cover image
Egyéb

Nagyot harcolt az UVSE, de a Kirishi Európa tetején

2017. november 4. 16:56

Az orosz Euroliga-győztes 10–6-ra nyert, így megszerezte az Európai Szuperkupát.

Ünnepi pillanatokkal indult a vízilabda-ünnep: dr. Faragó Tamás Gangl Edinának és Keszthelyi Ritának adott át különdíjat. Az ob I-es edzők, és a szövetségi kapitány szavazati alapján az előző szezon legjobb kapusa és mezőnyjátékosa címet kapta a két Európa-bajnok. Az Euroliga-győztes Kirishi ellen aztán Gangl rögvest nagy védéssel bizonyította, valóban klasszis – Zubkova ejtését érte el. Simanovich emberelőnyből, középről ellőtt labdájára már nem érhetett oda – ezzel vezetett az orosz csapat.

Kabanov mester szokása szerint nyugodtan ült a kispadon, tehette, mert játékosai támadásban villogtak, Prokofyeva és Simanovich vezetésével már az első negyedben öt gólt lőttek. Az UVSE igyekezett tartani a lépést, három fórgóllal (Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó, Czigány Dóra) jelezte, nem adja olcsón a bőrét – ha adja egyáltalán.

MVLSZ_LEN_Kirishi_UVSE_20171104_Madar_David_100.jpgA Komjádi-uszoda lelátóján a maroknyi Kirishi-tábor a tarthatatlan Simanovich pazar centergólja után felállva tombolt, majd Karnaukh kapus védései tartották tűzben – nálunk egy Sevenich-blokk, majd egy Czigány-pattintás a hosszúba váltott ki nagy tapsot a mindinkább megtelő lelátón ülőktől. Sőt, ha egy üzlet beindul: Parkes Rebecca „szállított” egy újabb fórt, aminek megjátszása a végletekig ment, már jött vissza az orosz pólós, amikor középről Csabai Dóra bombázott a kapuba.

Simanovich rögvest reagált erre átellenben, a jogos ötöst azonban Gangl védte (Prokofyeva kísérlete kissé lezsernek tűnt…), így az egyenlítést támadott a magyar bajnok! Ez nem sikerült, sőt Khamzaeva visszaállította a kétgólos különbséget. Ami lehetett volna három is, ám a Kirishi kettős emberelőnyben rontott – két métert fújtak a bírók…

MVLSZ_LEN_Kirishi_UVSE_20171104_Madar_David_101.jpgTérfélcsere után jól kezdett az UVSE: előbb kipontozta Khamzaevát (bravó, Parkes!), sőt Csabai belőtte a fórt. Gangl védett, majd emberelőnyben már a 7–7-ért ment Benczur Márton alakulata. Sajnos hiába az időkérés, nem volt jó a megjátszás, Karnaukh magabiztosan védte a szélről leadott lövést. Itt is, ott is védtek a kapusok, „beállt” a meccs, mígnem a negyed utolsó percében Kabanov elérkezettnek látta az időt, hogy megszakítsa a játékot. Először kért időt, s lőn: csapata kíméletlenül játszotta meg a fórt, amelynek végén Simanovich lőtte meg negyedik gólját.

A komplettebb orosz riválist (ne feledjük, sérülés miatt Takács Vivien hiányzik, valamint az amerikai klasszis, Maggie Steffens januárban csatlakozik a lilákhoz) nagy csatára késztette a záró menetben is az UVSE, ám megakadályozni nem tudta a sikerben. Soboleva centerben a végére tartalékolt, két góllal tett pontot a parti végére, miközben a mieinknek előnyben sem sikerült már semmi.

MVLSZ_LEN_Kirishi_UVSE_20171104_Madar_David_102.jpgA Kinef-Kirishi az Euroliga-győzelem után az Európai Szuperkupát is bezsebelte. Folytatás a felek között remélhetőleg majd az idei Euroliga-sorozat végjátékában.

Benczur Márton higgadtan értékelt a mérkőzés után: „A Kirishi úgy kezdett, ahogy egy Euroliga-győztes csapathoz illik, tizenöt-húsz év óta járják a Final Fourokat, nagyon sok tapasztalatuk van az ilyen meccsekről. A mi klubunk összesen nincs tíz éves… Ebbe a szinte bele kell még szokni, bele kell nőni, abba, hogy ezeken a mérkőzéseken nüanszok döntenek. A végén becseréltem a fiatal játékosokat. Tóth Ildit leszámítva egy felnőtt korú játékosunk ült a padon, aki három hónapja még utánpótlás-játékos volt, ami ezen a szinten nagyon sokat számít. Öt centerakciógólt kaptunk, így nem lehet meccset nyerni ilyen szinten. Ez egyrészt dicséri az ő összeszokottságukat, klasszisukat, másrészt a mi védekezésünket minősíti. Sajnálom, de gratulálok a Kirsihinek, teljesen megérdemelten nyert.”

Gangl Edina így fogalmazott: „Jobban használták ki a helyzeteiket, sok centerakciógólt kaptunk, pedig egy mérkőzésen egyet sem szabad megengedni, nem négyet vagy ötöt… Az bánt, hogy nem csak az elsőszámú centerük lőtt ilyen gólokat, hanem szinte bárki, aki bekerült. Az elején én sem kaptam úgy el a fonalat, ahogy kellett volna, volt olyan centerakció, amelynél mellé nyúltam, illetve átment a labda a kezeim között. Az volt még nagyon nehéz, hogy azt elején elengedtük őket, és az eredmény után kellett futni. Ott volt a kezünkben, hogy kiegyenlítsünk, de aztán valahogy sohasem sikerült.”


Alekszander Kabanov, a Kirishi szakvezetője így értékelt: "Nagyon jó, erős meccs volt, erős volt az ellenfél, de a végén mi egy kicsit erősebbek voltunk, így sikerült megnyernünk a meccset. Köszönjük a szervezést, a szervezők, önkéntesek munkáját, jól éreztük magunkat."
Női Európai Szuperkupa
Kinef-Kirishi (orosz)–UVSE 10–6 (5–3, 2–2, 1–1, 2–0)

Komjádi-uszoda, vezette: Torres (spanyol), Severo (olasz)

KIRISHI: Karnaukh – Zubkova, Prokofyeva 2, Simanovich 4, Krimer, Soboleva 2, Ryzhkova. Csere: Lapina, Khamzaeva 2, Kirilchheva, Iakusheva, Ivanova. Vezetőedző: Alekszander Kabanov

UVSE: Gangl – Czigány 2, Parkes, Szücs, Keszthelyi 1, Sevenich, Csabai 2. Csere: Pap, Gyárfás, Tóth I. 1, Kiss E., Mucsy. Vezetőedző: Benczur Márton
Vízilabda hírek
kirishi
uvse
európai szuperkupa
szuperkupa