cover image
Egyéb

Gázolt az egri gyors

2013. október 4. 20:59

Tükörsima győzelmet aratott a ZF-Eger a Szolnoki Dózsa-Közgép ellen a bajnokság első rangadóján: a 3-0-lal besöpört bajnoki döntő folytatásaként a címvédő 13-9-re győzött úgy, hogy már hattal is vezetett a negyedik negyedben.

Párbeszéd a meccs után, Gerendás György és Kovács István trécsel egymással a medenceparton:

„Most biztos azt mondják, fáradtak voltunk a reccói túra után. Tény, nyilván jó lett volna az az egy pihenőnap, de erre nem lehet fogni ezt a vereséget” – így Kovács Pista.

„Megmondom őszintén, amikor szóltak, hogy a tévé miatt pénteken lesz a meccs, direkt ezért is mentem bele. Mert tudtam, hogy az olasz túra a héten van...” – mosolyog Gerendás.

„Persze, nyilván lehettünk volna frissebbek, de ez még nem magyarázat a flegma lövésekre. Nem akkor kell belőni, amikor öttel megy a másik, hanem az elején. Akkor viszont körülbelül úgy festettünk, hogy a gyorsvonat elszáguldott a személy mellett...” – húzta a száját a Szolnok mestere.

„Mondjuk a héten voltunk kétkapuzni Debrecenben. Azt kértem a fiúktól, játsszunk úgy, mint a Szolnok ellen. Ehhez képest az első negyed után a Debrecen – amelyik még nem nyert bajnokit az idén – 7-2-re vezetett... A szünetben mondtam, hogy ez így nem jó, védekezzünk már úgy, ahogy tudunk. Erre a második negyed 0-0. Mondtam, oké, de azt nem mondtam, hogy ne támadjunk... Úgyhogy amikor hazajöttünk, kicsit vakartam a fejem, mi lesz – örülök, hogy végül így alakult.”

Bátori Bence a legjobbkor lőtt gólokat (Fotó: Kovács Anikó)

Bátori Bence a legjobbkor lőtt gólokat (Fotó: Kovács Anikó)

Amilyen kedélyesen társalgott a két szakvezető, annyira feszült volt maga a találkozó – viszont tény, egyetlen pillanatig sem érződött, hogy a Szolnok veszélyeztetheti az egriek sikerét. A hazaiak háromból háromszor mattoltak az elején, és ez a 3-0 megadta az alaphangot. Bár a szolnokiak – akik csütörtök hajnalban érkeztek meg Reccóból – ezután visszakapaszkodtak, a második negyed eleje döntőnek bizonyult.

Ekkor, 5-3-nál itt is, ott is akadt két-két emberelőny, ám egyikből sem lett gól. Végül aztán az egrieknek sikerült először betalálniuk, és 6-3 után úgymond „befútta az utat a hó” a szolnokiak oldalán. Meglehetősen esetlegessé vált a játékuk: mindig benne volt a gól – csak sosem jött ki belőle. Rendre sikerült kialakítaniuk a helyzeteket, fórokat is kaptak becsülettel, ám a vége mindig hibádzott. Ziccerig játszott előnyök végén születtek kapufák, zúgtak fölé-mellé a lövések, azaz látszott, mentálisan nem voltak az egriek szintjén.

Ráadásul a hazaiak kapujában Bisztritsányi Dávidnak valamelyest jobban ment Decker Attilánál, legalábbis az ügydöntő szituációkban többször akadt el benne a labda, jóllehet a védések száma nagyjából ugyanannyi volt (11-10 – igaz, százalékban megvolt az a különbség, ami már elég egy meccs eldöntéséhez a kapusposzton: 55-43).

Egyéni teljesítmények szempontjából is jobb volt az Eger, a barcelonai világbajnokok közül Gór-Nagy Miklósnak még a szokásosnál is jobban ment, hiszen a mezőny legjobbjaként három gólig jutott, de Bedő Krisztián duplája, valamint a kiharcolt fórok és ötösök is említésre méltóak – miközben a túloldalon Vámos Márton erősen hullámzott (6/2), Hosnyánszky Norbertnek is ment már jobban (5/1), nem is beszélve Stefan Mitrovicsról (6/1) – aligha kérdés, a Szolnok nem igazán bírja el, ha ez a három lövője 17/4-gyel zár egy meccset...

Ez egrieknél sem volt minden aranyból, ám Biros Péter az 5/1 ellenére elképesztően hasznosan pólózott, vezére volt a csapatnak elöl-hátul, gólpasszai élményszámba mentek, és Salamon Ferenc és Bátori Bence (mindketten 5/2-vel zártak) teljesítményének visszaidézésekor sem az a néhány rontott kísérlet villan be, hanem a fontos pillanatokban szerzett gólok.

Mindent egybevetve az Eger gyakorlatilag minden fronton jobb volt a Szolnoknál, azaz a négyfás győzelem is tökéletesen megérdemelt.

Eredmény - OB I.-es bajnokság, 4. forduló:

ZF-Eger - Szolnoki Dózsa-Közgép 13-9 (5-3, 3-1, 3-3, 2-2) 
Eger, vezette: Csanádi, Vogel

Eger: Bisztritsányi - Sántavy, Bátori 2 (1), Graham, Gór-Nagy 3, Hárai 1, Biros 1. Cserék: Salamon 2 (1), Kovács G. 1 (1), Bedő 2, Varga Zs., Lőrincz, Bundschuh 1. Vezetőedző: Gerendás György

Szolnok: Decker - Gocic, Vámos 2, Hosnyánszky 1, Aleksic 2 (1), Kis G., Mitrovic 1. Cserék: Vörös 1, Jansik D. 1, Pásztor 1, Török. Szakmai igazgató: Kovács István

Gól/emberelőny: 3/12, illetve 4/15
Ötméteresek: 3/3, illetve 1/1
Kipontozódott:  Bundschuh (20.), Sántavy (22.), Varga Zs. (27.), Gór-Nagy (30.), illetve Vámos (25.), Török (26.)
Vízilabda hírek