cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Őrült csatában győzött Spanyolország - bronzéremért játszhat a házigazda

2018. augusztus 18. 19:50

Félidőben még vezetett a magyar válogatott a szombathelyi ifjúsági világbajnokság elődöntőjének első mérkőzésén, ám térfélcsere után fordított Spanyolország. Horváth János legénysége hatalmasat hajrázott ugyan, de ezúttal elmaradt a bravúr, így a bronzéremért szállhat harcba, méghozzá Szerbiával.

A vízilabda-láz visszavonhatatlanul utolérte és megfertőzte Szombathelyet. Reggel a jegypénztárban dolgozó hölgyek a nyitást követő negyed órán belül ki is akaszthatták a bejáratra a megtelt táblát, 10-15 perc alatt ugyanis valamennyi belépőjegy elfogyott az esti összecsapásokra, köztük a legjobban várt Spanyolország-Magyarország elődöntő mérkőzésre is. Délután már szinte mindenki piros-fehér-zöldbe öltözve igyekezett a világbajnokság otthonául szolgáló Tófürdőre, kora estére pedig zsúfolásig meg is teltek a lelátók.
IMG_5541.jpg  
Nagyszerűen kezdett a házigazda magyar válogatott a szombathelyi ifjúsági világbajnokság elődöntőjének első mérkőzésén. Horváth János tanítványai rögtön az első támadás végén betaláltak Spanyolország kapujába: Fekete Gergő centerből tüzelt. Az első magyar gólszerző a következő találatból is alaposan kivette a részét, büntetőt harcolt ki Pau Linaressel szemben, az ötméterest pedig a csapatkapitány, Baksa Benedek értékesítette. A harmadik perc végén megérkezett az első spanyol találat is, Lluc Bertan váltotta gólra csapata emberelőnyét. Nem sokkal később éppen a gólszerző, Lluc Bertan szabálytalankodott, melyet a francia-montenegrói játékvezetői páros ötméteressel torolt meg, ám Vékony Ákos büntetőjét védte az ellenfél kapusa, Victor Garcia. Ami nem sikerült büntetőből, sikerült akcióból, Baksa Benedek és Csorba Tamás góljaival 4-1-es hazai vezetésnél ért véget az első játékrész.
IMG_6034.jpg  
Akárcsak az első felvonásban, úgy a második nyolc minutumban is záporoztak a gólok. Bernat Sanahuja akciógóljával és Ivan Alcón büntetőjével egyre zárkózott Sanchez Javier együttese, majd a spanyol dupla után Bóbis Botond percei következtek. A KSI fiatalja előbb fórból volt eredményes, majd Sergio Prietio akciógólja után vágott még egy duplát. A negyed végén Lluc Bertan is duplázott, 7-6.
IMG_5850.jpg  
Ha egyszer egy üzlet beindul... A spanyol válogatott lendülete a nagyszünet után sem tört meg, sőt. Sergio Prietio fórgóljával előbb kiegyenlített az ellenfél, majd a negyedjére villanó Lluc Bertan találatával a vezetést is átvette. Eközben a túloldalon Horváth János kapuscserére szánta el magát, az amerikaiak és a montenegróiak ellen egyaránt MVP-nek választott Grieszbacher Márkot Korom Dániel váltotta. A Vasas hálóőre a hátralévő percekben le is húzta a rolót a kapuja előtt, 7-8.
IMG_5988.jpg  
A negyedik negyed gyors gólváltással kezdődőtt - Baksa Benedek kiegyenlített, de Bernat Sanahuja révén rögtön vissza is vette a vezetést Spanyolország. Majd újfent érkezett a feltartóztathatatlannak bizonyuló Lluc Bertan, és újra a spanyoloknál volt az előny. Horváth János tanítványai küzdöttek és harcoltak minden erejükkel, melyre a csodálatos hazai közönség is rásegített. A debreceni Fekete Gergő önmaga második, csapata kilencedik gólját szerezte, ám az ellenfélnek erre is volt válasza, Bernat Sanahuja harmadik találatát jegyezte. Ekler Bendegúz büntetőjével ismét egyre csökkent a különbség, majd Bóbis Botond akciógóljával végre döntetlen állt az eredményjelző (11-11). A 12-11-es győzelmet jelentő végeredményt a spanyolok hármasa, Oscar Asensio állította be. 
 
Magyarország holnap 15.15-kor a bronzéremért szállhat harcba, míg Spanyolország a világbajnoki címért folytathatja a küzdelmeket.

FINA Férfi Ifjúsági Világbajnokság
Szombathely, 2018. augusztus 11-19.

ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 11-12 (4-1, 3-5, 0-2, 4-4)
Vezette: Dervieux (francia), Duraskovic (montenegrói)
 
MAGYARORSZÁG: Grieszbacher Márk - Szieben A. László, Bóbis Botond 4, Baksa Benedek 3, Fodor Olivér, Schmölcz Norman, Dala Döme, Csorba Tamás 1, Szeghalmi Zsombor, Fekete Gergő 2, Ekler Bendegúz 1, Vékony Ákos, Korom Dániel (kapus). Szövetségi kapitány: Horváth János

SPANYOLORSZÁG: Victor Garcia - Bernat Sanahuja 3, Oscar Asensio 1, Sergio Prietio 2, Pau Linares, Joan Coloma, Lluc Bertan 5, Roger Echevarria, Oscar Montas, Guillem Friogola, Victor Alegre, Ivan Alcón 1. Szövetségi kapitány: Sanchez Javier

További eredmények
Elődöntő
Görögország-Szerbia 9-8

5-8. helyért
Montenegró-Horvátország 10-15
Ausztrália-Olaszország 6-12

Helyosztó mérkőzések
 
19-20. helyért
Üzbegisztán-Kína 13-14
 
17-18. helyért
Szaúd-Arábia-Kanada 5-20
 
15-16. helyért
Argentína-Dél-Afrika 8-9
 
13-14. helyért
Egyiptom-Új-Zéland 14-4
 
11-12. helyért
Kolumbia-Brazília 5-16
 
9-10. helyért
Egyesült Államok-Oroszország 14-8
 
További program

AUGUSZTUS 19. 
DÖNTŐK 
12.15 Montenegró-Ausztrália (7-8. helyért)
13.45 Horvátország-Olaszország (5-6. helyért)
15.15 Magyarország-Szerbia (Bronzmérkőzés)
16.45 Spanyolország-Görögország (Döntő)
EREDMÉNYHIRDETÉS
Vízilabda hírek
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
IFI VB 2018 - Hírek