cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Fájó vereség, a csoportelsőség elfelejthető

2018. július 18. 20:07

Férfiválogatottunk a barcelonai Európa-bajnokság rangadóján 12-5-ös vereséget szenvedett Olaszországtól, így készülhet a nehéz folytatásra.

„Agresszív vízilabda felé terelték ezt a mérkőzést, melyet általában nekik hagyni szoktak, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy az ilyen helyzetekben alkalmazkodjunk, és emellett a saját játékunkat a legjobban tudjuk játszani, miközben ilyen nehézségekkel is megküzdünk. Nem gondolom, hogy nagyon különböző lesz majd a barcelonai játékuk, ezt a stílust fogják követni, melyből most kaptunk némi ízelítőt – nagyon jó, hogy ez az ízelítő most érkezett.”

Április 6-án, Rijekában fogalmazott így Märcz Tamás, miután válogatottunk az Európa Kupa Szuperdöntőjében 10–5-ös vereséget szenvedett Olaszországtól. Azóta kis túlzással állandó témát szolgáltatott az Európa-bajnoki rangadó, lévén mindenki pontosa tudja, nem kis téttel bír: a sorsolás után ugyanis kiderült, a parti győztese fél lábbal az elődöntőben találja magát, míg a vesztesre várhatóan a címvédő szerbek (akik persze nehezen győzték le 11-9-re az oroszokat!) várnak a négy közé jutásért. Nem véletlen, hogy játékosaink is afféle előrehozott negyeddöntőről érkezetek, de nem voltak ezzel másként az olasz játékosok sem. Keretükben, mint már beszámoltunk róla, nem lehetett ott Matteo Aicardi, az együttes centere, akinek hiányát igencsak érezhetik – más kérdés, nálunk pedig a szezonban parádésan játszó Jansik Szilárd nincs itt, azaz ebből a szempontból talán írhatjuk 1-1.

07.18_hun_ita_mvlsz-50.jpgA mérkőzés előtt a két csapatkapitánynak, Nagy Viktornak és Pietro Figliolinak eligazítást tartott a görög és az orosz játékvezető, jelezve, nem tűrik majd a brutalitást. Nos, az első negyed után azt írtuk, nem is lett volna erre szükség. Nem, mert sajnos szakadék tátongott a felek között… Odaát két emberelőnyös gólt, három találat akcióból – nálunk semmi…. Mezei Tamás és Bedő Krisztián három kiállítást harcolt ki, de miután az első kettőnél még hátárnyban is rámentek Vámos Mártonra, megakadt minden. A harmadiknál aztán lőhetett egyet, de a blokk a helyén volt. Mi nem bírtunk Bodegassal, de nem bírtuk igazán senkivel. Hiába kért Märcz Tamás időt 3-0-nál, nem volt foganatja.

S miután a második negyedben Figlioli távolija is beakadt, a felettébb csúnya 0-6 állt a táblán… Bátori Bence a 10. percben kettős előnyből szerezte az első gólunkat, amire átellenben Velotto válaszolt. A hatodik olasz játékos jegyzett gólt ekkor, ami sok mindent elárult a rivális komplett jellegéről…

A teljes reménytelenségben aztán magára talált a társaság, Erdélyi Balázs lőtt gólt, majd Manhercz Krisztián „tett be” két fórt, miközben hátul rendeztük a sorainkat, Nagy hátrányban védte Bodegas húzását. Így „csak” mínusz hárommal mentünk a nagyszünetre – ami lehetett volna még kedvezőbb, ha a végén Jansik Dávid lövése del Lungo kezéről nem a kapufára pattan.

07.18_hun_ita_mvlsz-46.jpgTérfélcsere után Bedő háromszor támadásnál került nagy helyzetbe – kétszer a kapus védett, egyszer pedig a kapufa hárított. S miután Jansik a fára húzott egy fórt, a védekezés összeállása ellenére sem sikerült közelebb férkőznünk. Tetézte a gondokat, hogy az olaszok aztán Gallo pontos lövésével elmozdult a saját holtpontjáról, ami a mérkőzés pszichológiai tényezőit befolyásolhatta. Zalánki Gergő és Velotto végleges páros kiállítása után Erdélyi volt pontatlan emberelőnyben, majd di Fulvio keserítette az életünket. Újra öt lett közte (4-9), időt is kértünk. Bedő kapufája a végén pedig azt jelentette, hogy a harmadik negyedben sem sikerült gólt szereznünk.

A záró menetben Nagy Viktor reflexeit erőteljesen tesztelhették az olaszok, hiszen szétesett a védekezésünk, kapusunk azonban állta a sarat. Di Fulvio, Figlioli és Molina viszont egyaránt lefordulás után (!) mattolta, 1:33 volt hátra, mi tagadás, a végét vártuk. Mindez Angyal Dániel húzása után 5-12-nél jött el, ami után nyilván lesz mit elemezni a csapatnak. Folytatás pénteken Németország ellen.

07.18_hun_ita_mvlsz-53.jpg33. Európa-bajnokság, Barcelona
Férfiak, 2. forduló
A-csoport
Magyarország-Olaszország 5-12 (0-5, 4-2, 0-2, 1-3)

Piscines Picornell, vezette: Stavridis (görög), Naumov (orosz)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos, Jansik D., Kovács G., Erdélyi 1, Bátori 1, Bedő. Csere: Angyal 1, Manhercz 2, Zalánki, Mezei, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OLASZORSZÁG: del Lungo – di Fulvio 2, Figloili 2, Renzuto 1, N. Presciutti, Bodegas 2, Echenique. Csere: Molina 2, Fondelli, Velotto 1, Gallo 2, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

További eredmények
A-csoport

Németország-Grúzia 10-9
B-csoport
Montenegró-Málta 17-5
Spanyolország-Franciaország 7-4
C-csoport
Horvátország-Törökország 23-2
Görögország-Hollandia 12-7
D-csoport
Románia-Szlovákia 9-5
Oroszország-Szerbia 9-11

Következik
3. forduló - július 20., péntek

Szerbia-Szlovákia, 11:00
Németország-Magyarország, 12:30
Grúzia-Olaszország, 14:00
Törökország-Hollandia, 15:30
Oroszország-Románia, 17:00
Málta-Franciaország, 18:30
Horvátország-Görögország, 20:30
Montenegró-Spanyolország, 22:00

Az Eb teljes eredménysora, programja – itt olvasható
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb
barcelona