cover image
Egyéb

Ismét a fantasztikus amerikai lehetőségről

2017. november 15. 10:45

Dömötör Dániel és édesapja beszámolója az immáron jól ismert, Magyar Vízilabda Szövetség által is támogatott amerikai programról.

Ahogy ígértük, ismét itt vagyunk két értékeléssel a programunkat illetően. Dömötör Dániel 2016 nyarán volt kint velünk az USA-ban, és ahogy már régebbi írásainkban is utaltunk rá, játékával és az emberi mivoltával több egyetem képviselőjére is komoly benyomást tett. Ennek következményeképpen ősszel 100%-os ösztöndíjjal a zsebében vághatott neki az amerikai egyetemi éveknek. A másik fontos beszámolót pedig az édesapjától Dömötör Attilától, Dani édesapjától kaptuk. Azt gondoljuk, e két beszámoló is egy újabb hitelesítési pecsét azon a programon, amely 2015 nyarától egyre nagyobb léptékkel halad előre és termi meg a jobbnál jobb gyümölcsöket, amik ösztöndíjjakban, nyelvi fejlődésben, új értékes kapcsolatokban jelennek meg. Ha szeretnél te is részese lenni e remek programnak és szeretnél szakítani ezen gyümölcsök egyikéből, hívj minket és elindulunk együtt e remek utazásra! FIGYELEM! A program elérhető a www.usa-h2opolo-opportunities.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon a H2O Polo USA néven, egy like-olást követően olvasható még sok érdekes beszámoló.


Dömötör Dániel beszámolója
dani3.jpgMár 2016 nyarán, amikor a H2O Polo keretein belül Kaliforniában voltam, eldöntöttem, hogy megpróbálok jelentkezni egy amerikai egyetemre. Az utazás előtt már érlelődött bennem ez a gondolat, de miután hazaértem, teljesen biztos voltam a dolgomban. Nagyon sokat jelentett az a támogatás, amit a szervező csapattól, illetve a kinti amerikai családoktól kaptam. Ezzel a lehetőséggel sikerült teljes mértékben összegyűjtenem az összes információt, ami fontos volt egy ilyen nehéz döntés meghozatalához.

Azon a nyáron felvettem a kapcsolatot számos kaliforniai és más államokbeli egyetemmel. Olyan egyetemet kerestem, ahol az oktatást és a sportot is egyaránt magas szinten űzik. Miután számos egyetemmel egyeztettem e-mailen, vagy személyesen, végül a la Salle University mellett döntöttem. Ez egy jó nevű philadelphiai egyetem húszpercnyire a belvárostól. Amit az iskoláról tudni érdemes, hogy híres a business és nursing programjáról. Jelenleg pénzügy a szakirányom, ami mindig is nagyon érdekelt, és nagyon örülök, hogy ezt egy erős és jó nevű iskolában tanulhatom.

A csapatunk egy új csapat. Ez a második éve a programnak, így még nem teljesen kiforrott, de a fiúkkal keményen dolgozunk azon, hogy napról napra egy jobb és koherensebb csapat legyünk. Mint említettem ez egy új kezdeményezés az egyetemen, ebben az évben tíz újonc érkezett a csapathoz, ami nagyon soknak számít, figyelembe véve a más csapatokhoz érkező játékosok számát.

A vízilabda szezon meglehetősen korán indul. Nekünk és még egy pár másik sportágnak itt az egyetemen másfél héttel korábban itt kellett legyünk, hogy elkezdhessük a felkészülést. Augusztus 16-án érkeztem meg és már aznap el is foglaltam kampuszbeli szállásomat a dél-afrikai szobatársammal és egyben csapattársammal Ashley-vel. A korai kezdésnek köszönhetően a szezon nagyon korán be is fejeződik. Ebben az évben például november közepén be is fejezzük a szezont.
Szeretném megköszönni a családomnak a hihetetlen támogatást és bizalmat, amit felém mutattak. Meg szeretném említeni őket, mert az ő támogatásuk volt az a plusz erő és motiváció, ami átsegített néhány keményebb napon, vagy héten.
Összességében mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbálja ki milyen egy másik kultúrában élni, tanulni, és sportolni. Óriási élmény!

dani1.jpgAz édesapa, Dömötör Attila véleménye a programról:
Dani a H2O Poló-val az USA-ban eltöltött nyár után fontos döntést hozott, miszerint megpróbálja a felvételit egy amerikai egyetemre. Régóta készült erre a „kalandra” és örültem, hogy a Kaliforniában eltöltött hetek megerősítették ebben a döntésében.
A sikeres felvételit nagyon sok lépés előzte meg, amely most már utólag átgondolva elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből amerikai egyetemista legyen. Sokszor emlegetjük, hogy a tanulás fontos, de ezekben az esetekben egy jó egyetemre csak úgy lehet bekerülni. ha valakinek az angol tudása kiváló és a tanulmányi eredménye is jobb az átlagnál. Ez azért kiemelendő, mert nem elég rengeteg időt és fáradságot az edzésekbe fektetni hosszú évek alatt, hanem hangsúlyt kell fektetni a tanulásra is. Ráadásul sem az angol nyelv megfelelő elsajátítása sem pedig a tanulmányi eredmény nem oldható meg gyorsan. Ezekbe a folyamatokba nagyon sok energiát kell fektetnie azoknak, akik ezt az irányt komolyan gondolják.

Tudom, milyen nehéz a mindennapos tanulást és a napi edzéseket összehangolni, de ez a lehetőség megér minden plusz energiát, mivel olyan új kultúrát, tanulási módszert, élményt tud adni egy külföldi egyetem, amely az egész életre meghatározó lesz. A magyar vízilabda rendszer egyik hátránya - véleményem szerint -, hogy kevesen tudják versenyszerűen folytatni a sportolást az ifi korosztály után, mivel az ob I-es lehetőségek erősen limitáltak. Az USA-ban az egyetemi bajnokságok színvonala és az ehhez kapcsolódó oktatás segítheti kitölteni ezt az űrt azok számára, akik nem akarják elveszíteni a vízilabdába fektetett rengeteg energiát és mindenképpen a tovább tanulás mellett döntenek.

Nekünk, magyaroknak „szerencsénk” van, mert a magyar vízilabda nagyon jól cseng az USA-ban és kiváló hívó szó a jobb nevű egyetemekre is. A kinti egyetemek kedvező ösztöndíjakkal támogatják a vízilabdát versenyszerűen űző fiatalokat abban az esetben, ha a megfelelő tanulmányi feltételek is rendelkezésre állnak.

A játékstílus jelentősen eltér a magyartól, de aki itthon sikeresen részt vett a magyar bajnokságban, az biztosan megállja a helyét az amerikai egyetemi bajnokságokban is. A vízilabda népszerű sport az USA-ban, kifejezetten a nyugati parton, Kalifornia környékén, de a keleti parton is sok egyetem rendelkezik már régóta sikeresen futó programmal.
Az első kapcsolat felvétel az egyetemmel illetve az edzővel fontos, mivel a játékosok felkutatását és szerződtetését szigorú szabályok szerint lehet csak véghezvinni. Itt fontos szerepe volt a H2O Polo szervező csapatának, mert a nyári hetek alatt a gyerekek részt tudtak venni olyan programon, ahol az amerikai egyetemek edzőivel találkozhattak egy felmérés kapcsán, kialakítva az így szükséges első lépést az iskola felé. Az első lépés viszont nem elég! Szükség van a folyamatos kapcsolattartásra, mert sok európai fiatal akar szerencsét próbálni az USA-ban, így nagy a verseny a jelentkezők között.

Ha a felvételi sikerül, egy kicsit meg lehet könnyebbülni, de a kiutazás előtti adminisztrációs feladatokra még jól fel kell készülni, mert mind az USA kormánya – vízumok, stb. –, mind pedig az egyetem rengeteg dolgot kér a csatlakozáshoz amely folyamatnak minden pontját pontosan végre kell hajtani. Ezeknél a lépéseknél már jól érezni az egyetemek támogatását, ügyfélközpontúságát, ami nyugalommal tölti el a szülőket, hogy a gyerek jó helyre kerül
Ha minden sikerül, akkor már csak a folyamatos – kisebb- nagyobb hullámokban érkező – honvágyat kell legyőzni ahhoz, hogy a tervezett amerikai álmot élvezni lehessen.
Kiváló lehetőség, nagy erőpróba, de biztosan megtérülő befektetés ez minden magyar vízilabdásnak. Sok sikert kívánok minden jelentkezőnek, és ha bármiben tudok segíteni, szívesen állok minden kalandvágyó rendelkezésére.
Vízilabda hírek
usa
Amerika
H2O
molnár tamás