cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női Világliga: Szücs Gabi újabb győztes gólja, most kilenc méterről

2013. június 2. 15:23

Akárcsak az első körben, ismét az utolsó másodpercekben győzött női válogatottunk a Világliga pekingi Szuperdöntőjében, ezúttal Kína ellen 14-13-ra.

Gyors gólváltásokkal kezdődött a mérkőzés, nálunk Szücs Gabi lőtte az elsőt, majd Bujka Barbara volt eredményes, de a kínaiak tartották a lépést, sőt, Szun Jating centergóljával 3-2-re vezettek, eztán viszont Horváth Brigitta egyenlített, majd 14 másodperccel a negyed vége előtt Szücs nyolcméteres bombájával már nálunk volt az előny (4-3).

Kifejezetten jól indítottuk a második részt, Antal Dóra és Bujka Barbara révén elmentünk 6-3-ra, később Keszthelyi egy keresztpassz után 7-4-re alakította az állást, ám a menetrendszerűen érkező emberelőnyökkel jól gazdálkodtak a hazaiak, ráadásul szerencséjük is volt, Zsang Kong egy lepattanót segített be, ezzel lett 7-7. Félidőben mégis mi vezettünk, az utolsó szó ugyanis Menczinger Katáé volt (8-7).

A harmadik részben végképp a kínaiaknak jött ki a lépés, háromszor is betaláltak, míg nálunk Takács Orsi átlövése akadt csak be, így az utolsó rész előtt a kétezer néző kifejezetten jól érezte magát a lelátón (9-10).

Csakhogy az utolsó negyedre nagyon összekapta magát együttesünk, 18 másodperc után Bujka Barbara egyenlített, majd egy percen belül újabb gól itt és ott – tőlünk ismét Takács volt eredményes –, kisvártatva pedig Tóth Ildi a védőjével a nyakában, svédcsavarral szerzett férfiaknak is becsületére váló centergólt (12-11). A kínaiak nehéztüzére, Ma Huanhuan egyenlített, hogy aztán a mérkőzés addigi menetéhez képest egy meglehetősen meglepő, két és fél perces gólszünet következzék – persze, próbálkozásban ekkor sem volt hiány, ám a kapusok is jól álltak a lábukon, meg a lécek is segítették őket többször. Egy időkérést követően emberelőnybe kerültünk, amiből Menczinger Kata mattolt kerek két perccel a duda előtt, ám a kínai fór is bement Szun Jating jóvoltából (13-13).
Ezután egy-egy eredménytelen támadást követően mi jöhettünk, és akárcsak az első nap az oroszok ellen, ismét Szücs Gabi engedte útjára a meccsnyerő lövést: most kilenc méterről akasztott egy bitang nagy gólt, 16 másodperccel a befejezés előtt, a maradék időt pedig okos, taktikai faultokkal sikerült kibekkelni.
Az oroszokat 13-9-re legyőző amerikaiak ellen a csoportelsőség lesz a tét az utolsó körben – ehhez mindenképp győzni kell, még ha büntetőkkel is.

Merész András:
„A harmadik negyedben elég mély hullámvölgybe kerültünk, de azért megmutattuk, hogy innen is van visszaút. Elég nehéz pillanatokat éltünk át, ám néhány játékos, akinek nagyon nem ment ekkor, a negyedikben megmutatta, hogy sokkal jobb teljesítményre is képes. A csapatszellem kiemelendő, ez kellett a mostani győzelemhez – ami nagyon fontos a későbbiekre nézve.”

Szücs Gabriella
„Fontos gólt volt az utolsó, nagy boldogság, hogy ezzel sikerült győzelemhez segíteni a csapatot. Szoros mérkőzés volt, és örömteli, hogy többnyire sikerült magas szinten teljesíteni. Az első és az utolsó negyed sikerült számunkra a legjobban, ekkor úgy játszottunk, ahogy elterveztük. Gangl Edina remekelt a kapuban, és a védekezésünk is elég jól működött ezekben az időszakokban. A kínaiak egyébként nagyon erősek, és nagyon keményen nyomtak, mi azonban jobban működtünk csapatként, nem egyénieskedtünk, a közös erőfeszítések hozták meg a sikert. És ennél nincs lényegesebb.”

Jegyzőkönyv

Magyarország–Kína 14-13 (4-3, 4-4, 1-3, 5-3)
Vezette: Teixido (ESP), Makihashi (JPN)

Magyarország: Gangl– Illés, Antal 1, Miskolczi, Szücs 3, Takács 2, Horváth 1, Keszthelyi 1, Tóth 1, Bujka 3, Garda, Menczinger 2.
Kína: Jang, Teng 1, Liu 3, Szun Judzsun 2, He 1, Szun Jating 1, Szong 1, Zsu 1, Mej, Ma 2, Zsang C. 1, Zsang L.

Emberelőnyök: 6/3, ill. 14/8
Ötméteres: –, ill. 1/1

A csoport másik mérkőzésén: Egyesült Államok–Oroszország 13-9.
Az állás két forduló után: 1. Magyarország 6 pont, 2. Egyesült Államok 4, 3. Kína 2, 4. Oroszország 0.
Az utolsó fordulóban: Magyarország–Egyesült Államok, Kína–Oroszország
Vízilabda hírek
Női válogatott