cover image
Egyéb
Utánpótlás
Női

Faragó Tamás: „A legjobbak játékosnevelésben előttünk járnak”

2017. szeptember 11. 8:29

A 12. női junior világbajnokság végén a végül a 6. helyen záró csapat mellett ezúttal afféle mentor-másodedzőként tevékenykedő Faragó Tamást kértük egy rövid összegzésre a voloszi medence partján.

Az 5–8. helyért zajló küzdelemben a magyar női juniorválogatott előbb legyőzte Olaszországot, majd az ötödik helyért vívott csatában kikapott az Egyesült Államoktól, így hatodikként végzett.
 
„Ez a világbajnokság megmutatta, hogy nagyon komoly minőség van mindenhol. A görög, a spanyol, a holland, az orosz csapat megmutatta, nem csak hogy eredményesek, de játékosnevelésben is előttünk járnak. A mi feladatunk is az volt, hogy egy-két embert próbáljunk a felnőttkapitánynak ajánlani – talán ez sikerült. Miután egy lyukas korosztállyal érkeztünk, igen nagy erőfeszítéseket kellett tennünk a jobb szereplés érdekében, és ennek is köszönhetően éppen azokon a mérkőzéseken játszottunk átlagon felül, amelyek a legfontosabbak voltak. Ami az egész tornát illeti, először is fontos leszögezni, hogy Görögország nagyon jó hely, továbbá újfent bebizonyosodott, hogy a görög egy kifejezetten sportszerető nemzet” – mondta Faragó Tamás.

S hogy miért járnak előttünk az említett nációk játékosnevelésben?
 
U20_junior_noi_20170828_stáb_Faragó_Tamás.jpg „Sajnos, ebben nem tudunk lépést tartani, mert Magyarországon örülnünk kell mindenkinek, aki lejön az uszodába, és a női vízilabdában akar tevékenykedni, sportolni. Amiben nekünk fejlődnünk kell, elsősorban azon tulajdonságokban, technikákban, amelyekben utol lehet érni a mezőnyt. Értem ezalatt a lábtempót, a blokkolást, a passzolás minőségét, és természetesen a gondolkodást. Ez utóbbit azért emelném ki, mert Magyarországon még mindig túlzottan az individualista játék hívei vagyunk, tátott szájjal figyeljük az egyént magát, holott az egyént a csapat ma már legyőzi, és ha valaki nem gondolkodik pontosan, az lemarad.”

Végül Faragó Tamás azzal búcsozott, amit már a torna közben is néhányszor elsütött a medenceparton – ez pedig egy újabb klasszikus tömör-faragós megállapítás: „A védekezés a karakter, a támadás a tehetség.”
 
Nohát innen kell továbblépni akkor.
Csurka Gergely (Volosz)
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Női junior válogatott
junior vb volosz vilagbajnoksag farago