cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Elismerésem a fiúknak”; „Nagy kő esett le a szívünkről”

2018. július 22. 20:04

Märcz Tamás szövetségi kapitány a hollandok elleni 12–9-es mérkőzés után kiemelte, hogy végre jöttek a gólok is, de tudja, a szerbek elleni negyeddöntőben több kell. Vámos Márton is megerősítette ezt, aki elmondta, igyekeznek majd neki menni az ellenfélnek.

Mint beszámoltunk róla, férfiválogatottunk a 8 közé jutásért zajló mérkőzésen 12-9-re győzte le Hollandiát, így készülhet a Szerbia elleni, keddi negyeddöntőre.

A mérkőzés után Märcz Tamás értékelt: „Elismerésem a fiúknak. Mindig kérdezték, van-e baj, van-e baj, és én is láttam, hogy valami nem stimmel, de nagyon nehéz kívülről hozzányúlni. Nem lőhetem be a helyzeteket a játékosok helyett, van egy szint, amelynél az edző nem tud mit tenni. Ahogyan korábban is mondtam, meg kell érkeznie a játékosok góllövő képességének. Nem állítom, hogy a világ legjobb csapata a holland, nem a világ legjobb kapusával, de előjött valami a fiúkból, amit vártam. Örülök a sikernek, nem gyenge holland együttest győztünk le ebben a nehéz helyzetben. Megmutatkozott, hogy fiatal a csapatunk, bosszantott is a végjáték, négy-ötgólos vezetéskor sokkal jobban kellett volna uralni a játékot. Ezt a rutintalanság számlájára írom, simán lehetett volna hat-nyolcgólos is siker. Nem mondom, hogy megtaláltuk önmagunkat, hogy itt van az a csapat, amely a Világligán, de előreléptünk.”

A jövőt illető javulás is szóba került, mert mindenki tudja, a folytatásban még több kell. „Túl sok dolga van a kapusainknak, nem mindig jól helyezkednek a védőink, sok a blokkhiba, ha szemben áll velem a játékos, nem mehet el mellette a labda. Örülök, hogy jól védenek a kapusaink, de néhány labdának el sem kellene jutni hozzájuk. Most azért a végén láttam egyébként óriási blokkokat. Mindenben lehet javulni, annyira fiatal és friss a csapat, ám néha kijön az eredmény, mint például a Világligában szerzett ezüstérem. Amúgy továbbra is tartom, az kicsit becsapja a közönséget, mert nem feltétlenül ez a realitás.”

07.22_hun_ned_mvlsz-23.jpgFelvetettük, mennyire volt szimbolikus, amikor a himnuszt összeölelkezve hallgatta meg a csapat. A szövetségi kapitány így reagált: „Meglepett, de örültem! Nem széthúzó a csapat egyébként, de mégis, a becsúszó és kellemetlen vereségek megviselik ezeket a fiatal játékosokat, és nincs itt a nagy, régi bajnokok közül egy sem, aki tudja, hogy ilyenkor hogyan kell reagálni. Még senki sem találta érettnek magát arra, hogyan kell igazi vezetőnek lenni. Nagy Viktor azért igyekezett tenni a csapat összeboronálásában, és a stáb partner volt mindenben, amiben kellett.”

A parti legeredményesebb, négy gólt jegyző játékosa, Vámos Márton a „Megérkeztetek az Európa-bajnokságra” felvetésre így reagált az interjúzónában: „A játékunk lehet, hogy most érkezett meg.”

Balkezesünk amondó, most az a lényeg, hogy bent vagyunk a nyolc között: „Nagy kő esett le a szívünkről, főként azért, mert ilyen rosszul játszottunk a csoportban. A németek ellen enerváltnak éreztem magam és a társaságot is, ezt most félre tudtuk tenni, és így játszottunk, bár sok gólt kaptunk azért. A szerbek ellen százhúsz százalék kell, egyet sem lehet hibázni, mert megbosszulja magát. Nekik fogunk menni. Magas szinten vízilabdáznak, többen több tíz éve együtt vannak, ismerik egymás mozdulatait, miközben mi mégiscsak egy formálódó csapat vagyunk.”

07.22_hun_ned_mvlsz-42.jpgAz újabb felvetésre, miszerint ez a győzelem ad-e a csapatnak némi megnyugvást, Vámos Márton így válaszolt: „Csak kicsit, de nem azért jöttünk, hogy az ötödik-nyolcadik helyért játszunk. Annyiból van megnyugvás, hogy a csoportbeli rossz játékot talán sikerült kicsit kijavítani. Innentől kezdve nincs mellébeszélés, tettekre van szükség mindenkitől!”

A két gólt is szerző védőnk, Pohl Zoltán így értékelt:
 

33. Európa-bajnokság, Barcelona
Férfiak, a 8 közé jutásért
Magyarország-Hollandia 12-9 (5-4, 4-2, 2-1, 1-2)
Piscines Picornell, vezette: Paoletti (olasz), Koryzna (lengyel)
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Vámos 4, Mezei, Jansik D., Kovács G., Erdélyi 1, Bátori 1. Csere: Angyal 1, Manhercz, Zalánki 3, Bedő, Pohl 2. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
HOLLANDIA: Wagenaar - Winkelhorst 1, van der Horst, Lindhout, M. Filipovic 2, Janssen, Koopman 2. Csere: van den Burg 1, van Ijperen 1, Gottemaker 1, Muller, Lucas 1. Szövetségi kapitány: Robin van Galen
 
További eredmények
A 13-16. helyért
Grúzia-Törökország 15-10
Málta-Szlovákia 6-11
A 8 közé jutásért
Németország-Görögország 5-13
Montenegró-Románia 15-5
Franciaország-Oroszország 9-12

Következik
Helyosztók - július 24., kedd
A 15.helyért

Törökország-Málta
A 13. helyért
Grúzia-Szlovákia
A 9-12. helyért
Hollandia-Románia, 13:30
Németország-Franciaország, 15:00
Negyeddöntő
Szerbia-Magyarország, 17:00
Horvátország-Montenegró, 18:30
Olaszország-Oroszország, 20:30
Spanyolország-Görögország, 22:00
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb
barcelona