cover image
Egyéb

BL-selejtező: Szolnoki győzelem, alulműködő védelemmel

2013. október 11. 19:20

Győzelemmel kezdett a Szolnoki Dózsa-Közgép a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének D-csoportjában, Nagyváradon. Igaz, a Marseille ellen végül 17-12-re megnyert meccs váratlan izgalmakat hozott, a védelem „alulműködése” okán...

Meglehetősen szórakoztató volt a mérkőzés – leginkább a Szolnok szórakozott védekezésének köszönhetően. Az első negyedben például sikerült két támadásból két centergólt kapni – mindezt 3-1-es vezetésnél, azaz a könnyed kezdést követően 3-3-ra alakult az állás. Ezután jött ismét két gyors gól, Mitrovics és Vámos révén, ám aztán a franciák szerbje, Randics is betalált egy pazar ejtéssel. Az első játékrészt Mitrovics kalandos gólja zárta: az első lövése blokkba ment, ám a visszapattanó labdát kapásból visszaküldte, és az már „ült”. 6-4 volt az első félidő – a hat rendben volt, a négy kevésbé.

A második rész eleje hasonló adok-kapokkal telt, odáig rendben volt, hogy Garsau-nak akkor lőttek gólt a szolnokiak, amikor csak akartak – az már kevésbé, hogy egy ideig hasonló volt a helyzet Decker Attilánál is. Így még 7-6-nál is együtt volt a két csapat, aztán sikerült elmenni néggyel, Hosnyánszky és Vámos szerzett ismét könnyű gólt távolról, míg átellenben végre Decker is találkozott a labdával, több ízben is, így a félidőben 10-7-re vezettek a Tisza-partiak.

Kovács István: \

Kovács István: \"a támadás jól ment, nyertünk\" (Fotó: Kovács Anikó)

Nem indult jól a második félidő, Decker ugyanis nem védhetett az első hátrányban: őt küldték ki, Constantin-Bicari beverte a fórt, majd a másik center, Camarasa szerzett akciógólt, és hogy a kép teljes legyen, Constantin-Bicari egy újabb centergóllal immáron egyenlített. 10-10-nél Kovács István kénytelen volt időt kérni, miután a gallok már a negyediket törölték be középről... Erős gond volt, hogy ekkoriban a lövések sem jöttek be: a kapufákat forgácsolták a mieink, még emberelőnyből is, ráadásul a csereként beállt Simon bele-belekapott a labdákba.

Már csak két perc maradt a harmadik negyedből, amikor Mitrovics bebombázott egy szabaddobást (11-10), majd egy jó blokknak köszönhetően – ilyen se volt sok szolnoki részről eladdig – egy hátrányt is sikerült kibekkelni. Sőt, az ellentámadásnál Pásztor lopta be magát a kapu elé, és a bejátszást center módjára, svédcsavarral simította be a léc alá (ez volt a negyedik gólja). A végén még Mitrovics vágta telibe a kapufát, maradt a közte kettő a zárórész előtt. És még ennek is örülni illett...

Aztán a negyedik részben helyreállt a rend: Gocsics egy betörés után volt eredményes, majd Mitrovics egy lefordulást fejezett be szépen – ám a szerb gálába Randics is bekapcsolódott, míg a szolnokiaknál egy újabb lefordulásból Alekszics volt eredményes. Egy kibekkelt hátrányt követően Vörös Viktor harcolt ki ötméterest, amit Alekszics gond nélkül kihasznált (16-11) – a dél-szláv hömpölygést Camarasa akasztotta meg, sajnos, egy Decker által védett labdát szedett össze a kapu előtt. A slusszpoén azért a Szolnoké lett: Hosnyánszky a záró másodpercekben Mitrovics kezére lopta a labdát egy szédületes mozdulattal, és a meccs hőse nem hibázott. Mondhatni, az ő öt gólja jelentette a különbséget, hiszen 17-12-re győzött a szolnoki gárda.

Folytatás szombaton héttől a Duisburg ellenében – a németek ellen remélhetőleg jobban megy a védekezés; a támadás rendben volt összességében.

Kovács István, a szolnokiak szakmai igazgatója:
– Az elején kaptunk két gólt centerből, amitől a kelleténél sokkal visszább húzódtunk, ennyire nem kellett volna. Bár összességében még ezzel sem lett volna akkora baj, igazán az volt a dühítő, ami 10-7 után történt, hogy ott egyenlítettek. Hátul nagyon nem voltunk rendben, szerencsére, a támadás jól ment, nyertünk, és ennél nincs fontosabb. Egyébként kicsit degradálták ezt a csoportot, mondván, csupa gyenge csapat van rajtunk kívül – de ez nem igaz. A Marseille-nek jó eredményei voltak az első körben, a vereségeik is szoros meccseken születtek. Videónk nem volt róluk, azt tudtuk, hogy a külföldi játékosaik jók, a centerjük jó, a kapusuk gyenge. A többit menet közben mértük fel, végül is, sikerrel.

Eredmény - BL-selejtező, D-csoport, 1. forduló:
 
Szolnoki Dózsa Közgép– CN Marseille (francia) 17-12 (6-4, 4-3, 2-3, 5-2)
Gólszerzők:
 Mitrovics 5, Pásztor 4, Aleksics, Hosnyánszky, Vámos 2-2, Gocsics, Kis G. 1-1, illetve Randic, Constantin-Bicari 4-4, Camarasa, Sinion 2-2
Vízilabda hírek
szolnoki dózsa