cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Bíró Atttila: „Nem érdemeltünk többet”

2018. július 15. 0:06

Bíró Attila igyekszik tudatosítani játékosaiban, hogy két-két és félnegyednyi jó játék nem elég ezen a szinten. A spanyolok elleni 13-9-es vereség okait ebben látja legfőképpen, no és a hazaiak ellenállhatatlan centerjátékában.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk négygólos vereséggel kezdte a barcelonai Európa-bajnokságot. Válogatottunk a nagyszünetben még csupán egygólos hátárnyban volt, ám a végén 13-9-re nyert a vb-ezüstérmes Spanyolország.

Bíró Attila szövetségi kapitány így értékelt közvetlenül a lefújás után: „A centerjátékuk a világon talán a legjobb – ez sajnos látható is volt. Az elején még jól semlegesítettük őket, ám amikor kezdtünk fáradni, könnyebben kaphattak és kaptak is fórokat, amelyeket ráadásul be is lövöldöztek. Sokkal hatékonyabbak voltak tehát centerjátékban. És ott van még az emberhátrányos védekezésünk, ami finoman fogalmazva nem volt a legjobb…”

Ami pedig a támadásokat illeti, a szakvezetőnek itt is van hiányérzete: „Oké, hogy a végén elkezdtük belövöldözni azokat a kegyelem kiállításokat, amelyekkel próbálták kozmetikázni a fórokat, de ez kevés. Nem érdemeltünk többet, mert azt a keveset, amit az elején kaptunk, nem használtuk ki.”

S hogy mennyi pozitívumot látott a kapitány? Őszinte volt: „Lehetne párat sorolni, de egy 13-9-es vereség után inkább nem érdemes… Voltak jó momentumaink, igen, ugyanakkor két vagy két és félnegyednyi jó játék kevés ezen a szinten. Itt már öt perc alatt több góllal el tud menni egy mérkőzés. Ezt a dekoncentrációs hibát sürgősen javítani kell, hátul stabilizálni magunkat.”

Többen felvetették, két és fél éve, a belgrádi Európa-bajnokságon is négygólos vereséggel nyitott a csapat, aztán megnyerte az Eb-t – ezzel kapcsolatban így reagált Bíró Attila: „Nem hiszek a babonákban, a számmisztikában. Jól hangzik, de nem foglalkozom vele. Javulnunk kell, és akkor igen, bármi megtörténhet.”

Spanyol kollegája, Miguel Oca értelemszerűen elégedett nyilatkozott: "Nagyon nehéz dolgunk volt az erős magyar csapat ellen. Az első három negyedben remekül védekeztünk, és jól lőttük be az emberelőnyeinket. Van még négy meccsünk a csoportban, hogy tovább javuljunk."

Legeredményesebb játékosunk, a négy gólig jutó Szilágyi Dorottya is önkritikusan fogalmazott: "Nem hiszem, hogy jól játszottam, igaz, jobban ment, mint az elmúlt időszakban. Ahhoz, hogy nyerjünk, mindenkinek száztíz százalékot kell nyújtani, főleg egy ilyen, hazai pályán szereplő csapat ellen. Az elején egy kicsit meg voltak szeppenve, de mi is. Nem tudom, hogy ez minek tudható be, hiszen rajtuk talán nagyobb volt a nyomás, hazai pálya, első mérkőzés. Mindegy, ez így alakult. Fel voltunk készülve az emberhátrányokra, mégsem úgy védekeztük le a lehetőségeiket, ahogyan gyakoroltuk, pedig orrba-szájba ment edzésen. Elöl a lőtt gól mennyisége elég egy jó győzelemhez, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennyi gólt kapjunk két játékosuktól."

33. Európa-bajnokság, Barcelona
Nők, 1. forduló
B-csoport

Magyarország-Spanyolország 9-13 (2-3, 2-2, 1-3, 4-5)
Piscines Picornell, vezette: Margeta (szlovén), Paoletti (olasz)
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Szilágyi 4, Parkes, Szücs, Illés, Keszthelyi 1, Leimeter 2. Csere: Gurisatti 1, Horváth B., Gyöngyössy, Csabai 1, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
SPANYOLORSZÁG: Ester - A. Espar 1, B. Ortiz 6, M. Ortiz, Lloret, Pena, Leiton 1. Csere: Bach, C. Espar 1, Forca, Gual, Garcia 4. Szövetségi kapitány: Miguel Oca Gaia

További eredmények
A-csoport
Hollandia-Horvátország 21-1
Izrael-Olaszország 2-21
Franciaország-Görögország 5-12
 
B-csoport
Oroszország-Törökország 35-4
Szerbia-Németország 8-9

A vasárnapi program
Nők, 2. forduló

Törökország-Magyarország, 14:00
Szerbia-Oroszország, 15:30
Izrael-Hollandia, 17:00
Horvátország-Franciaország, 18:30
Olaszország-Görögország, 20:30
Németország-Spanyolország, 22:00
 
Az Eb teljes eredménysora, programja - itt olvasható
Vízilabda hírek
Női válogatott
eb
barcelona