cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Születésnap – és vágy a revánsra

2018. július 17. 19:00

Märcz Tamás 44. születésnapján természetesen az olaszok elleni szerdai csoportrangadó jelentette a legfőbb témát. Vámos Márton elmondta, felkészültek a várhatóan extrém fizikai ütközetre, és képesnek tartja a csapatot a győzelemre.

„A külföldiek még annál is inkább sportnemzetként tartanak számon minket, mint mi magunkat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a válogatott elfogadta a meghívásunkat, a próféta szóljon belőlem, de szerintem az Európa-bajnok válogatottat látjuk itt.”

Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

dr. Kovács Barnabás, a barcelonai konzulátus vezetője fogalmazott így, amikor még hétfőn este a Camp Nou közelében levő Futballáriumban látták vendégül férfiválogatottunkat, illetve a magyar delegáció képviselőit, ideértve a helyszínről tudósító médiamunkásokat. Büszke is volt a legendássá váló hely alapító-tulajdonosa, Büki Péter és kedves felesége, Beke Erika, akik lesték honfitársaik kívánságát, így nagyon jó hangulatú, kötetlen estének lehettünk részesei.

Másnap, azaz kedden délben már edzésen volt jelenése a társaságnak, méghozzá szanatóriumi körülmények között: a Piscines Municipals de L’Hospitalet idilli medencéjében vezényelt edzést a szakmai stáb, élén a 44. születésnapját ünneplő Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal, aki megjegyezte, hogy „Nem igazán szeretem, ha világverseny közben van a születésnapom, de előfordult már néhányszor… Nem szeretem, ha eltereli a figyelmet a fontosabb dolgokról, de azért este várhatóan egy tortával megemlékezünk erről a napról.”

Az edzés amúgy meglehetősen érdekesnek bizonyult abból a szempontból is, hogy a 20. percében megjelent a szerdai rivális, az olasz válogatott. Märcz Tamás és Alessandro Campagna, a két hadvezér barátsággal köszöntötte egymást (érdekesség, olimpiai bajnokunk játékosa is volt az olasz szakembernek…), majd kapitányunk Valentino Gallóval ölelkezett össze: „Felköszöntöttünk egymást”. Na, igen, az olaszok 8-asa a 33. születésnapját ünnepli éppen.

IMG_0904.JPGAmíg a mieink a vízben gyakoroltak, Bodegasék nyújtottak a parton, és közben voltaképpen minden szem a medencére szegeződött. Campaga is így tett, miközben újságírói kérdésre diplomatikusan csak annyit mondott: „Tiszteljük a magyar válogatottat, nem a rijekai meccsből indulunk ki, szoros találkozót várok.”

A felek nem lebecsülve az ellenfeleket, már-már negyeddöntőnek tekintik az összecsapást, pontosan tudják, a csoportelső útra nagyságrendekkel könnyebb lesz, mint aki esetleges másodikként majd várhatóan a szerbek mellé kerül…

IMG_0912.JPGA grúzok elleni partiról még annyi, hogy Pohl Zoltán állát két öltéssel kellett összevarrnia dr. Szigeti Istvánnak – merthogy miként a Ferencváros ifjú védője elmondta: „Valószínűleg el lehetett törve az egyik grúz játékosnak a fülvédője, és az sértette fel az államat. Most nem mehettem vízbe, szárazföldi munkát végeztem, de holnap játszhatok.”

Az olasz kapitány által szóbahozott, rijekai Európa Kupa-meccsen 10-5-re nyert a rivális – a mérkőzés számunkra leginkább arról marad emlékezetes, hogy Vámos Mártonra már-már „utaztak” az olaszok, minden eszközt bevetettek, hogy semlegesítsék balkezesünket. Aki elmondása szerint felkészült a hasonló fogadtatásra: „Az a mérkőzés maradandó nyomokat hagyott bennem és a csapatban is, most szeretnénk revánsot venni. Fizikálisan kemény mérkőzésre számítunk, ami várhatóan már a brutalitás határait fogja feszegetni, de erre készülünk az edzésen is egy-két gyakorlattal.” A felvetésre, hogy ilyenkor kell higgadtnak maradni, így reflektált: „Nem szabad, hogy valaki esetleg egy négypercest kapjon, mert az akár az egész Eb-re kihatással lehet. Nem akarok esélyeket latolgatni, de úgy gondolom, meg tudjuk verni az olasz válogatottat.”

IMG_0914.JPGHasonlóképpen fogalmazott Märcz Tamás is, aki elárulta, a tréningen már célirányosan az olasz meccsre irányuló gyakorlatokat végeztek. Az olasz válogatott hétfőn komoly erődemonstrációt tartott, 14-1-re kiütötte Németország csapatát – erről így vélekedett: „Nagyon jó fizikai állapotban vannak, az látszik, de ez nem lep meg, hiszen több idejük volt felkészülni, mivel nem voltak érdekeltek a Világligában. A honosított játékosaikat jól beépítették, és Matteo Aicardi hiányát is nagyon jól megoldották. Nagyon agresszív, magas iramú játékukkal sok hibára kényszerítették a németeket, ezért alakult ki ez az extrém eredmény.”

Amiben egyetértenek az amúgy persze délután videózó, este újabbat edző felek: most kiélezett, akár egygólos meccsre van a legnagyobb esély.

33. Európa-bajnokság, Barcelona
Következik
2. forduló - július 18., szerda
Horvátország-Törökország, 11:00
Németország-Grúzia, 12:30
Románia-Szlovákia, 14:00
Görögország-Hollandia, 15:30
Montenegró-Málta, 17:00
Oroszország-Szerbia, 18:30
Magyarország-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Franciaország, 22:00
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
eb
barcelona