cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

LEN Büro: 15-ös Eb-keretek függőben, egyeztetnek a FINA-val

2018. március 18. 12:10

Miután a kontinensviadal vb-kvalifikációs esemény is, az Európai Úszószövetség nem kockáztat, és az áprilisi, budapesti világszervezeti ülésen egyeztet majd a technikai bizottság által erősen támogatott 15-ös keretlétszámról.

„Az edzők körben teljes volt az egyetértés, hogy a modern, egyre inkább felgyorsuló vízilabda megköveteli, hogy adott esetben nagyobb kerettel dolgozhassanak egy-egy eseményen az edzők – így már az sem volt véletlen, hogy az Európa Kupában 15-ös létszámmal számolhattak, s ebből nevezhettek a meccsekre 13 játékost. Így abban sincs semmi meglepő, hogy a TWPC a Büró asztalára tett javaslatában is ez a változtatás szerepelt az Európa-bajnokságra is” – fogalmazott a Barcelonában, női Euroliga-negyeddöntőn szombaton delegátusi szerepkört betöltő dr. Molnár Tamás, a LEN technikai bizottságának magyar tagja, aki nem mellesleg a FINA hasonló szervezetének is képviselője. Könnyen lehet, ez utóbbi szervezetnél is hamarosan találkozik ezzel a kérdéskörrel, lévén a LEN döntéshozó szerve, a Büró szombati, máltai ülésén úgy határozott, hogy támogatná ugyan a 15-ös Eb-kereteket, ám feltétlen egyeztetnie kell erről a FINA-val, hiszen a kontinensviadal egyben vb-kvalifikációs verseny is. Avagy nem kockáztathatja meg, hogy a világszervezet jóváhagyása nélkül változtasson.

Azaz a nyári kontinensviadalon (július 14-28., Barcelona – csoportbeosztás itt) jelen állás szerint továbbra is 13 játékost nevezhetnek a szövetségi kapitányok, ám ez még a további egyeztetések után kedvezően változhat – a felek az április végén esedékes, budapesti FINA-ülésen beszélnek erről. „Az egyeztetéseket folytatni kell a FINA-val és más kontinensekkel, mivel ezt a változtatást a sportág számára előnyösnek gondoljuk. A játékosoknak növekszik a fizikai igénybevétele, a versenynaptár is sűrűsödik. Reméljük, hogy a jövőben konszenzusra jutunk ebben a kérdésben is” – mondta Paolo Barelli LEN-elnök.

Az Európa Kupa-döntőjében azonban – miként a selejtezők során – mind a női-, mind a férfi fináléban 15-ös listával kalkulálhatnak a szakvezetők.

Fontos döntés még, hogy jóváhagyták azt a javaslatot, amely szerint 2019-től U15-ös Európa-bajnokságot is rendeznek. Bejelentették, hogy 2018-ban a LEN 1,5 millió euróval díjazza az égisze alá tartozó versenyeket, ami az eddigi legmagasabb összeg. Emellett jóváhagyták az idei költségvetést, és a 2017-es belső és külső vizsgálóbizottságok beszámolóját.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott
Bíró Attila
märcz tamás