bizakodva: „Hiszek a csapatban!”

2018. október 3. 10:43

Tekintettel arra, hogy szerdán elkezdődik a férfibajnokság, Märcz Tamás szövetségi kapitányt kérte fel honlapunk, hogy néhány gondolat mentén fejtse ki, mit vár a szezontól, miként tekint a jövőbe. A szakember érdekes részleteket árult el, miként is igazodott csapatához.

Új (klub)szezon – új remények
„Komoly átrendeződések történtek sok csapatnál, az élcsapatoknál is, biztos vagyok benne, hogy ezúttal is óriási csata lesz minden fronton, nem véletlenül nevezik a magyar bajnokságot a világ legerősebb nemzeti bajnokságának. Szövetségi kapitányként mindig abban reménykedek, hogy azok a játékosok, akiket a keretemben számolok, minél többször képesek kiemelkedő teljesítményre, nekik ugyanis főszereplőknek kell lenniük minél többször. Ehhez kapcsolódik az év közbeni egyéni fejlesztés – erről most nyáron is sokat beszéltem velük. Elmondtam, hogy bármennyire sűrű is a program, nagy szerepe van az év közben lévő egyéni képességek fejlesztéseknek. Muszáj annyira önfigyelőnek, sőt önkritikusnak lenniük, hogy erre folyamatosan emlékeztessék önmagukat! Átbeszéltük a képességek általam, a szakmai stábon által gondolt szintjét, kijelöltük a fejlesztési területeket, és a jövőben különösen odafigyelünk a remélt változásokra, vagy azok elmaradására. Ha valakiben reálisan akár egyetlen fokkal is benne rejlik az előrelépés lehetősége, akkor csalódott vagyok, ha ez nem köszön vissza. Nem tagadom, előfordult, hogy valakinek elmondtam, hogy erre vagy arra egyénileg fektessen plusz munkát, de aztán nem volt semmiféle előrelépés, ami természetesen csalódás ezen a szinten. Ami a nemzetközi porondot illeti, bízom benne, hogy csapataink a hajrában, így a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében is érdekeltek lesznek – mondom ezt akkor is, ha a mögöttünk hagyott szezonban tapasztaltuk ennek a válogatott nehézségeit is, gondolok itt elsősorban a közös munka szagaggatott elkezdésére. Ugyanakkor a játékosok minősége leginkább az ilyen tétmeccseken mutatkozik meg. Az Euro-kupában is bízom abban, hogy sikereink lehetnek, a mezőny erősségét látva kijelenthetjük, az OSC a favorit, de a Fradi példáján azt is láttuk korábban, hogy a sorozat végén jöhetnek kellemetlen ellenfelek.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20180906_Madar_David_034.jpgKapitány a lelátón
„Természetesen ezúttal is járom majd az uszodákat, ott leszek nem csupán a nemzetközi kupacsapatink meccsein, hanem minden klub több találkozóján is. Ennek egyrészt az az oka, hogy igyekszem szemügyre venni a teljes mezőnyt, másrészt a válogatott keret ajtaja senki előtt sem zárult be. Jó példa erre, hogy a BVSC-ből vagy a Miskolcból is bekerültek játékosok akár a Világkupa-győztes csapatba, akár korábban a világbajnoki ezüstérmes együttesbe, gondolok Pásztor Mátyásra, Nagy Ádámra vagy Török Bélára. Fontosnak tartom, hogy a klubokhoz edzésidőben is ellátogassak, mint ahogy ezt tavaly tettem. Ezeken alkalmakkor tudok nyugodt körülmények között szót váltani a kollégákkal, jobban betekintést nyerhetek a munkafázisokba. Volt ahova tavaly nem sikerült eljutnom, idén azokon a helyeken szeretnék kezdeni. Előfordulhat, hogy nemzetközi idegenbeli meccsekre is elmegyek, hiszen ezekről a találkozókról is hasznos információk derülhetnek ki.”

Célkeresztben az olimpia
„Egyértelműen! Talán annyi pontosítással élnék, hogy célkeresztben azok a kvalifikációs viadalok, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a tokiói részvételhez. Kétségtelen, hogy fokozódnak az izgalmak, egyre többször hangzik el az olimpia szó. Fontos, hogy sikerült kiívni a jogot a világbajnoki részvételre, nem kellett izgulnunk, hiszen a Világliga-ezüsttel ezt gyorsan letudtuk. Nem volt ezzel minden riválisunk így, van köztük olyan nagy vízilabda nemzet, aki nem lehet ott majd Dél-Koreában. Azt nem állítanám, hogy a Világligán vagy a világbajnokságon mi leszünk a legnagyobb esélyesek, de semmi sem lehetetlen, mint azt az utóbbi időszakban láthattuk!”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20180906_Madar_David_007.jpgA kerettagok
„Tekintettel arra, hogy októberben már Világliga-meccs vár ránk, hamarosan keretet fogok hirdetni. Igyekszem ahhoz a tavaly kialakult rendszerhez tartani magam, hogy az aktuális összetartás, illetve meccs előtt két héttel megnevezem a csapatot, illetve azt a keretet, amellyel majd az adott időszakban együtt készülünk. Alkalmanként a keret összetétele változhat természetesen. Az utóbbi másfél évben nagyon nehéz volt az egymásra épülés, hiszen folyamatosan változott a keret összetétele, de úgy érzem erre az évadra már egy stabil gerinc fog kialakulni, amiből folyamatosan egyre szűkebb válogatott alakul majd ki. Az eddigi kapitányi időszakom sűrűnek mondható volt, hiszen másfél év alatt hat világeseményen vezettem a csapatot, ami extrémnek is nevezhető. Ennek az előnye, hogy nagyon sokan megfordultak a kezeim alatt, sikerült megismerni a játékosokat. Ezen időszak alatt a személyiségem nem változott, mindazonáltal az utóbbi időszakban a stílust egy kissé katonásabb lett. A tavalyi világbajnokságra úgy éreztem, hogy egy oldott légkör volt a megfelelő a munkához, most viszont egy másfajta csapat van, másfajta hozzáállást igényel a stáb felől is. Azt tapasztaltam, hogy a játékosok is jól reagáltak az új helyzetre. Többször felvetődött az utóbbi időszakban, hogy lesznek-e nagy visszatérők. Mint a tegnapi sajtóközleményben is olvashatták, Varga Dénes is a válogatott rendelkezésére áll a jövőben. Természetesen erről tőle közvetlenül kaptam tájékoztatást a tegnapi napon. Úgy gondolom, hogy ez a helyzet mindenképp pozitív, hiszen így egy erősebb keretből lehet a lehető legjobb csapatot összeállítani.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_20180906_Madar_David_025.jpgÚj (válogatott) szezon – új remények
„A Világliga-selejtező egyben az Európa Kupa-selejtező is, ezeken a meccseken kell folytatni azt a munkát, amit elkezdtünk. A németekkel és az oroszokkal magas színvonalú mérkőzéseket játszhatunk és a csoportelsőség is reálisan elérhető cél lehet. Sokat nem tudunk majd a meccsek előtt együtt készülni, de azt várom, hogy azokban a napokban minden kerettag maximálisan a feladatára koncentráljon és egyben nagyon intenzív legyen az együttlétünk. Bízom benne, hogy a berlini aranyérem olyan lökést ad a játékosoknak, amelynek a hatásait érezzük majd ebben a szezonban és segíti minden előttünk lévő cél elérését!”

E.ON Férfibajnokság
Alapszakasz, 1. forduló - a program
A-csoport, 2018. október 3., szerda
Metalcom-Szentes-ZF-Eger, 18:00
AVUS-Budapesti Honvéd, 19:00
KSI SE-FTC-Telekom, elhalasztva
2018. október 24., szerda
PVSK-Mecsek Füszért-BVSC-Zugló, 19:00
B-csoport, 2018. október 3., szerda
VasasPlaket-A-Híd-OSC-Újbuda, 19:15
PannErgy-MVLC-Kaposvári VK, 19:30
UVSE-Szolnoki Dózsa, 20:45
2018. október 6., szombat
Tatabánya-DVSE, 16:00






Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás