cover image
Egyéb

Női ob I: kezdődhet a játék!

2017. október 13. 18:51

A hölgyek szombaton indítják a szezont – a bajnokság (és a kupa) legnagyobb esélyese az UVSE – a Dunaújváros és a BVSC igyekszik majd megszorítani, legyőzni. Új a porondon a Ferencváros; egyébként tíz csapat száll versenybe.

Hogy is vezette fel Bíró Attila a szezonnyitó anyagban a bajnoki rajtot? „A Ferencváros színre lépésének örülök, megmozgatta kicsit az állóvizet. A vérfrissítés jót tesz mindenkinek: a bajnokságnak, az ellenfeleknek, azoknak, akik odaigazoltak. Az, hogy több lett a külföldi, nem tölt el kitörő örömmel, más kérdés, tudom, hogy a Szentes, a Szeged és az Eger is kényszerhelyzetben volt. Ennek ellenére jó volna, ha a magyar bajnokság inkább a fiatalokra épülne, így akár már rövidtávon azért kampányolok, hogy lecsökkentsük a csapatonkénti három légióst kettőre, mert ez szolgálja a magyar póló, a válogatott érdekét. Nyilván egy Maggie Steffenstől sokat lehet tanulni, ez vitathatatlan, de sok helyen hiába erősségei a csapatoknak a külföldiek, mégis jobb lenne a helyükön egy-egy magyar játékos.”

A Ferencváros tehát történelmi lépést tett, és csapatot indít az ob I-ben. Nem is akármilyet! A válogatottban a világbajnokságon is játszó Bujka Barbara és Kasó Orsolya, illetve az elmúlt években a BVSC-ben a gólokat ipari mennyiségben termelő vb-aranyérmes Kisteleki Dóra is a Népligetben kötött ki, ahol Béres Gergely vezetőedző feladata elsősorban, hogy a kétség kívül ígéretes keretből (amelyben még emeljük ki a Szentesről átcsábított Kövér-Kis Rékát is) ütőképes csapatot gyúrjon. Noha hangsúlyozottan hosszú távú projekt indult a Ferencvárosban női vonalon is, titkon már most éremben gondolkodnak – ehhez azonban a mezőny nagy hármasát nézve nem kis bravúr szükségeltetik. Mert az vitathatatlan, az UVSE, Dunaújváros, BVSC, nemzetközi porondon is megméretésre váró trió versenyfutása jósolható leginkább.

Közülük is kiemelkedi a címvédő, LEN-kupagyőztes UVSE, amelynek élén már Bencur Márton áll – az eddigi szakvezető, Áts Bertalan a szakosztály második, fiatal csapatát edzi, amely szintén indul az ob I-ben. Ami pedig a kerete illeti: a válogatott kiválóságok mind maradtak, avagy a Gangl Edina, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó hatos továbbra is sárga-lilában igyekszik varázsolni. Érkezett a válogatott fiatal reménysége, Parkes Rebecca Egerből, Hollandiából a balkezes klasszis, Vivan Sevenich, illetve januárban az amerikaiak csillaga, Maggie Steffens, továbbá Antal Dóra is csatlakozhat a csapathoz, amely ezzel a bombaerős kerettel egyértelműen a csúcsra tör – az Euroligában is!

Újra a fináléba vágyik a BVSC! Petrovics Mátyás vezetőedző új, gyorsabb csapatot ígér, ehhez keresett még alanyokat. Ugyan Bolonyai Flóra (abbahagyta) és Kisteleki Dóra (FTC) kétség kívül hiányozhat, ám idővel a korábban vagy a Szőnyi úton vagy máshol bizonyító fiatalok megfelelően pótolhatják őket. Mindenesetre a már felnőtt-válogatottban is bemutatkozó Farkas Tamara, Hertzka Orsolya, Kuna Szonja hármas megszerzése kimondottan ígéretesnek mutatkozik.

Velük igyekszik felvenni a versenyt az első számú kapusát (Kasó Orsolya – FTC), csapatkapitányát (Menczinger Kata – Milano) és centerét (Somhegyi Noémi – Eger) veszítő Dunaújváros, amely a holland Laura Aartsot igazolta a kapuba, a francia Geraldine Mahieut centerbe igazolta, amelyben Mihók Attila vezetőedző bátran támaszkodik továbbra is fiataljaira, s amely megtartotta többek között a sokak által csábított Gurisatti Gérta, Szilágyi Dorottya kettőst. Az új csapatkapitány az Európa-bajnok Garda Krisztina lett, aki ezzel is új impulzusokhaz juthat, amely visszavezethetik a válogatott 13-ba.

A Hungerit-Szentesi VK vezetőedzői posztját Vidumanszky László vette át ifj. Tóth Gyulától. Emellett a klub szerződtette a brazil Melanie Diast, a kínai Niu Kuan-nant és a kazah Anasztaszija Mirsinát. Az Eger igazolt két válogatottat, Somhegyi Noémit és Tóth Csengét – ez a két csapat feltétlen esélyes arra, hogy bejusson majd a felsőházba.

A Szeged sokat gyengült Bujka Barbara távozásával, a Honvéd, a Tatabánya és az UVSE-Margitsziget izgalmas meccseket vívhat egymással.

A lebonyolítás szerint egy teljes, oda-visszavágó kör után az első hat kerül a felsőházba úgy, hogy a legjobb kettő már biztos elődöntős.

Női ob I
A résztvevők

BVSC-Zugló
– a keret
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics – a keret
Ferencváros – a keret
Hungerit-Szentes – a keret
RacioNet-Honvéd – a keret
Szegedi Tudományegyetem Tyalor&Nash – a keret
Tatabánya – a keret
UVSE – a keret
UVSE-Margitsziget – a keret
ZF-Eger – a keret
Vízilabda hírek
női bajnokság
uvse
BVSC
ftc
dunaújváros