cover image
Egyéb

Új szabályok: finomhangolás, vége a kapusok aranykorának

2013. október 23. 10:26

Előbb az ellenőröknek, majd a játékvezetőknek tartottak értekezletet az elmúlt napokban, melyen a hazai és külföldi tapasztalokat összegezték, és némi finomhangolást végeztek a Lex Stex-ként elhíresült megállapodás egy-két pontján.

Elöljáróban a két összejövetelt vezető Császár György leszögezte: a Bajnokok Ligája-meccseken szerzett tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy jó úton járunk, sőt, bizonyos jelek azt mutatják, külföldön a magyar példát másolják. A „Lex Stex” néven, szeptember elején született megállapodás ugyanakkor némi felülvizsgálatra szorult azok után, hogy a FINA-tól megérkezett a szabályok végső, ábrákkal is ellátott értelmezése. Mindkét találkozón részt vett nemzetközi delegátusunk, Martin György is, aki szintén elmondta, milyen tapasztalatok vannak az európai kupaporondon.

Ennek értelmében az alábbi három pontnál történt finomhangolás (illetve, valamennyi módosítást még egyszer átvették, hogy minden világos legyen, úgymond) – a játékvezetők ezt követően ennek szellemében vezetnek majd.

1. Kapus megtámadása
A Stex-házban, kicsit talán elkapkodva elfogadott szabályértelmezés szerint a kapusokhoz úgymond egyáltalán nem lehett nyúlni, még csak meg sem lehetett őket közelíteni szinte. „De ez nem igaz – mondja Császár György. – A szabály azt mondja, hogy nem lehet faultot elkövetni a labdát birtokló és támadást vezető csapat bármely játékosa ellen, a saját térfélen. Azaz nem azt mondja ki, hogy meg sem lehet támadni a kapust: ha egy játékos szabályosan le tudja szerelni a kapust, azt szabad, így például a labdát kiütni a kapus kezéből és így gólt szerezni. Faultolni nem lehet, ez a tény. Persze, minek támadom meg, ha nem faultolhatom – ez jogos felvetés, de ettől még nem lehet leírni, hogy meg sem támadható a kapus.”

Konklúzió: Támadás indításánál a kapus megtámadható, csak nem faultolható.

2. Keresztbeúszás a kapu előtt
„Az értelmezés kapcsán felvetődött, hogy egyáltalán nem szabad két méteren átúszni, de a lényeg: a kapust nem lehet zavarni két méteren belül, ez a szabály, és a jövőben a zavarásra helyeződik a hangsúly, azaz akkor kell lefújni, ha a kapust zavarja a keresztbeúszás – önmagában a keresztbeúszás nem tilos.”

Konklúzió: a keresztbeúszás akkor szabálytalan, ha zavarja a kapust.

3. Kétkezes szabálytalanságok
„Az elmúlt időszakban szokássá vált a játékvezetők részéről, hogyha nem látják a két kezet, akkor azonnal küldik ki a védőket. Itt annyit mondtunk, hogy miközben az esetek túlnyomó többségében jogos a kiállítás, azért összességében az a helyes megfogalmazás, hogy akkor kell kiküldeni a vétkest, ha a játékvezető meggyőződése, hogy két kézzel fogja az ellenfelét.”

Konklúzió: kétkezes faultnak az minősül, ha mind a két kezet használják a szabálytalansághoz, önmagában a víz alatt lévő két kéz nem ad okot a kiállításra.
watch?v=H4Ob0onpjOg#t=42

Vízilabda hírek
császár györgy