cover image
Egyéb

Varázslatos szolnoki védelem – ötödik meccs dönt az aranyról!

2018. május 23. 18:54

Cseh Sándor csapata fantasztikus védekezéssel 8–7-re nyert az E.ON Férfibajnokság döntőjének negyedik mérkőzésén az FTC ellen, így szombaton a Komjádiban 17 órától az ötödik, mindent eldöntő mérkőzés dönt a bajnoki címről.

„Nagyon nagy, szoros meccs lesz, amelyen nyer a Dózsa!” – mondta a szolnoki vízilabdaélet egyik, ha nem a legnagyobb legendája, Urbán Lajos. Az őt körülvevő hazai szimpatizánsok, szakemberek nem vitatkoztak Lajos bá’-val – a ferencvárosiak persze mást gondoltak. Nagyon mást. Így közöttük Nyíri Zoltán operatív igazgató, aktív masters világbajnok pólós, aki természetesen bajnokavatást jövendölt.

Egy szó, mint száz, mindenki fogadkozott, garantált volt már csak ezért is az öldöklő ütközet. Az FTC a meccsre vb-ezüstérmes magyar válogatottal bővült, hiszen az edzői stáb benevezte az első két találkozón lelátóra ültetett Manhercz Krisztiánt is. Ami egyúttal azt is jelezhette, a posztján játszó Varga Dénes derékfájdalmait ebből a szempontból is illik komolyan venni.

A nyitó negyedben az olimpiai bajnok ott volt sokat a vízben, kétszer lövéssel is próbálkozott, de hiába. Hiába, mint társai. A házigazda ugyanis piszok jó védekezéssel nyitott, a blokkok a helyükön voltak, Nagy Viktor erre is alapozva védett nagyokat. Így hiába harcolt ki két fórt is Szlobodan Nikics, gól nélkül maradt a Fradi. Nem úgy a Szolnok! A szimpla fór végén a mintaszerűen megjátszott akció végén Zsivko Gocsis passzát az újdonsüt apuka, Mezei Tamás „tette be”, kettős fórból pedig Zalánki Gergő volt kíméletlen.

Az eredmény alakulása: 1–0, 2–0

017.jpgA második negyed is rosszul indult ferencvárosi szempontból: Nikics újabb kiállítást brusztolt ki a kapu előtt, de Manhercz lövését a blokk és Nagy együttes erővel hatástalanította, majd labdát szerzett Zalánki, elöl pedig Aaron Younger szabaddobása akadt be a bal felsőbe. Majd miután Milos Csuk kettős emberelőnyből repítette tovább a címvédőt, 4–0 állt a táblán! S miután az FTC sehogyan sem találta a szolnoki védekezés ellenszerét, Nagy Viktor pedig Vámos Márton és Nikola Jaksics lövését is védte, minden a Szolnok szája íze szerint alakult. Sőt! Milan Alekszics lövése emberelőnyből ugyan Vogel Soma hathatós közreműködésével a lécre pattant, a leggyorsabban Hangay Zoltán eszmélt – 5–0!

Ami aztán nem sikerült 15 perc alatt, abból 49 másodperc alatt pótolt valamit a Fradi: Jansik Szilárd és Vámos villant, ezzel pillanatok alatt meccsbe került Varga Zsolt együttese. A feszültség nőtt, mindkét oldalon kiosztott sárga lap is jelezte mindezt.

Az eredmény alakulása: 3–0, 4–0, 5–0, 5–1, 5–2

Térfélcsere után a korábbiaknál is forróbb pillanatok zajlottak a Szolnoki Arénában. Szirányi Balázs és Andrija Prlainovics harcát ötméteresnek ítélték, amit Vámos értékesített, majd szintén a balkezes világbajnok volt eredményes, miután egy centerben befújt szabálytalanság után lőtt szabaddobásból a kapuba. A hazaiak hevesen reklamáltak, Kósz Zoltán másodedző piros lapot kapott.

A Szolnok aztán jól reagált: Mezei fórból, Prlainovics akcióból talált be, ismét három volt közte (7–4). Igen ám, de egyrészt Stefan Mitrovics emberelőnyből szépített, majd szolnoki időkérés közben (!) Nagy Viktort cserével végleg kiállította Németh András játékvezető. A helyére beálló Kardos Gergely kivédte Varga Dénes lövését, majd Vámos és Prlainovics kapott páros kiállítást, óriási volt a feszültség a vízben és a lelátón egyaránt.

Az eredmény alakulása: 5–3, 5–4, 6–4, 7–4, 7–5

016.jpgTermészetesen ez már nem csökkent a végéig – sőt… A Szolnok fórban hibázott, átellenben Manhercz viszont pontos volt – 6:11-gyel a vége előtt 7–6-ra zárkózott a vendég alakulat. Zalánki és Szirányi páros kiállítása írta tovább a forgatókönyvet, nehéz, rettentő nehéz meccsé vált az összecsapás. Kis Gábor a fára lőtt egy nagy helyzetet fórban, megállt a Szolnok támadásban, ám mindezt sikerült védekezésével ellensúlyoznia. S miután pontban 4 perccel a vége előtt Alekszics bombájával szemben tehetetlen volt Vogel, 8–6-ra vezetett Cseh Sándor együttese.

Kardos emberhátrányban védte Mitrovics lövését, majd a sarokdobás után Zalánki blokkolta a szerb olimpiai bajnok újabb kísérletét. Aztán újabb FTC-fórt blokkolt ki a hazai fal, amely extázisban tette a dolgát. Varga Dániel kiejtette a kezéből a labdát, Nikics ellen kontra volt az ítélet, 1:20-szal a vége előtt a Szolnok időt kért. A kezében volt a meccs, és nem engedte ki. Jaksics szépített ugyan, de a hátralévő időben „lenyelte” a labdát a házigazda (Nyéki Balázs, az FTC msodedzője kapott még egy pirosat...), 8–7-es sikerével kiharcolta az ötödik meccset. Szombaton 17 órától tehát a Komjádi-uszodában döntenek a felek arról, ki lesz a bajnok.

Az eredmény alakulása: 7–6, 8–6, 8–7

009.jpg E.ON Férfibajnokság, döntő, 4. mérkőzés

Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo 8–7 (2–0, 3–2, 2–3, 1–2)
Szolnok Aréna, vezette:
Molnár P., Németh A.

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Zalánki 1, Mezei 2, Younger 1, Prlainovics 1, Jansik D. Csere: Bátori, Hangay Z. 1, Alekszics 1, Csuk 1, Kis G., Fülöp, Kardos (kapus). Vezetőedző: Cseh Sándor

FTC: Vogel – Vámos 3, Szirányi, Jaksics 1, Varga Dániel, Varga Dénes, Mitrovics 1. Csere: Sedlmayer, Madaras, Manhercz 1, Pohl, Nikics, Jansik Sz. 1. Vezetőedző: Varga Zsolt
(Teljes jegzőkönyv: itt)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

A döntő további programja
5. mérkőzés – május 26., szombat, 17:00
FTC-PQS Waterpolo–Szolnoki Dózsa, tv: M4 Sport

Vízilabda hírek
szolnok
ftc
döntő