cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Fiatal csapat, bizonyítási vágy

2017. november 20. 13:58

A Bíró Attila vezette női válogatott kedden a hollandiai Utrechtben kezdi meg szereplését (19:45) a Világliga európai selejtezőjében.

Elutazott a hollandiai Utrechtbe női válogatottunk, hogy kedden 19:45-től megkezdje szereplését a Világligában. Az európai selejtező nyitányán az ellen a világbajnokság kilencedik helyén végző rivális otthonában lép fel, amely orra alá sok borsot tört az elmúlt időszakban – ám még véletlenül sem lehet kimondani, hogy könnyű meccs várna a csapatra. Sőt! Miként Bíró Attila megjegyezte: „A holland válogatott világbajnoki szereplése ne tévesszen meg senkit, sokkal jobb annál, mint amit az eredmény mutat. Más kérdés, mi intéztük el, hogy a nyolc közé jutásért az oroszokkal játsszon… Úgy tudjuk, hozzánk hasonlóan fiatalítási hullámba kezdenek, visszavonul például a csapatkapitányuk, az olimpiai bajnok Yasmine Smit, aki négy gólt lőtt ellenünk a vb-meccsen. Sok gondjuk nem lehet, hiszen meglehetősen masszív az utánpótlásuk, elég csak annyit mondani, hogy megnyerték a junior Európa-bajnokságot, és a vb-n is harmadikok lettek. Az előző nyáron is próbálgatták már a fiatalokat egy-egy tornán, nagyvonalakban ismerjük őket, egyértelmű, továbbra is számolni kell velük az élmezőnyben.”

Érdekesség, a vb-9. hely nem került Arno Havenga állásába, mint ahogy „megúszta” a hazai olimpiai kvalifikációs kudarcot is – érezhető az iránta meglévő bizalom.

Mint ahogy töretlen a bizalom Bíró Attila irányába is, aki szintén meglehetősen fiatal kerettel utazott a meccsre, mint hangsúlyozta: „Itt a lehetőség sokaknak a bizonyításra. Fontos, hogy kiderüljön akár rövid, akár hosszú távon, hogy kikre lehet számítani a nemzetközi mezőnyben. Bolonyai Flóra visszavonult, Takács Orsolya a válogatottól búcsúzott el, de a névsorsból jól látszik, több Európa-bajnokunk is hiányzik a keretből – az ő képességeikkel tisztában vagyok. Örülök, hogy a Világligában és az Európa Kupában is indulunk, lesz lehetőségünk arra, hogy az Európa-bajnoki bő kerethirdetés előtt lemérjük, hol tartunk. Ez nem azt jelenti, hogy csak a tesztelésen van a hangsúly, hiszen minden mérkőzésen nyerni akarunk, a Világligában is ott akarunk lenni a Szuperdöntőben, ami annak ellenére, hogy a négyből három csapat is kijut majd Európából, nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen négy jó csapatról beszélünk.”

A hollandiai mérkőzésen ott lesz a 26-szoros válogatott Gyöngyössy Anikó is, aki hosszú idő után tér vissza a legjobbak közé. Korábban kapusként állt a kapitányok rendelkezésére – ám tudjuk, jó ideje centerként riogatja az ellenfeleket. „Tisztességgel, becsülettel dolgozik az edzéseken, a mérkőzéseken, jó ideje meggyőző teljesítményt nyújt, arról nem beszélve, hogy már csapatkapitányként még nagyobb felelősséget vállal” – nyilatkozott róla klubedzője, Petrovics Mátyás, aki biztos benne, hogy játékosa megállja a helyét a legjobbak között.

„Az biztos, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy bizonyítsak a kapitánynak
– fogalmazott Gyöngyössy Anikó, aki nem titkolja, mérföldkőhöz érkezett a pályafutása. – Mindenki azért csinálja keményen, hogy ott lehessen a legjobbak között, hogy minél feljebb jusson. Nekem most adatik meg a lehetőség, hogy igazán felhívjam magamra a figyelmet. Feldobott a hír, hogy játszhatok a válogatottban, plusz a BVSC-ben csapatkapitány lehetek, többszörösen motivált vagyok!”

MVLSZ_Noi_valogatott_edzes_20171117_Madar_David_002.jpgA zuglóiak pólósa a kapuba már csak játékból áll be, ám tekintettel arra, hogy az olimpián 11 fős csapatok küzdenek majd egymással, sohasem lehet tudni… Mindenesetre nem erre készül: „A kapuba tényleg csak buliból állok be néha, szép volt, jó volt, de már center vagyok. A magyar bajnokságban az első négy helyezett csapat jó meccseket vív, van dolgom bőven, így volt az a Dunaújváros elleni rangadón is. Ott ellenfelek voltunk, most a válogatottban egy csapatként ugyanazért a célért küzdünk, így van ez jól.”

A Hollandia–Magyarország mérkőzést az olasz Ernest Inesta és az orosz Svetlana Dreval vezeti. Az összecsapás a hírek szerint ezen a linken követhető majd élőben: https://www.youtube.com/channel/UCQb1EZC3hqrG1kQGpQ-zj5A

Női válogatott – a keret
Kapusok: Kasó
Orsolya (FTC), Lekrinszki Gina (Szentes)
Mezőnyjátékosok: Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Kuna Szonja (BVSC), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebacca (UVSE), Szücs Gabriella (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Világliga, nők, európai selejtező
Spanyolország, Magyarország, Hollandia, Oroszország

1. forduló: 2017. november 21., Hollandia–Magyarország, Spanyolország–Oroszország
2. forduló: 2017. december 19., Magyarország–Spanyolország, Oroszország–Hollandia
3. forduló: 2018. január 30., Magyarország–Oroszország, Hollandia–Spanyolország
4. forduló: 2018. február 27., Magyarország–Hollandia, Oroszország–Spanyolország
5. forduló: 2018. március 27., Spanyolország–Magyarország, Hollandia–Oroszország
6. forduló: 2018. május 1., Oroszország–Magyarország, Spanyolország–Hollandia


Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
világliga