cover image
Egyéb

E.ON Férfibajnokság, B-csoport: kupacsapatok és a többiek

2017. október 4. 12:29

Indul a bajnokság – íme, az B-csoport mezőnye! Általános vélekedés szerint az Eger, OSC, Miskolc, nemzetközi porondon is szereplő csapatok felsőházba jutása nem lehet kérdéses, ám mögöttük elsősorban a Honvéd és a Pécs is továbbjutna, plusz mások is előre akarnak lépni.

ZF-EGER (2)
A keret: itt

Kulcsemberek távoztak, kulcsemberek érkeztek, avagy annak ellenére, hogy a mag, az erős mag megmaradt Egerben, bizonyosan változik majd a játék. Erdélyi Balázs ment el az OSC-be, Milos Csuk a Szolnokba, Boris Vapenszki pedig az Ortigiába – közülük a magyar vb-ezüstérmes pólóst bánják nagyon, vele szerettek volna hosszabbítani. Hogy ez nem sikerült, nem jelentett kétségbeesést, és három jó igazolással léptek színre: a görög Angeles Vlachopulosz, és a két szerb, a Barcelonetát elhagyó Sztrahinja Rasovics és a Ferencvárostól érkező Marko Avramovics is sokat tehet a célok eléréséért. „Minden meccset meg akarunk nyerni, hiszen ezt várják tőlünk a drukkerek is. Ettől függetlenül azt el kell mondani, hogy három játékos vált ki a tavalyi keretből, azt pedig látni kell, hogy a közös munkánk kezdetéhez képest a társaság fele már kicserélődött. Nagyon sok meccs lesz idén, ezért is döntöttünk a fiatalok beépítése mellett, és most úgy látom, jót tesz ez a fajta váltás, hogy sokan vagyunk, és még komolyabban tudunk dolgozni. Személy szerint, nagyon fájdalmas élmény volt a tavalyi BL-elődöntő, hiszen szinte az utolsó pillanatban csúsztunk le a döntőről, és akkor már tudtam, egy korszak most lezárul mind az én, mind a csapat szempontjából. Sok munka vár most ránk, új feladatok. Játékban és taktikában ott tartunk, ahol kell, de nincsenek csodák, fel kell építenünk magunkat ahhoz, hogy el tudjuk érni azokat az eredményeket, amelyeket elvárnak tőlünk, de azt már most elmondhatom, hogy ez a csapat igenis alkalmas lesz erre” – mondta a szezonfelvezetőn a klub honlapjának Dabrowski Norbert vezetőedző.

Fotó: OSC/Balogh Máté

Fotó: OSC/Balogh Máté

A-HÍD-OSC-ÚJBUDA (3)
A keret: itt

Nagy változáson ment keresztül az előző szezon bronzérmese. A balkezes, vb-ezüstérmes Zalánki Gergő Szolnokra igazolt, a világbajnok Bátori Bence szintén a bajnokcsapatban folytatja, a szerb olimpiai bajnok center pedig a Népligetbe szerződött. Ha csak ezt nézzük, nagy veszteségek – ám érkező oldalon is észrevehető a minőség! A rivális Eger kulcsjátékost, a vb-ezüstérmes Erdélyi Balázs sikerült a csapathoz csábítani, érkezett a megbízhatóság példaképe, Tóth Márton, a balkezes Kolozsi Marcell, illetve két szerb kiválóság, az olimpiai bajnok Szava Randjelovics, és a szintén válogatott Nemanja Ubovics. Új csapathoz új edző dukál, Tóth László „csak” az előző idény végén ugrott be, amúgy maradt az utánpótlásban és a női válogatottnál – az irányítást Petik Attila kapta kézbe. Sok ideje nem volt, a Magyar Kupa mellett Bajnokok Ligája-selejtező várt együttesére, amelyet második helyen abszolvált (a harmadik körben a főtábláért az orosz Volgograd lesz az ellenfél), miután kikapott a francia Marseille-től – azaz vannak már tapasztalatok. A szakvezető erről így beszélt a szakosztály honlapján: „Vegyes a kép. Eddig sorozatmeccseket játszottunk. Az első meccseken mindig határozottabban tudtunk védekezni, és abból támadni, kellően hatékonyak is voltunk, de az is látszott, hogy a sorozat-terhelés végére a mentális fáradtság hatására lassabbak voltunk hátul, nem úgy zárt a védelem, ahogy szerettem volna, és ez támadásban is megmutatkozott. Ugyanakkor, ha megnézzük a Glyfada elleni meccsünket, akikkel mindkét csapat szoros meccset játszott, mi olyan támadással rukkoltunk elő, ami még engem is meglepett. Sajnos a harmadik meccsre ez elfogyott.” Idehaza a döntő a célja a csapatnak.

Fotó: PannErgy Miskolc

Fotó: PannErgy Miskolc

PANNERGY-MISKOLCI VLC (5)
A keret: itt

Erőssége lehet a miskolci csapatnak, hogy ezúttal nem kellett úgy felforgatni, mint korábban, azaz minden húzóember maradt, az előző idényben ötödik helyen záró társaság ebben a bajnokságban is erős lehet. Persze mindig nagy kérdés, mennyit vesz ki egy ilyen csapatból a nemzetközi kupaszereplés, hiszen Sike József együttese kilépett ide is – és rögvest nagy sikerrel, a hazai selejtezőtorna százszázalékos megnyerésével jutott az Euro Kupában tovább. Az máris látszik, hogy az OSC-ből érkező válogatott Nagy Ádám itt minden bizonnyal többet játszhat. Rajta kívül ifj. Berta József (Kaposvár), Dőry Farkas (FTC), Sánta Dániel (Szeged) és a fehérorosz Aleksey Kuzmenko érkezett. Maradt a remek légiós sor, a Bowen, Misics, Milicsics trió, ami nagy erőssége a csapatnak. A balkezes Vadovics Viktor szerint „Már tavaly is volt egy-két olyan meccsünk, amelyeken megszorongattunk csapatot az úgynevezett top négybből. A következő évadban ugyancsak ez lesz a szándékunk, egyikőjük ellen sem fogunk úgy hozzáállni, hogy itt vannak a gatyák, bedobjuk a medencébe, és … a tiétek a három pont…. Azért egy Szolnok, egy Eger, egy Ferencváros, egy OSC, ha reálisan nézzük, akkor előttünk jár, de úgy érzem, hogy a köztünk és köztük lévő különbség évről évre csökken. A kérdésre válaszolva: ha megvédjük az ötödik pozíciónkat, már boldog leszek, amennyiben ettől több jön össze, az az „extra” kategóriába fog tartozni.”

Fotó: ContiTech-Szeged

Fotó: ContiTech-Szeged

CONTITECH-SZEGED (7)
A keret: itt

„Nem ígéretekre építünk!” – mondta dr. Molnár Tamás ügyvezető, avagy Szegeden addig nyújtózkodnak, ameddig az a bizonyos takaró ér. Ennek függvényében jelentősen átalakult az előző idényben hetedik csapat kerete, csupán Molnár Dávid és Zsigri Bence maradt hírmondónak… Olyan játékosokat igazoltak, akik bevallottan nem a pénzért, hanem a játéklehetőségéért érkeznek, illetve természetesen bátran nyúlnak ebben a helyzetben a fiatalokhoz, akik itt-ott, többek között házon belül az ificsapatokban pallérozódtak. Ebben a helyzetben értelemszerűen kimondottan nehéz a helyzet, nem véletlen, hogy a városban azt taglalgatták, melyik riválist előzheti majd meg a csapat. A vezetőedző a delmagyar.hu portálnak így fogalmazott: „Egyben vagyok teljesen biztos, hogy az UVSE-t illene megelőznünk. A Szombathely és a Tatabánya már más kérdés, a felkészülési találkozókon hiába értünk el ellenük egész jó eredményt ahhoz képest, hogy a teljes keretünk kicserélődött, még nem szabad hátradőlni. Rengeteg munka van előttünk, és a hozzáállásra egy panaszom sem lehet.”

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

RACIONET-HONVÉD (9)
A keret: itt

„Tudod, hogy van! Itt évek óta mindig új csapatot kell építenünk, mostanság ez a sorsunk, de sebaj, mindig állunk elébe.” Vad Lajos vezetőedző annak rendje és módja szerint valóban minden esztendőben összerak egy stílusos Honvédot. Az előző szezon kicsit hektikusra sikeredett, hiszen nem sikerült bejutni a felsőházba, ellenben a Magyar Kupában a bronzérmet akasztották a nyakakba. Ebben az idényben az előrelépést a célja a társaságnak a bajnokságban – ha azt vesszük, a Decker Attila, Kiss Gergely, Szivós Márton trió bármely tagja bármikor képes még mindig extrával kirukkolni, bármi megtörténhet. Ráadásul a távozók (Fejős Róbert, Fazekas Tibor, Kalanovics Balázs) helyére Szegedről visszatért a Kőér utcába Illés Sándor, vele jött Manhercz Ádám, illetve szerződést kapott Tóth Péter (Debrecen) és az orosz center, Andrej Balakirev.

Fotó: PVSK-Mecsek-Füszért

Fotó: PVSK-Mecsek-Füszért

PVSK-MECSEK FÜSZÉRT (12)
A keret: itt

Lukács Gergely, az ob I előző szezonjában 12. helyen végzett együttes vezetőedzője célkitűzéseikről szólva hangsúlyozta: a középmezőnybe akarnak kerülni, de minden meccsen nyerni szeretnének, illetve sok kellemes meglepetést kívánnak szerezni a szurkolóknak. „Stílusos, modern, jó vízilabdát szeretnének játszani összeszedett, fegyelmezett védekezéssel és sok úszásra, lefordulásra épülő támadójátékkal” – fejtette ki a vezetőedző, aki bátran épít a fiatalokra, aminek látható eredménye is van, elég csak megemlíteni a Komjádi Kupa-győzelmet! Távozott a Kolozsi Marcell, Drasko Gogov kettős. Érkezői oldalon Chilkó Márton Szegedről, Szatmári Kristóf,. Sebestyén Balázs és Zerinváry Lóránd nevét fedezhetjük fel. De Blasio Antonio, a szakosztály elnöke közölte, tavaly a csapat stabil finanszírozással működött. Hozzáfűzte, amennyiben a szponzoroktól a teljes támogatás beérkezik, úgy idén is biztosított az anyagi háttér. A pécsi szurkolókat méltatva kitért arra is, hogy az előző szezon alatt szinte mindig zsúfolásig megtelt a lelátó. Ahogy fogalmazott: „Bebizonyosodott, hogy jól működik a motivált fiatal játékosokra építő irány.”

Fotó: Tatabánya VK

Fotó: Tatabánya VK

TATABÁNYA VK (14)
A keret: itt

Az előző idénybéli 14. helyezés után igencsak átalakította keretét a csapat. Miként Zantleitner Tamás a vizipolo.hu portálnak nyilatkozta: „Katonás Gergő a Fradiból, Kuncz Tamás Debrecenből, míg Márkus Martin és Szentesi Ádám az UVSE-től jött. A Honvédtól is sikerült igazolnunk Fazekas Tibort, Kis Tamás pedig Svájcból tér haza. Garancsy András, Kiss Gyula, Mocsári Máté, Dobay Gergő, Salamon Attila és Csongár István távoztak az együttestől, míg Regős Áron helye kérdéses. Az együttesnél pedig maradtak: Szabó Botond, Francsics Dániel, Jászberényi Gábor, Hoppál Gergely, Martin Kolarik, Máthé Balázs és Moravcsik Martin.” Kalanovics Balázs érkezett még a Honvédból. A korábbi válogatott kapus, Jászberényi Gábor szerint erősödött a garnitúra és ám nem könnyű a helyzet, azzal, hogy a fél csapat kicserélődött, idő kell az összeszokáshoz. Mindenesetre véleménye szerint nagyon sokat lendítene a csapatot egy sikeres rajt, azaz Tatabányán kulcsmeccsként tekintenek a Szeged elleni nyitófordulóra. „Szeretnénk egy kicsit előrébb lépni, és a 12. helyet megcélozni” – mondta a vezetőedző.

Szentes.jpgMATELCOM-SZENTES (15)
A keret: itt

„Előre kell lépnünk, jóval erősebb a keretünk, így kiesési gondjaink nem lehetnek!” – vezette fel az idényt Pellei Csaba vezetőedző, akik optimista, és reméli, nem történik meg az, ami az előző idényben, azaz nem kell izgulniuk a bennmaradásért. Szegedről sokat erősített a csapat, hiszen úgymond hazaérkezett a Nagy Márton, Pellei Frank („Erre büszkék vagyunk!”), illetve jött velük Meixner Marcell, Palotás Gergely is.ó. A csapat legismertebb játékosa, mondhatni szíve-lelke, Vörös Viktor természetesen maradt, mint megjegyezte, „A felkészülésünk jól sikerült, a munkát elvégeztük.” Az Eger, OSC, Miskolc első három meccs, mint megjegyezték Szentesen, nem lesz egyszerű, de lehet rajta kvázi gyakorolni azokra a találkozókra, amelyeken már elvárják a pontok gyűjtését.

E.ON Férfibajnokság, 1. forduló
Október 4., szerda
A-csoport

UVSE-VasasPleket, 18.45
AVUS-Szolnoki Dózsa, 19.00
Debrecen-MKB Euroleasing-BVSC-Zugló, 19.30
A Kaposvári VK-PQS-Ferencváros Waterpolo találkozót december 15-én rendezik
B-csoport
Tatabánya-Contitech-Szeged, 18.45
PVSK-Mecsek-Füszért-PannErgy-Miskolci VLC, 18.00 - Tv: M4Sport
Metalcom-Szentes-ZF-Eger, 19.00
RacioNet-Honvéd-A-Híd-OSC-Újbuda, 20.00




Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság
beharangozó
B-csoport