cover image
Egyéb

Euro Kupa: ferencvárosi címvédés Olaszországban!

2018. április 18. 20:08

A Ferencváros címvédőként utazott Olaszországba, az Euro Kupa döntőjének visszavágójára, melyet 8-5-re, összesítésben pedig négy góllal nyert Varga Zsolt legénysége. A zöld-fehér együttes két éven belül másodjára hódította el a második számú európai kupasorozat trófeáját - százszázalékos teljesítménnyel!

„Nehéz megmondani, hogy mire elég az egy gól. Néha nagyon nehéz még egy tetemesebb előnnyel is játszani. Én úgy gondolom, hogy most úgy megyünk ki, hogy mindenkiben az van száz százalékig, hogy nyernünk kell és pont. Ez a legfontosabb” – vezette fel az olaszországi visszavágót a klub honlapján Varga Zsolt vezetőedző. 
 
Sydney olimpiai bajnokának együttese biztató előjelekkel várhatta a második legnagyobb nemzetközi kupasorozat döntőjének mindent eldöntő, második felvonását, hiszen legénysége hibátlan teljesítménnyel, veretlenül menetelt a fináléig (14 mérkőzés, 14 győzelem), melynek első, márciusi mérkőzésén 9-8-as sikert aratott. A kérdés tehát adott volt, sikerül-e a címvédés a Ferencvárosnak, és a zöld-fehérek 2017. április 5. után újra magasba emelhetik-e az Euro Kupa trófeáját, ezúttal Busto Arsizióban?
 
Nos, ennek megfelelően, remekül kezdett a címvédő - a második percben Vámos Márton passzolt Szirányi Balázsnak, aki rögtön az ellenfél kapujába helyezte a labdát, megszerezve ezzel a vezetést a vendégegyüttesnek. Két perc sem telt el, mikor szabaddobáshoz jutott a Fradi, az első találatot előkészítő Vámos Márton pedig ezúttal magára vállalta a feladatot, és bombájával kettőre növelte az FTC fórját, majd nem sokkal később Madaras Norbert váltotta gólra csapata kettős emberelőnyét. A hajrában az első gól szerzője, Szirányi Balázs harcolt ki ötméterest, melyet Varga Dénes értékesített biztos kézzel. Fölényben játszott a Ferencváros - elől záporoztak a gólok, hátul pedig kiválóan zárt a védelem, és Vogel Soma is rendre útját állta az olasz lövéseknek - az ifjú hálóőrön mindössze Antonio Petkovics tudott csak kifogni, 1-4.

Míg az első játékrészt a vendégek kezdték jobban és Varga Zsolt tanítványai uralták a játékot, addig a második negyedet a házigazda, előbb Valentino Gallo talált be fórból, majd Cristiano Mirarchi csökkentette egyre a háromgólos különbséget. A felek 4-3-as (összesítésben 5-3-as) ferencvárosi vezetés mellett vonulhattak nagyszünetre.
 
A vendéglátó veronaiak a harmadik etapban ott folytatták, ahol a félidő előtt abbahagyták - Fabio Baraldi fórból módosította döntetlenre az állást. Mégis zöld-fehér előnyt mutatott a felvonás végén a Busto Arsizió eredményjelzője, hiszen 32 másodperccel a játékrész vége előtt Jansik Szilárd törte meg a közel két negyeden át tartó ferencvárosi gólcsendet. 

A záró nyolc perc gyors gólváltással vette kezdetét - Slobodan Nikics találatára Antonio Petkovics felelt -, majd újfent érkezett Jansik Szilárd. A 8-5-ös végeredményt Varga Dénes állította be, ami azt jelenti, hogy újra ferencvárosi kezek lendíthették tehát magasba a trófeát, hiszen összesítésben négy góllal az FTC hódította el az Euro Kupát, 2017 után 2018-ban is!
Repül a..., repül a..., repül a trófea! Fotó: fradi.hu

Repül a..., repül a..., repül a trófea! Fotó: fradi.hu

 
Férfi Euro Kupa, döntő, 2. mérkőzés
SM Verona (olasz)–FTC-PQS Waterpolo 5-8 (1-4, 2-0, 1-1, 1-3)

Gólszerzők: Petkovics 2, Gallo, Mirarchi, Baraldi, ill. Jansik 2, Varga Dénes 2, Madaras, Vámos, Szirányi, Nikics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
A kupát 17-13-as összesítéssel a Ferencváros nyerte
 
A kétszeres Euro Kupa-győztes csapat tagjai:
Gárdonyi András, Sedlmayer Tamás, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Vámos Márton, Szirányi Balázs, Slobodan Nikic, Nikola Jaksic, Varga Dániel, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Stefan Mitrovic, Német Toni, Pohl Zoltán, Vogel Soma
Vezetőedző: Varga Zsolt
Másodedző: Nyéki Balázs

És íme a Ferencváros útja a döntőig!

1. selejtezőkör (Busto Arsizio)

Az FTC mérkőzései:
ZPC Amersfoot (holland) 25–4
Montpellier (francia) 23–7
Jadran Split (horvát) 8–5
OSC Potsdam (német) 22–2
SM Verona (olasz) 11–9
Pays D’Aix Natation (francia) 18–10

2. selejtezőkör (Budapest)
Primorac Kotor (montenegrói 13–10
Jadran Split (horvát) 17–3
CN Mataro (spanyol) 11–4

Negyeddöntő

Sintez Kazany (orosz) 16–8 (idegenben), 12–9 (otthon)

Elődöntő
PannErgy Miskolci VLC 13–9 (otthon), 13–8 (idegenben)

Döntő
FTC 9-8 (otthon), 8-5 (idegenben)
Vízilabda hírek