cover image
Egyéb

Magyar siker a tengerentúlon

2017. november 21. 16:45

A KSI mindössze 19 esztendős tehetsége, Lévai András nemrégiben úgy döntött, hogy pályafutását és tanulmányait Amerikában folytatja, ahol a napokban konferenciabajnokságot nyert csapatával, sőt a balkezes magyar fiút választották a torna legjobb újoncának!

Lévai szeptemberben repült ki sportösztöndíjjal az amerikai George Washington University-re, közgazdaságtant tanulni. Korábban három nyarat is a tengerentúlon töltött Kaliforniában, ahol játékosmegfigyelők kiszúrták, több megkeresést is kapott, ő pedig a GWU-t ajánlatát választotta.

Az Amerikai Egyetemi Bajnokság (National Collegiate Athletic Association - NCAA) több térséget ölel fel, a keleti partoktól egészen a kaliforniai régióig - ők a Mid-Atlantic Water Polo Conference-t (MAWPC), a közép atlanti régió konferenciadöntőjét nyerték meg, az intézmény fennállása óta először. A rájátszásba második kiemeltként érkeztek: következett a negyeddöntő, majd az elődöntő, ahol a harmadik játékrészben 12-7-re még az ellenfél vezetett, onnan álltak fel, egalizáltak, és nyertek hosszabbítás után 16-15-re a nyolc találatig jutó Lévai vezérletével. A fináléban 8-5-re győzték le a Wagner College együttesét, melynek segédedzője Madaras Norbert fivére, Madaras Márkó.

A KSI balkezese nevelőegyüttesével több korosztályos bajnoki címet is elhódított - Fotó: Lévai Balázs

A KSI balkezese nevelőegyüttesével több korosztályos bajnoki címet is elhódított - Fotó: Lévai Balázs

A KSI-ben nevelkedett, háromszoros ifjúsági bajnok pólós a három mérkőzésen tizenegy gólt szerzett és öt gólpasszt adott, csapata pedig győzelmével kvalifikálta magát az Amerikai Egyetemi Bajnokság legjobb nyolc alakulata közé, története során első alkalommal. A konferenciabajnokokat a napokban az egyetem kosárlabda csapatának mérkőzésén több ezer ember előtt köszöntik majd, és bajnoki gyűrűt is kapnak, szombaton pedig már az észak-keleti konferencia bajnoka, a Harvard vár rájuk a négybe jutásért. A pontvadászat érdekessége, hogy a mezőnyben több európai légiós is van, szerb, olasz, horvát és spanyol pólópalánták egyaránt.

"Hihetetlenül jó érzés volt megnyerni a bajnokságot, pláne azonnal az első évemben! A legelején nem hittem volna, hogy sikerülni fog, hiszen tudtam, hogy nagyon jó csapatok alkotják a konferenciánkat. Örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak, mellyel történelmet írtunk, hiszen először értünk fel a csúcsra és nyertük meg a bajnokságot. Jól érzem magam Amerikában, és bár néha előtör a honvágy, szerencsére már hozzászoktam a tengerentúli élethez. Az egyetem nehéz, de élvezem, és az edzések is szuperek!" - mondta boldogan Lévai András, aki gazdasági tanulmányokat folytat az USA-ban.

András (jobbra) az egyik legjobb barátjával - Fotó: GWsports.com

András (jobbra) az egyik legjobb barátjával - Fotó: GWsports.com

Korábbi edzője, Horváth János így nyilatkozott a 19 éves fiúról: "András nagyon intelligens, és okos balkezes játékos. Egy vérbeli csatár, akit az elmúlt két esztendőben azáltal, hogy az KSI-ben ifi játékosként OB I-ben szerepelt, sikerült OB I-es szintre emelnünk, és stabilizálni a játékát úgy, hogy nyugodt szívvel el tudjam engedni Amerikába, ahol a hírek szerint megállja a helyét. Nagyon büszkék vagyunk rá, és sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is, hiszen ez a konferenciagyőzelem még csak egy részsiker, de reméljük, hogy merészebb célokat és eredményeket is el fognak érni."

A hivatalos beszámoló a GWU honlapján érhető el.
Vízilabda hírek