cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Legyőztük Szerbiát – az aranyért játszhatunk a Világkupán!

2018. szeptember 15. 18:14

Märcz Tamás együttese 12-11-re győzött Berlinben, így vasárnap 14:30-tól döntőt játszhat. Ellenfele a másik elődöntőben Németországot büntetőkkel legyőző Ausztrália lesz.

A meglehetősen magabiztos negyeddöntős győzelem után (10-8 az Egyesült Államok ellen) Märcz Tamás úgy döntött, nem változtat az elődöntős kereten, azaz ugyanazt a 11 játékost nevezi a meccsre, avagy Vogel Soma és Nagy Ádám drukkolt a lelátón.

„Esélyesebbek nálunk. Eddigi az összes mérkőzésen elmondhattuk, hogy hasonlóak az esélyek, ez most változik. Magam is kíváncsian várom, mire leszünk képesek. Az biztos, határozott célunk, hogy partiban legyünk, megnehezítsük a dolgukat. És akkor bármi megtörténhet!” – vezette fel az összecsapást a szövetségi kapitány.

Dejan Savics – Märcz Tamáshoz hasonlóan – több klasszisát is otthon hagyta, így Berlinben nem szerepel Braniszlav Mitrovics, Andrija Prlainovics, Milan Alekszics, Milos Csuk, Filip Filipovics, Stefan Mitrovics vagy Dusko Pijetlovics. Viszont mondani sem kell, nélkülük is bivaly erős a csapatuk.

Ezt rögvest bebizonyították az első negyedben: ugyan Kovács Gergő révén mi vezettünk, de aztán egyrészt összeszedték a védekezésüket, Risticsevics védései igazolták, lehet rá számítani a két olimpiai bajnok kapus mögött/mellett, másrészt Szubotics kétszer, Jaksics pedig egyszer mattolta Kardos Gergelyt.

De aztán jött egy olyan parádés második menet, amelyben a fiatal magyar válogatott bebizonyította, van benne potenciál! Öt gól a szerbeknek egy negyed alatt – bravúr! Pásztor Mátyás gólja után ugyan elmentek 5-2-re, de Jansik Szilárd és Bátori Bence is duplázott, így 5-2 és 6-4 után feljöttünk 6-6-ra!

Nagyszünet után az alaposan felpörgött csapatunk nem hogy felvette a versenyt a szerbekkel, igyekezett kézbe venni a partit! Pásztor, Bátori és Mezei Tamás góljaival háromszor is vezettünk, a riválisnak kellett futnia rendre az eredmény után. A záró menetben Risticsevics tartotta a szerbeknek az eredményt, miközben a mi falunk állta a sarat. Egy emberhátrányt kivédekeztünk, a következőt nem sikerült, de Viktor Rasovics góljára azonnal jött a válasz fórból Kovács Gergőtől! Kardos védte Mandics távoliját, már csak 3 és fél perc volt hátra.

Ezt megnyertünk! Két Zalánki-góllal 12-10-re vezettünk, Sztrahinja Rasovics csak szépíteni tudott, így 12-11-re nyertünk. Döntőt játszik a csapat vasárnap 15 órától!

FINA Férfi Világkupa, Berlin 
Elődöntő 
Magyarország-Szerbia 12-11 (1-3, 5-3, 3-3, 3-2) 


MAGYARORSZÁG: Kardos - Zalánki 2, Német, Jansik D., Kovács G. 2, Bátori 3, Pásztor 2. Csere: Manhercz, Jansik Sz. 2,  Mezei 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 

SZERBIA: Risticsevics - Mandics 1, V. Rasovics 2, Randjelovics 1, Szubotics 3, Vico, Sz. Rasovics 2. Csere: Lazics, Drasovics 1, Jaksics 1, Szojanovics. Szövetségi kapitány: Dejan Szavics
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Világkupa-keret
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok) 
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

További eredmények 
Az 5-8. helyért

Egyesült Államok-Japán 11-10
Horvátország-Dél-Afrika 16-3
Elődöntő
Ausztrália-Németország 8-8, büntetőkkel 3-2 

A további program
Szeptember 16., vasárnap
A 7. helyért

Japán-Dél-Afrika, 10:00
Az 5. helyért
Egyesült Államok-Horvátország, 11:30
A 3. helyért
Szerbia-Németország, 13:00
Döntő
Magyarország-Ausztrália, 15:00 (tv: m4sport.hu ÉLŐ, 21:15 M4 Sport felvételről)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
világkupa
Berlin