cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

„Mindenki visszaadta, amit akartam”

2017. október 25. 14:29

Märcz Tamás elégedett a három edzésen nyújtott produkcióval, mint mondta, a „csikócsapat” tagjai megvillantották tehetségüket, de felhívta a figyelmüket arra, miben kell fejlődniük, hogy megugorják a nemzetközi szintet. És persze közben nézte az FTC és a BVSC válogatottjait is…

Mint szokták hangsúlyozni, az efféle edzőmeccseken nem feltétlen az eredményen van a hangsúly, mindazonáltal természetesen mindenki figyeli a táblát. És rögzítik a partit, készülnek az elemzések – nem véletlen, hogy a teljes stáb ott volt a Szőnyi úton is, avagy Németh Zsolt, Mátéfalvy Csaba, Kenyeres András, Illés Roland és Tóth Szabolcs is tette a dolgát becsülettel. A Népligetben kedden este a várakozásoknak megfelelően a klub bizonyult jobbnak a válogatott „csikócsapatnál”, avagy a Ferencváros uralta a mérkőzést, szerdán dél tájt aztán már a HUN-sapkás ifjak is örülhettek, hiszen az eredményjelző az ő sikerüket mutatta. Bár a lefújás után halovány kísérletet tettünk a Szűcs Leventével, Kemény Kristóffal és Mészáros Csabával beszélgető, kezet fogó Märcz Tamás becsapására, és titokban addig nyomtuk a gombokat, míg 20-ra tornásztuk fel a hazai gólok számát – a kapitány azonban résen volt, pontosan tudta, mi lett a parti vége…

„A húsz nagyon sok kapott gól lett volna, de ha eggyel állítjátok át, akkor is észreveszem” – adta mosolyogva tudtunkra, majd komolyra váltva így értékelt: „Pozitív volt, amit kaptam ettől a másfél naptól, három edzéstől. Ahogy korábban is említettem, igazi gyorstalpalót tartottunk. Gyorsan felmértük, hogy úszásképességben, labdatechnikai képességben mi az, amit tudnak ezek a játékosok edzésen, kinek milyen a mozgáskoordinációja, ki milyen gyors. Utána azonnal élesben teszteltük mindezeket két mérkőzésen, amelyek közül az egyik nagyon nehéz ellenfél volt. A megilletődöttség az első pillanatokban érződött is a társaságon. Viszont meg kell, hogy mondjam, becsapott az érzet, hiszen amikor hazamentem a Fradi elleni meccs után, akkor tudatosult bennem, nem volt olyan nagy gólarányú vereség, mint amit az uszodában éreztem. A negyedik negyedig ott voltunk a Ferencváros nyakán, majd a klasszisai kinyitották az ollót… A BVSC ellen már érezhető volt, hogy átestek a játékosok a tűzkeresztségen, egy rutinos, de a Fradinál gyengébb ellenféllel szemben jól reagálták, huszonnégy órán belül összeszokottabbá váltak. Ez a tizennégy játékos úgy lett összeállítva, hogy szerkezetileg is teljesen rendben volt, hosszabb távon is működhetne csapatként – persze a cél sokkal inkább az volt, hogy egyszerű taktikai elemek között az egyéni képességek domborodjanak ki, mindez természetesen összhangban kellett megvalósítaniuk. Mindenki visszaadta, amit akartam, kiemelni ezért sem szeretnék senkit. Egy-két mondattal le is zártam a fiúknak ezt a rövid időszakot, viszont szeretnék egyéni útravalókat adni, elmondani nekik, melyek azok a fejlődési lehetőségek, amelyeken érdemes dolgozniuk, hogy még jobbak legyenek. A többség húzóembere klubcsapatának, ami jó, a következő két-három évben azon kell dolgozniuk, hogy egy-két szinttel feljebb lépjenek, ami már a nemzetközi színvonalat jelentheti.”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_BVSC_20171025_Madar_David_012.jpgTekintettel arra, hogy a Ferencvárosban és a BVSC-ben is válogatott játékosok játszottak, adta magát a kérdés: vajon olyannyira nyitott ilyenkor a kapitány szeme, hogy a másik oldalon lévőket is képes kiemelten figyelni? Märcz Tamás határozott igennel felelt: „Össze is súgtunk Zsolttal, ha jó, vagy éppen rossz megoldást láttunk odaátról. Figyeltem Török Bélát, kacérkodtam korábban, hogy behívom ebbe a csapatba, de aztán úgy döntöttem, maradjon, nem gyengítem meg a BVSC-t, amelyből Szakonyi Dániel teljesítményét is követem, teljesítménye és kora alapján képes lehet megugorni a válogatott szintet.” Majd némi hatásszünet után mosolyogva hozzátette: „A Népligetben, mi tagadás, ügyes játékosat szúrtam ki, akik később behívhatók lesznek…”

MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_BVSC_20171025_Madar_David_015.jpgA kapitány a következő időszakban átvált meccsnézőre, illetve járja majd az országot, hiszen mint megjegyezte: „Igyekszem eljutni minden régióba, hogy elmenjek a csapatok edzéseire, beszélgessek, konzultáljak a kollégákkal. Egerben már voltam, most megyek majd tovább. Novemberben lesz egy hasonló összetartást, de nem feltétlen ezzel a kerettel, hiszen olyan időszakban jövünk össze, amikor bárki behívható lesz. Decemberben a hollandok elleni Világliga-mérkőzést megelőzően az abban az időszakban hazánkban tartózkodó kanadai válogatottal tudunk majd együtt készülni, lesz négy-öt hasznos napunk együtt.”

Válogatott keretedzés - 2017. október 24-25.
Meghívottak
Kapusok: Csoma
Kristóf (MVLC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (Vasas), Gyárfás Tamás (Honvéd), Kovács Péter (BVSC), Lajkó Márton (PVSK), Nagy Ádám (MVLC), Nagy Márton (Szentes), Német Toni (FTC), Kiss Bálint (Honvéd), Pellei Frank (Szentes), Sántavy Máté (Kaposvár), Várnai Kristóf (BVSC), Vogel Simon (UVSE)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás