cover image
Egyéb

FINA Év legjobbja-szavazás: három magyar a jelöltek között!

2013. október 18. 11:47

Három magyar vízilabdázó, Nagy Viktor, Varga Dénes, illetve Bujka Barbara is szerepel a FINA által szervezett, az év legjobbját kiválasztani hivatott szavazás jelöltjei között.

A FINA minden évben megválasztja az év legjobbjait minden szakágában, külön a férfiak és a nők között. A szavazást bonyolító hivatalos lap, a FINA Aquatics World Magazine ma küldte ki a szavazólapokat a FINA 202 tagszövetségének, valamennyi, a FINA bizottságaiban tevékenykedő sportdiplomatának, illetve a nemzetközi szaksajtó legtekintélyesebb képviselőinek.

A szavazólapokon minden diszciplinánál öt-öt versenyző szerepel – az úgynevezett „shortlist”-re a FINA illetékesei az adott évben legjobb teljesítményt nyújtók kerülnek fel (általában objektív mérce, azaz a szerzett érmek alapján – így például a női úszók között ott szerepel Hosszú Katinka is).

Vízilabdában az elért eredmények mellett sokat nyomnak a latban a különdíjak, illetve például az idei évben a barcelonai világbajnokságon a Dream Team-tagság. Mindezek alapján nem meglepetés, hogy három magyar vízilabdázó is felkerült a FINA-szavazólapjára. A férfiaknál a vb MVP-je, Varga Dénes, valamint a legjobb kapusnak választott Nagy Viktor, míg a hölgyeknél a vb álomcsapatába beválasztott Bujka Barbara szerepel az ötös listán.

Íme, a FINA-szavazólapon szereplők névsora a vízilabdázóknál (ABC-rendben, ahogy az eredetin is szerepel):

Férfiak: Alekszandar Ivovics (montenegrói), Nagy Viktor, Sandro Sukno (horvát), Vanja Udovicsics (szerb), Varga Dénes.
Nők: Bujka Barbara, Laura Ester (spanyol), Jennifer Pareja (spanyol), Jekatyerina Prokofjeva (orosz), Rowena Webster (ausztrál).

A végeredmény miatt azonban még izgulhatunk egy darabig, azt ugyanis csak a jövő januárban megjelenő FINA Aquatics World Magazine-ban teszik közzé. Reméljük, a férfiaknál végre magyar lesz a befutó, az elmúlt három évben ugyanis a dél-szlávok uralták a voksolást: 2010-ben Vanja Udovicsics, 2011-ben Filip Filipovics, tavaly pedig a horvátok kapusa, a műtét előtt álló Josip Pavic lett az Év legjobb vízilabdázója.
Vízilabda hírek
fina