cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Senkinek sem lesz sétagalopp ellenünk!”

2018. július 15. 19:48

Märcz Tamás szerint jelen helyzetben nem érdemes helyezésekről beszélni, sokkal fontosabb, hogy csapatunk kiadja magából azt, amit tud. A fejlődési lehetőség nagy, az olimpiára érhet be a társaság, de már most is képes partiban lenni bárkivel. Speciel jól bizonyítja ezt a csütörtöki, zágrábi győzelem is. Hétfőn 15:30-tól Grúzia ellem kezdünk.

Ültél mostanában motoron?
Igen, ültem – sejtem, miért kérdezed…
Bármennyire abszurd, a tavalyi, vébé előtti esésed megismétlése jó ómen lehetne…
Köszi, kihagyom az esést. De rátapintottál arra, hogy nekem is eszembe jutott… Akkor, a tavalyi BENU-kupa előtt hasaltam el egy jókedvű motorozás során, ezért kellett a tornán hosszú ujjú ingben lennem nekem is, és ezért a stábnak. Most nem ez volt az oka a hosszú ujjú ingnek, egyszerűen csak ezt választottuk. Egyébként pont egy hete ültem motoron és végigfutott a gondolat bennem hogy, mi történt egy éve, de gyorsan elillant, soha többé nem történhet ilyen, egyébként nem is tervezem, hogy nagy motoros leszek a jövőben.
Nem csak emiatt volt más ez a felkészülés.
Valóban. Rövidebb volt, de rendkívül intenzív. Nagyon sok éles tétmérkőzés volt bele sűrítve a nyárba, amit be kell, hogy valljam, nagyon élveztem és nagyon érdekes tapasztalat volt. Klubedzőként háromnaponta, de minimum hetente jönnek sorban, kapitányként általában más. Így, hogy ezen a nyáron gyakorlatilag folyamatosan meccsben voltunk, állandó kommunikáció volt a csapat és a stáb között, ahogy mondani szokták, élesben szoktuk egymást. Úgy gondolom szükség is volt rá.
Pont emiatt a fizikai felkészítés kevesebb szerepet kapott, nem? Talán jobban támaszkodtál a klubedzők munkájára.
Valóban nem a szokásos felkészülés volt ez a mostani, hiszen nagyon rövid volt a rendelkezésre szánt idő. A végletekig játszott ötmeccses bajnoki döntő, a Bajnokok Ligája nyolcas döntő ellenére jó fizikai állapotban voltak és vannak a játékosaink. Bármennyire le voltak terhelve, nem láttam rajtuk kimerültség jeleit. Hat nap alatt hat meccset játszottunk egy héttel a genovai Bajnokok Ligája esemény után, jó néhány egri és szolnoki pólósunk szerepelt, láttuk, hogy milyen jól. Véleményem szerint egyébként ez inkább mentális hozzáállás kérdése. Ha tudod, mi a feladatod, és tudod, mit akarsz elérni, akkor mindent a pozitív oldaláról fogsz meg, mint ahogy most sok kerettag tett.
Megleptek?
A rövid felkészülési idő ellenére igyekeztem tökéletesen megtervezni ezt az időszakot, hogy azok a játékosok, akiknek szüksége volt hozzájussanak pihenőkhöz. Sokszor nem is a tényszerű pihenőnap a fontos, hanem a kiszakadás a monotóniából. Voltak viszont olyan játékosok, akik alig várták, hogy a válogatott időszak érkezzen, mert játszani akartak. Őket nem szabadott visszafogni, hanem inkább teret adtam nekik. Persze a válogatott szakmai stábja menet közben igyekezett olyan regenerációs eszközöket bevetni, ami elősegítette, hogy fittek maradjanak. Nem volt véletlen, hogy az előzetesen kigondolt tizennyolcas keret helyett végül huszonegy játékos kapott meghívót, jól jött, hogy négy kapus dolgozott velünk. Bevallom, még az is megfordult a fejemben, hogy egy-két játékost pluszban behívok, de végül ezt elvetettem. A lényeg, hogy érdekes, hosszú távon feltétlen előremutató tapasztalattal gazdagodtunk.
MVLSZ_JPN_HUN_ffi_20180620_MaD_019.jpgMinden úgy alakult, ahogy tervezted?
Nagyjából igen. Az egyetlen nem várt, kellemetlen esemény Jansik Szilárd sérülése volt. Sajnos egyetlen mérkőzésen, tornán sem tudtam bevetni, és így le kellett mondanom arról, hogy az Európa-bajnokságon szerepelhessen.
Nem tévedünk nagyot, ha azt álltjuk, alapesetben már-már biztos lett volna a helye a csapatban?
Az évközi válogatott összetartásokon, mérkőzéseken, és a klubjában nyújtott teljesítménye alapján reális esélye lett volna erre, igen. Bíztam benne, hogy felépül, sőt aztán reménykedtem abban, legalább egy edzőmeccsen be tudom küldeni, de végül az ő jövőbeni használhatósága miatt le kellett erről tennem. Nagyon jó szellemű, fontos szereplője a jelenkori magyar vízilabda életnek, amit reményeim szerint a következő években a válogatottban is tud majd bizonyítani.
Szilárd esetét leszámítva minden más stimmelt?
Mondhatjuk, igen. Érdekes helyzetet teremtett az említett okok miatt a különböző helyzetekből érkező játékosok egybegyúrása, a munkafolyamatokat is alaposan szelektálni kellett közöttük. Ezért is jó, hogy a szakmai stáb viszonylag nagyszámú, nem egyedül kellett mindent csinálnom, ami felemésztette volna az energiát.
A mai világban ez egyértelmű egy bizonyos nívó felett.
Én is ezt gondolom. A részmunkát más-más csinálja, így áll aztán össze a nagy egész. Mátéfalvy Csaba nagy szakértelemmel dolgozott elsősorban a kapusokkal, de sokszor a játékosok számára vonatkozó lábmunkát is vezényelte, mi pedig Németh Zsolttal igyekeztünk jól megosztani a terheket, ami a taktikai és egyéni képzések terén adódott. Mi tagadás, néha kevésnek éreztük magunkat a munkafázisok leosztásánál, de aztán bírtuk a strapát. A duisburgi torna során nem akartam például külsős emberre bízni az itthon maradókat, Zsolt inkább szintén maradt, ő a meghosszabbított jobb kezem, ezzel is jelezni akartam, minden itthon maradt játékos érezze annak az időszaknak a fontosságát is.
Hogy jellemeznéd a csapatodat? Mit szeretnél látni?
Ezen a nyáron a sok csere miatt áthangoltuk a képet. Védőfronton például Angyal Dániel, Jansik Dávid és Pohl Zoltán személyében hiába van a keretben három új játékos, sikerült megőrizni a tavalyi stabilitást, amihez viszont nagyobb gyorsaság párosul. Ez lehet például az egyik nagy fegyverünk!
Tudatos alappillér?
Egyértelműen. Minél gyorsabban felérünk az ellenfél kapuja elé, annál több időnk jut a jól szervezett támadások lebonyolítására. Hiszek abban, hogy a védőjátékosaink sokat tudnak ezért tenni. De legalább ennyire fontos, hogy a tavalyi évhez képest több labdaszerző játékosunk van, ezáltal több labdát is szerzünk, ami a lefordulásokban mutatkozik meg, ami szintén erőssége lehet a csapatnak. Kiemelném még azt is, hogy a góllövés is megoszlik a játékosok között, hat-hét-nyolc emberünk lövi a gólok hetven százalékát, köztük a hátvédek. Fontos karakterisztikája a válogatottnak ez is. Szóval, vannak olyan taktikai elemeink, amik hozzásegíthetnek bennünket a jó szerepléshez. De mielőtt hurráoptimista lennék, tudjuk, hogy messze nincs még kész ez a csapat.
A gyenge pontok?
Vannak ilyenek, de még véletlen sem beszélnék róla, fejtsék meg őket az ellenfelek, ha tudják. Amikkel egyáltalán nem vagyok elégedett, azokat remélem az olimpiáig hátralévő időben sikerül maradéktalanul kijavítanunk. Nem véletlen hangoztattam, hogy ennek a csapatnak az olimpián kell odaérnie a mezőny elejére.
MVLSZ_VL_HUN_JPN_ffi_20180622_Madar_David_013.jpgMost nagyjából hova tehető?
Tekintettel arra, hogy korban és összeszokottságban van három-négy olyan rivális, aki nagyon patent, valahol mögöttük. De amíg ők, ha nem is lesznek rosszabbak, jobbak sem nagyon, míg nálunk más a helyzet. A jelenlegi szintünknél még sokat, nagyon sokat javulhatunk – és javulunk is, ebben biztos vagyok!
Akkor ne a mostani Európa-bajnokságon várjuk a kiugrást?
Reálisan Tokióban, de ez nem jelenti azt, hogy most megelégednénk a jelenlegi helyzettel. Miután ebben a csapatban is nagy a potenciál, bármikor bárki ellen képes lehet olyan produkcióra, ami után örülhetünk. Nem kell, nem szabad most helyezésben beszélni, gondolkodni, miközben természetesen minden magyar vízilabdázó, minden válogatott játékos, szövetségi kapitány ugyanazzal a céllal várja az adott mérkőzést.
Némiképp analóg a helyzet a tavalyihoz: a vébé előtt sem soroltak minket az esélyesek közé, s talán most sem…
Ilyen nagy szerkezeti változásnál törvényszerű, hogy nem feltétlenül azonnal jön az eredmény, ennek ellenére látjuk az erényeinket, ami komoly problémákat okozhat az ellenfeleinknek.
Terv szerint először az olaszoknak?
Így van. Amikor szezon közben Rijekában, az Európa Kupában magabiztosan legyőztek bennünket, talán kicsit hátra is dőltek, na, a magyarokkal idén könnyebb dolgunk lesz. Nos, az utóbbi néhány hét eseményei megingathatta őket és a többieket is, szóval, amit bizton ígérhetek: senkinek sem lesz sétagalopp az ellenünk vívott mérkőzés!

Férfiválogatottunk Európa-bajnoki csapata
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

 
33. Európa-bajnokság, 2018. július 14-28., Barcelona
Férfiak

A-csoport
Magyarország 

Olaszország 
Németország 
Grúzia 

B-csoport
Montenegró 
Spanyolország 
Málta 
Franciaország 

C-csoport
Görögország 
Horvátország 
Hollandia
Törökország

D-csoport
Szerbia 
Oroszország 
Románia 
Szlovákia
 
1. forduló - július 16., hétfő
Montenegró-Franciaország, 11:00
Oroszország-Szlovákia, 12:30
Törökország-Görögország, 14:00
Grúzia-Magyarország, 15:30
Horvátország-Hollandia, 17:00
Németország-Olaszország, 18:30
Szerbia-Románia, 20:30
Málta-Spanyolország, 22:15

2. forduló - július 18., szerda
Horvátország-Törökország, 11:00
Németország-Grúzia, 12:30
Románia-Szlovákia, 14:00
Görögország-Hollandia, 15:30
Montenegró-Málta, 17:00
Oroszország-Szerbia, 18:30
Magyarország-Olaszország, 20:30
Spanyolország-Franciaország, 22:00

3. forduló - július 20., péntek
Szerbia-Szlovákia, 11:00
Németország-Magyarország, 12:30
Grúzia-Olaszország, 14:00
Törökország-Hollandia, 15:30
Oroszország-Románia, 17:00
Málta-Franciaország, 18:30
Horvátország-Görögország, 20:30
Montenegró-Spanyolország, 22:00

 A 8 közé jutásért - július 22., vasárnap
A2-C3, 17:00
A3-C2, 18:30
B2-D3, 20:30
B2-D2, 22:00
 
Negyeddöntő - július 24., kedd
D1-A2/C3, 17:00
B1-A3/C2, 18:30
C1-B2/D3, 20:30
A1-B3/D2, 22:00
 
Elődöntő - július 26., csütörtök
D1/A2/C3-C1/B2/D2, 20:30
B1/A3/C2-A1/B3/D2, 22:00

Helyosztók - július 28., szombat
A 7. helyért, 16:45
Az 5. helyért, 18:15
A 3. helyért, 20:30
Döntő, 22:15
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
eb
barcelona